İran - ABD müzakerelerinde belirsizlik sürüyor: "Savaştan tehlikeli olabilir"

Her iki taraf da savaşı kazandığını savunuyor

Minab kentindeki ilkokulda öldürülen çocukların fotoğrafları, ülkenin dini liderlerinin resimlerinin altında sergileniyor (AFP) 

ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta düzenlediği saldırılarla başlayan 40 günlük savaşta ateşkesin sağlanmasının ardından yürütülen müzakereler hâlâ başarıya ulaşamadı.

İranlı yetkililer, çatışmaların ekonomiye olumsuz etkilerine Donald Trump yönetiminden daha fazla dayanabileceklerini öne süren açıklamalar yapıyor. 

Örneğin İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü İbrahim Rızai, bölge ülkeleriyle petrol alıcılarının ABD'ye baskı yaptığını ve Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılması için Washington'dan gerekli şartların oluşturulmasını talep ettiğini söylüyor.

İran resmi haber ajansı IRNA, Rızai'nin "Eğer ABD akıllıca davranmak istiyorsa, İran'ın müzakerelerdeki şartlarını kabul etmekten başka seçeneği yok" dediğini aktarıyor.

Diğer yandan Donald Trump da "Konuşmak istiyorlarsa bize gelebilirler ya da bizi arayabilirler" diye konuştu.

New York Times (NYT), İranlı yetkililerin her an ABD ve İsrail kaynaklı yeni bir saldırıya uğrama tehdidiyle yaşamak istemediğini savunuyor. 

NYT, hafta sonunda muhafazakar Horasan gazetesinde yayımlanan ve İran kamuoyunda ses getiren bir makalede şu ifadelerin kullanıldığını bildiriyor: 

Her iki taraf da topyekun savaşın maliyetlerinden kurtulsa da güç ve baskı mantığından uzaklaşmadı. Bu, kısa süren bir savaştan daha tehlikeli olabilir.

Washington ve Tahran'ın üstünlük iddialarının, Pakistan arabuluculuğundaki görüşmelerin başarı sağlayamamasına neden olduğu NYT'nin haberinde belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan gazetesi, taraflar arasındaki müzakerelerin geleceğini uzmanlara yorumlattı. 

Londra merkezli düşünce kuruluşu Bourse & Bazaar Foundation'ın başkanı İsfendiyar Batmangelic, Tahran için "Trump'ı birkaç hafta daha bekletebilirlerse boğazdaki aksamaların İranlılardan daha çok ona pahalıya mal olabileceğini düşünüyorlar" dedi.

Bir dönem Tahran yönetiminde görev almış siyasi analist Sasan Kerimi ise ABD'nin muhtemel bir anlaşmayı bozması ihtimalini vurguladı. İranlı yöneticilerin böyle bir durumda suçlanacaklarını bildiklerini ve bu riski göze alamadıklarını öne sürdü. 

NYT ise İran ekonomisinin halihazırda zor durumda olduğunu ve "ne savaş ne de barış" durumunun enflasyonu daha da artırabileceğini işaret ediyor. 


Independent Türkçe, New York Times, Reuters, AA

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU