Mahkeme Yargıtay'ın bozma kararına uydu, tutuklu sanıklara tahliye yok

Davanın tutuksuz sanığı Mehmet Altan'ın yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı

Fotoğraf: AA

Gazeteci Ahmet Altan, kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan ve gazeteci Nazlı Ilıcak, haklarında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından bugün yeniden hâkim karşısına çıktı.

Yargıtay'ın bozma kararına uyan mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verirken, tutuksuz yargılanan Mehmet Altan'ın yurtdışı tatil yasağının kaldırılmasına hükmetti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ahmet Altan: Üç yıldan beri ben karşımda intihar eden, kan revan içinde bir yargı görüyorum

Duruşmada Yargıtay'ın bozma kararıyla ilgili beyanı alınan Ahmet Altan, tutuklu bulunduğu Silivri F Tipi Hapishanesi'nden SEGBİS ile bağlanarak şunları söyledi:

Bu davanın başından beri bir imkansızı gerçekleştirmeye, fikirleri yargılamaya uğraşıyorsunuz. Bunu başarmak mümkün değildir. Fikirlerin sınırsızlığı yargının sınırlarının içine sığmaz çünkü. Yargının sınırları vardır ve o sınırlar sadece eylemleri yargılamaya imkân tanır.
Fikirleri yargılamaya kalkışıp eylemle fikir arasındaki derin farklılığı yok farz ettiğinizde fikirleri sınırlı, yargıyı sınırsız hale getirirsiniz. Fikirlere sınır çizip, yargının sınırlarını sildiğinizde, olması gerekeni tam tersine çevirdiğinizde adalete ulaşma ihtimali kalmaz. Bugün Türkiye’de olduğu gibi yargı ve devlet çöker.
Yargının sınırlarını hukuk belirler. Yargı bu sınırların dışına çıkıp fikirleri cezalandırmak istediğinde hukukla çatışır. Hukuksuz bir yargıyla karşılaşırız. Yargının, varlık nedeni olan hukukla çatışması, kendi can damarlarını keserek intihar etmesi anlamına gelir. Üç yıldan beri ben karşımda intihar eden, kan revan içinde bir yargı görüyorum. Acıklı bir görüntü bu. 
Zaten bu görüntü yüzünden ben bütün bu süreç boyunca “sübliminal mesaj”, “manevi cebir”, “soyut tehdit” gibi hukukla ilgisiz tuhaf gerekçelerle karşılaşıyorum.

Mahkeme Başkanı'nın savunmasını Yargıtay’ın bozma kararıyla sınırlı tutması konusunda uyarması üzerine, Ahmet Altan “Biz üç senedir sabırla bekliyoruz, ben de sizin biraz sabırlı olmanızı bekliyorum” dedi.

Altan, savunmasına şöyle devam etti:

Biz savunmalarımızda sürekli olarak hukuku hatırlatarak yargının bu kanlı intiharını, bu acıklı sonunu engellemeye, onu kurtarmaya uğraşıyoruz. Eğer bu mahkeme bizim savunmalarımızı ciddiyetle dinleseydi AYM’nin kararına uymamak gibi vahim bir hataya sürüklenmez, kendi varlık nedeniyle çatışmazdı.
Geçen hafta AYM’nin hakkında hak ihlali kararı verdiği Sırrı Süreyya Önder için aldığınız tahliye kararıyla 1.5 yıl önce yaptığınız vahim hatanın farkına vardığınızı görüyorum.

Mahkeme Başkanı'nın tekrar uyarı yapması üzerine Ahmet Altan savunmasını “Bugün size tavsiyem hukuka uymanız, fikirleri yargılamaya kalkmamanızdır. Uyup uymamak sizin bileceğiniz iş” diyerek tamamladı.

Nazlı Ilıcak: 75 yaşındayım, tahliyemi talep ediyorum

Ahmet Altan'ın ardından bir diğer tutuklu sanık beyanda bulundu. Ilıcak, "Yargıtay’ın yeniden yargılama kararına uymanızı bekliyorum. 75 yaşındayım, derhal tahliyemi talep ediyorum." dedi.

Mehmet Altan'ın yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı

Tutuksuz sanık MehmetAltan’ın savunmasının ardından mahkeme, avukatların Yargıtay’ın bozma kararıyla ilgili beyanlarını dinledi.

Beyanların ardından mahkeme, savcının Yargıtay’ın bozma kararına uyulması ve tutuklulukların devamı yönündeki mütalaasını müzakere etmek üzere duruşmaya ara verdi.

Aranın ardından mahkeme Yargıtay’ın bozma kararına uymaya hükmederken, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Ayrıca, tutuksuz sanık Mehmet Altan'ın yurt dışı yasağı kaldırılıldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU