HSK'nın tavsiye kararı: Hakim ve savcıya kitap hediye etmek yargı etiğine engel değil

HSK'nın tavsiye kararında, hediyenin kitap olarak verilmesi başka hediyelerden farklı değerlendirildi

Fotoğraf: AA

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), tavsiye kararında, yazarları tarafından hakimlere kendi kitaplarının hediye olarak gönderilmesinin yargı etiği açısından engel bir hal olmadığına karar verdi.

"Mahkemede davası varsa tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesi zarar görür"

Hediye takdiminin Türk kültüründeki yerine değinilen tavsiye kararında, görülmekte olan veya daha sonra hakimin önüne gelmesi ihtimali olan bir davayla ilişkilendirilip ilişkilendirilmeyeceği gibi konuların, hediye takdimiyle karşılaşan hakim veya savcıların göz önünde bulundurması gerektiğine değinildi.

Ayrıca, hediyeyi verecek olan yazarın veya yayınevinin, hediyeyi alan hakimin görev yaptığı mahkemede bir davasının olması, tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesine zarar vereceği kaydedildi. 

"Yargıya güveni ve yargı bağımsızlığının güçlenmesine katkı sağlar"

HSK'nın tavsiye kararında, hediyenin kitap olarak verilmesi başka hediyelerden farklı değerlendirildi. Kararda, kitapların hukuk mesleklerinde en temel bilgi kaynağı olduğu ve kendini iyi yetiştirmiş bir hakim ve savcının toplumda yargıya olan güveni pekiştirecek bir algı bırakacağı ifade edilirken, yüksek bilgi düzeyin iyi yetişmiş hakim ve savcıların yargı bağımsızlığının güçlenmesine katkı sağlayacağı belirtildi.

"Davasının bulunmaması, makul değeri aşmaması koşuluyla..."

HSK Genel Kurulu'nun yargı etiği tavsiye kararında, şu ifadeler yer aldı: 

Kitabı hediye eden kişi veya kurumun hakimin önünde veya önüne gelmesi muhtemel herhangi bir davasının bulunmaması, hediye edilen kitabın bedelinin makul değeri aşmaması, karşılık beklentisi doğurmaması ve hakimin tarafsızlık görüntüsüne halel getirmemesi koşuluyla; yazarları tarafından hakimlere kendi kitaplarının hediye olarak gönderilmesi halinde bu hediyenin kabulünde yargı etiği açısında engel bir hal bulunmadığına oybirliği ile karar verilmiştir.

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU