Yargıtay Altan kardeşler ve Ilıcak hakkındaki ağırlaştırılmış müebbet kararını bozdu

FETÖ'nün darbe çağrışımı davasında Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak ile diğer tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddedildi, Mehmet Altan için beraat istendi

Fotoğraf: AA

Yargıtay, Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak'a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararını bozdu.

Yargıtay'ın kararında Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın anayasayı ihlal suçunu değil FETÖ'ye bilerek ve isteyerek yardım etme suçunu işledikleri belirtildi. Kararda, Altan kardeşler ve Ilıcak'ın, anayasayı ihlal ettikleri iddiasına ilişkin yeterli inandırıcı delil bulunmadığı belirtildi. 

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, FETÖ'nün darbe çağrışımı davasında Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak ile diğer tutuklu sanıkların tahliye talepleri reddederken, Mehmet Altan'ın beraat etmesini istedi. 

Ahmet Altan ve Ilıcak'la ilgili gerekçede, şunlar kaydedildi:

Kamuoyunca tanınan, siyasi, ideolojik kimlikleri itibarıyla savunmaları hayatın olağan akışına uygun düşen gazeteci sanıklar Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın gazetecilik faaliyeti kapsamında gerçekleştirdikleri makale ve konuşmalarının eleştiri içeren muhtevasından ayrık olarak önce dini bir kült, ardından bir terör örgütüne dönüşen, amaca ulaşmak için her yolu mübah gören FETÖ/PDY'nin, devletin silahlı kuvvetlerine sızan mensuplarınca, silahlı bir kalkışma, darbe gerçekleştirme ihtimalinin kuvvetle muhtemel olarak görüldüğü bir dönemde örgütün anayasal düzene karşı icra edeceği kalkışma öncesindeki sürece mutad siyasi muhalefet görüntüsü vermeye çalışmak ve örgütün sempatizan sınıfını oluşturan geniş halk kitleleri nazarında sözde meşruiyetini korumak amacına hizmet eder mahiyetteki gazetecilik faaliyeti kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmayan eylemleri, 'hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yardım etmek suçunu' oluşturmaktadır.

Mehmet Altan'a beraat gerekçesi

Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca daha önce tahliye edilen Mehmet Altan hakkındaki karar ise yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatine karar verilmesi gerektiği gerekçesiyle bozuldu.

Mehmet Altan'la ilgili gerekçede, Altan'ın bireysel başvurusu üzerine, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen kararlara atıf yapıldı. 

Gerekçede, Altan'ın ikametinde "F serisi 1 dolar" bulundurmasının, örgüt liderinin talimatıyla işlem yapıldığı tespit edilemeyen örgüte ait Bank Asya nezdindeki hesap hareketlerinin ve ByLock üzerinden görüşen üçüncü şahısların mesaj içeriklerinde adının geçmesinin mesaj içerikleri de gözetildiğinde "silahlı terör örgütüne üye olma, örgüt adına suç işleme, hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte yardım" suçlarının işlendiğine dair yeterli ve inandırıcı delil niteliği taşımadığı da gözetilerek, sanığın ispat edilemeyen suçlardan beraatine karar verilmesi gerektiği kaydedildi.

Yerel mahkeme ve istinaf mahkemesi onamıştı

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın da aralarında bulunduğu 6 sanık hakkında "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermiş, cezada hiçbir indirim uygulanmamıştı. 

Altan kardeşler ve Ilıcak'ın da aralarında olduğu 6 sanık hakkında yerel mahkemenin verdiği kararı istinaf mahkemesi de onamıştı. 

İstinaf mahkemesinin de kararı onamasının ardından dava Yargıtay'a taşınmış, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, aralarında Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da bulunduğu 6 sanık hakkında hazırladığı tebliğnamede, sanıklara verilen "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezalarının bozularak, “örgüte bilerek ve isteyerek yardım” suçundan ceza verilmesi istenmişti. 
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU