Anadolu Isuzu: İç pazardaki daralma nedeniyle 26 gün üretim yok

Türk-Japon ortaklığındaki otomotiv şirketi Anadolu Isuzu, "pazardaki daralma" gerekçesiyle ocak ve nisan arasında toplam 26 gün üretim yapmayacak

Anadolu Isuzu, 1986'da ilk Türk-Japon ortaklığı ile kurulan şirket oldu. Fotoğraf: AA

Hafif ve ticari araç üreticisi Anadolu Isuzu, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada yurtiçi pazarda yaşanan daralmayı gerekçe göstererek dört ay boyunca toplamda 26 gün üretim yapılmayacağını duyurdu. 

Şirketin “Faaliyetlerin Kısmen veya Tamamen Durdurulması ya da İmkânsız Hâle Gelmesi” başlığıyla yayınladığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

"Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma ve İş Kurumu Genel Müdürlüğü'ne yapılan 'Kısa Çalışma Ödeneği' talebimiz onaylanmış olup, 14 Ocak 2019-13 Nisan 2019 tarihleri arasında; Ocak ayında 6 gün, Şubat ayında 8 gün, Mart ayında 8 gün ve Nisan ayında 4 gün kısa çalışma yapılacaktır.”

Açıklamaya göre ilgili dönemde fabrikalarda nöbetçi personel bulunacak. Üretim ve üretimi destekleyen fonksiyonlar dışında fabrikada gerekli diğer birimler çalışmaya devam edecek. Ayrıca toplam üretim ve satışlar ile şirketin devamlılığı, söz konusu karardan etkilenmeyecek. 

Ticari araçta yüzde 50’nin üzerinde gerileme 

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) verilerine göre Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2018’in ilk 11 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,75 daraldı. 

Otomobil satışları yüzde 39,17 azalarak 46 bin 204’e, hafif ticari araç satışları da yüzde 51,81 gerileyerek 12 bine düştü.

Kısa Çalışma Ödeneği nedir?

Türkiye İş Kurumu’nun açıklamasına göre kısa çalışma ödeneği uygulamasına geçilmesi için şu dört durumdan biri ya da birden fazlasının gerekçe olarak gösterilmesi gerekiyor: Genel ekonomik kriz, sektörel kriz, bölgesel kriz ya da zorlayıcı sebepler. 

Bu sebeplerin oluşması durumunda iş yerindeki haftalık çalışma süreleri geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılabiliyor. Ya da süreklilik koşulu aranmaksızın işyerindeki faaliyetler tamamen veya kısmen durdurulabiliyor. Böyle bir durumda da üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlanıyor. Söz konusu süre Cumhurbaşkanı kararı ile altı aya kadar uzatılabiliyor. 

İlk Türk-Japon ortaklığı 

Ana faaliyet alanında hafif kamyon, kamyonet, küçük otobüs ve pick-up gibi ticari araçları üreten ve pazarlayan Anadolu Isuzu, 1965’te Çelik Montaj adıyla kurulmuştu. 

1983’te Japon otomotiv devi Isuzu ile teknik yardım anlaşmasını imzalayan şirket, 1985’te Türkiye’de Japon lisanslı ilk araç olan NPR 59’u tanıttı. 

Otomotiv sektöründe ilk Türk-Japon ortaklık anlaşması ise Isuzu, Itochu ve Anadolu Endüstri Holding’in imzasıyla 1986’da kuruldu. 

1995 yılına gelindiğinde Japon ortaklık payı yüzde 35'e çıktı ve şirket, “Anadolu Isuzu” ile son ismini almış oldu. 

Şirketin internet sitesinde yayınladığı verilere göre 2015’te 11 bin 162 adete çıkan üretim, 2016’da 5 bin 240, 2017’de 6 bin 366 oldu.  
 

DAHA FAZLA HABER OKU