Beyaz Saray: ABD, Türkiye’nin operasyonunu desteklemeyecek ve dahil olmayacak

Açıklamada ABD'nin doğrudan bölgede olmayacağı, yakalanan IŞİD'lilerin Türkiye'nin sorumluluğunda olduğu ifade edildi

Fotoğraf: AA

Beyaz Saray'dan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın görüşmesinin ardından açıklama geldi.

Açıklamada Türkiye'nin uzun süredir planladığı Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon için harekete geçileceği belirtilirken "ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak" ifadeleri kullanıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"ABD doğrudan bu bölgelerde olmayacak"

Açıklamada, IŞİD'i yenen ABD kuvvetlerinin, artık doğrudan bu bölgelerde olmayacağı vurgulandı.

ABD hükümetinin, Suriye'de tutuklanan IŞİD mensubu vatandaşlarını geri almaları için Fransa, Almanya ve diğer AB ülkelerine baskı yaptığına ancak bu ülkelerin bu teröristleri almak istemediği belirtilen açıklamada, ABD'nin bu kişileri yıllarca elinde tutmayacağına işaret edildi. Açıklamada, "Türkiye bundan böyle, ABD'nin son iki yıldır, bölgede yakaladığı IŞİD savaşçılarından sorumlu olacak" denildi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan ilk yorum

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamayla ilgili Cumhurbaşkanlığı'ndan ilk yorum da geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabında şu mesajı paylaştı:

Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur. Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde güvenli bölgenin iki amacı vardır: Terör unsurlarını temizleyerek sınırlarımızı güvence altına almak ve mültecilerin güvenli bir şekilde dönüşünü sağlamak. Türkiye güçlüdür ve kararlıdır.

Çavuşoğlu: Bölgeyi teröristlerden temizleyeceğiz

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu da Türkiye'nin Suriye'deki krizin başından beri toprak bütünlüğünü desteklediğini ve bundan sonra da desteklemeye devam edeceğini belirtti ve bölgeyi teröristlerden temizlemeye kararlı olduklarını açıkladı. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Çavuşoğlu, "Suriye'deki krizin başından beri toprak bütünlüğünü destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz, Bölgeyi teröristlerden temizleyerek ülkemizin bekasını ve güvenliğini sağlamaya kararlıyız, Suriye'deki krizin başından beri toprak bütünlüğünü destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan-Trump görüşmesi

Erdoğan, Suriye'de Fırat'ın doğusunda kurulması planlanan güvenli bölge ile ilgili olarak dün ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi yapmıştı. Erdoğan'ın "ABD askeri ve güvenlik bürokrasisinin, iki ülke arasında sağlanan mutabakatın gereklerini yerine getirmemesinden duyulan rahatsızlığı" Trump ile paylaştığı belirtildi.

Erdoğan, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Fırat'ın doğusuna operasyon için hazırlıkların tamamlandığını söylemiş, güvenli bölge ile ilgili olarak da Suriye'de güvenli bölge planlarının da 'Suriyelilerin eve dönüşü için en makul ve insani yol' olduğunu aktarmıştı. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU