Duvar için fon arayan Trump, gözünü Porto Riko’nun afet yardım parasına dikti

Başkan Trump, ABD'ye bağlı olan özerk bir ada olan Porto Riko’nun içinde bulunduğu zor durumu “siyaset malzemesi” yapmakla suçlanıyor

Sarah Harvard - The Independent 

ABD Kongresi’nde bütçe nedeniyle yaşanan anlaşmazlık sürerken, Beyaz Saray’ın Meksika sınıra yapılacak duvar için gereken finansmanı, afet yardım fonlarından karşılama arayışında olduğu belirtiliyor.

Başkan Donald Trump, geçtiğimiz yıl Maria kasırgasının vurduğu Porto Riko’nun yaralarını sarması için tahsis edilen milyarlarca dolarlık fonu, Kongre’nin onayı olmaksızın güney sınırına inşa edilecek duvar için kullanabilir.

Trump’ın söz konusu duvar için 5,7 milyar dolarlık finansman talebi, Kongre’deki bütçe görüşmelerinde partilerin uzlaşmasını engelliyor. Bu nedenle de ABD’de ülke tarihinin en uzun süreli hükümet kapatma krizi yaşanıyor.

Kongre’nin Cumhuriyetçi Partili Porto Rikolu üyesi Jennifer Gonzalez, yardım fonlarını almak için sınırda ulusal düzeyde acil durum ilan etmeyi düşünmenin bile “kabul edilmez” olduğunu söyledi. Gonzalez, “Başkan acılarımızla ve umutlarımızla oynuyor” ifadesini kullandı.

Kongre’den bir yetkilinin gazetecilere yaptığı açıklamaya göre Beyaz Saray, Amerikan Ordusu Mühendisler Birliği’nden (USACE), 2018 yılı şubat ayında oluşturulan afet yardım fonundan, sınır duvarı için nasıl yararlanılabileceğini araştırmasını istedi. Söz konusu fonda, Porto Riko, California, Florida, Teksas ve doğal afetlerin vurduğu diğer eyaletlere yardım için tahsis edilen 13,9 milyar dolar bulunuyor.

Jennifer Gonzalez, Kategori 4 şiddetindeki Maria kasırgasının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçtiğini ancak afetin enkaz yığınına çevirdiği bölge için vadedilen 2,5 milyar dolarlık yardımın hala yerine ulaşmamış olduğuna dikkati çekti.

Gonzalez, “Şimdi çıkıp da bu durumu siyaset malzemesi yapmak, Porto Rikolu Amerikan vatandaşlarının hak ettiği bir muamele değil” diye konuştu.

Porto Riko’nun beklediği 2,5 milyar dolarlık fon, özellikle altı aylık kasırga dönemlerinde yaşanan sel felaketlerini önlemek için nehre kanal açmak dahil birçok projenin hayata geçirilmesini sağlayabilir.

Yaşananlara tepki gösteren Porto Riko Valisi Ricardo Rossello da Trump’ın sınıra inşa edilmesini istediği duvarın parasının, doğal afet nedeniyle büyük bir trajedi yaşamış Amerikan vatandaşlarının “acıları üzerinden” toplanmaması gerektiğini söyledi.

Adayı yıkıp geçen kasırganın ardından ABD Başkanı Trump’a yönelttiği sert eleştirilerle ulusal düzeyde ilgi odağı olan San Juan’ın kadın Belediye Başkanı Carmen Yulin Cruz da, Porto Rikoluların, “Trump’ın oyunlarını, yalanlarını ve tehditkar tavırlarını bundan böyle sineye çekmeyeceğini” belirtti.

Yulin Cruz, CBS News’e yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

“Trump yönetimi, 3 binden fazla Porto Rikolunun öldüğü Irma ve Maria kasırgalarından sonraki süreci etkili bir şekilde yürütme beceresi gösteremedi. Şimdi de Porto Riko için tahsis edilen yardım parasını alıp, kendisini dünyaya bencil ve öfke nöbeti geçiren bir başkan olarak göstermekten başka bir işe yaramayacak bir duvarı inşa ettirmek için kullanmak istiyor.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU