Handelsblatt: Manisa’ya fabrika kuracak Volkswagen, Suriye operasyonu sonrası endişeli; süreç ertelenebilir

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt, 1,4 milyar dolarlık yatırımlar Manisa’ya bir fabrika kurması beklenen Volkswagen’in Barış Pınarı Operasyonu sonrası durumu yeniden değerlendirdiğini yazdı

Fotoğraf: AFP

“Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi” adlı şirketin Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer almasından sonra Alman otomotiv devinin kesin gözüyle bakılan “Türkiye’de bir fabrika kurma” kararı yeni bir belirsizlikle karşı karşıya. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’ın haberine göre Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yönelik operasyonu ve ABD ve Avrupa Birliği’nden gelen “yaptırım” açıklamaları, 1,4 milyar dolarlık yatırımı askıya alabilir. 

Handelsblatt, ismini vermek istemeyen Volkswagen kaynaklarının “Durumu büyük bir endişe ile izliyoruz” dediğini aktardı. 

Volkswagen’in fabrikanın yeri konusunda son aşamada olduklarını söyleyen kaynaklar “Ancak süreç birkaç ay ertelenebilir. Sivillerin ölmesi durumunda Türkiye’ye onay çıkmayabilir” ifadelerini kullandı. 

Kaynaklar, Türkiye’deki sürecin “diken üstünde” olmadığının altını çizdi. Zira, Manisa’da 4 bin kişiyi istihdam etmesi beklenen Volkswagen, Passat ve Superb modellerinin üretimini Türkiye’ye taşımak istiyor. 

Deutsche Welle'in ulaştığı Volkswagen yetkilisi ise yeni fabrikasını Türkiye'de kurma kararını ertelediği yönünde çıkan haberleri doğruladı. 

Şirket sözcüsü,  "Türkiye'deki yeni fabrikayla ilgili kararın şirket yönetim kurulu tarafından ertelendiğini” açıkladı.

Sözcü, mevcut durumun şirket tarafından titizlikle takip edildiğini belirterek, şirketin mevcut gelişmeleri endişeyle izlediğini kaydetti.

Bakan da açıklamıştı

Volkswagen’in Türkiye’de bir fabrika kuracağı, hatta bu süreçte Bulgaristan’la da görüşmelerin yapıldığı sene başından bu yana gündemde. 

Son olarak, Manisa Ticaret Sicili Müdürlüğü'nün 2 Ekim’de yayımlanan Ticaret Sicili Gazetesi’ndeki ilanında “Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi”nin kurulduğu yer almıştı. 

943 milyon 500 bin lira sermaye ile kurulan şirketin merkezi Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki Keçiliköy Organize Sanayi Bölgesi Mahallesi oldu. 

Şirkette otomobil, kamyon ve her nevi motorlu araç ve nakil vasıtalarının tasarımı, imalatı ve montajı, bunların parçalarının ve komponentlerinin tasarımı, üretimi ve montajı ile tüm bu ürünlerin satışı yapılacak.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da 15 Eylül'de katıldığı CNN Türk yayınında Volkswagen'in Türkiye'de açacağı fabrikanın Manisa’da kurulacağını söylemişti.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU