Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Yemen'de BAE desetkli Güney Geçiş Konseyi güçleri Mehra'daki havalimanı ve cumhurbaşkanlığı sarayından çekildi

Yemen'de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyine (GGK) bağlı güçlerin ülkenin doğusundaki Mehra vilayetinde yer alan Gayda Havalimanı ile cumhurbaşkanlığı sarayından çekildiği bildirildi. Yemen devlet televizyonu Saba, yerel yetkililere dayandırdığı haberinde, GGK güçlerinin Mehra'daki Gayda Havalimanı ile cumhurbaşkanlığı sarayından çekildiğini duyurdu. Kaynak, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'nin, Mehra Valisi Muhammed Ali Yasir'i askeri karargahları teslim almak ve vilayette durumu normale döndürmekle görevlendirdiğini belirtti. Yemen'de, BAE destekli GGK'ye bağlı güçler, aralık ayı başlarında ülkenin doğusundaki vilayetlerde askeri operasyonlarla sahadaki varlığını genişletti.

Yemen hükümeti de 30 Aralık'ta, ülkede askeri güç bulunduran BAE ile imzalanan ortak savunma anlaşmasını iptal ettiğini duyurdu. Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu, BAE'den gelen askeri araçları hedef aldı. Riyad yönetimi ise Yemen hükümetinin talebi doğrultusunda BAE'den bu ülkedeki askerlerini 24 saat içerisinde çekme çağrısında bulundu. 2 Ocak'ta GGK'ye bağlı güçlerin geçen ay ele geçirdiği Hadramevt vilayetindeki askeri mevziler hava saldırılarıyla vuruldu. Saldırıların Suudi Arabistan tarafından düzenlendiğini ileri süren GGK, "bağımsızlık için" iki yıllık geçiş süreci ilan etti.


Şam'da roket saldırısı düzenlendi

Suriye'nin başkenti Şam'da, Mezze Askeri Havaalanı çevresine roket saldırısı düzenlendi. Suriye devlet televizyonu el-İhbariyye'nin güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde, başkentte güçlü bir patlama sesinin duyulduğu belirtildi. Patlamanın, kimliği belirlenemeyen kişilerce ateşlenen bir roketin Mezze Havaalanı çevresine düşmesi sonucu meydana geldiği ifade edildi. Saldırıda hasar oluştuğu, olayla ilgili güvenlik güçlerince soruşturma başlatıldığı bildirildi. Şam'da Mezze Askeri Havaalanı çevresine 9 Aralık 2025'te roket saldırısı olmuş, İçişleri Bakanlığı Kefersüse bahçelerinde roket rampası ele geçirildiğini açıklamıştı.


Fatih Erbakan: ABD’nin Venezuela işgalini en güçlü şekilde kınıyoruz

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, ABD’nin Venezuela’yı hedef alan saldırılarını ve işgal girişimini sert sözlerle eleştirdi. Erbakan, ABD’nin Gazze’deki soykırımın da suç ortağı olduğunu belirterek, Venezuela’ya yönelik hukuk tanımazlığı “en güçlü şekilde” kınadıklarını söyledi. Yazılı açıklamasında, ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun tehdit ve saldırganlığının tüm dünyayı hedef aldığını ifade eden Erbakan, Venezuela halkının ambargolar ve yaptırımlarla cezalandırıldığını, bir milletin iradesinin yok sayıldığını vurguladı.

Erbakan, ABD’nin saldırgan tutumunun yalnızca Venezuela’yı değil uluslararası hukuku ve dünya barışını da tehdit ettiğini belirterek, Yeniden Refah Partisi’nin mazlum milletlerin yanında, emperyalizmin ise karşısında olmaya devam edeceğini ifade etti.


İsviçre'de yangın çıkan barın işletmecilerine yönelik soruşturma başlatıldı

Valais Kantonu Başsavcısı Beatrice Pilloud, İsviçre'deki Crans-Montana Kayak Merkezi'nde yılbaşı kutlamalarının yapıldığı sırada yangın çıkan barın işletmecilerine yönelik soruşturma başlatıldığını bildirdi.

İsviçre kamu yayın kuruluşu RSI'nin haberin göre, yangın çıkan barın 2 işletmecisi hakkında, kasten öldürme, ihmal sonucu yaralama ve ihmal sonucu kundaklama suçlarından resmi olarak soruşturma başlatıldı.

Başsavcı Pilloud, daha önce sadece olaylarla ilgili bilgi sahibi kişiler olarak sorgulanan 2 işletmeci hakkında cezai soruşturma başlatıldığını kaydetti.

"Şüphelerimiz var ancak masumiyet karinesi geçerli. Tüm olasılıklar açık." diyen Pilloud, belediyeden tesiste yapılan yangın güvenliği denetimlerine ilişkin raporu aldığını ve bunun şu anda incelendiğini söyledi.

İsviçre Federal Konsey Üyesi Beat Jans ise olay yerinde yaptığı açıklamada, "Sorumluluk meselesinin son derece önemli olduğunu biliyoruz. Devam eden soruşturma hakkında yorum yapamayız ancak yargı mercilerine güvenimiz tamdır." dedi.

Soruşturmanın sürdüğünün altını çizen Jans, "Sorumluların kim olduğunu açıklığa kavuşturacağız ve tüm bilgilere sahip olduğumuzda sizi bilgilendireceğiz. Dünyanın bir cevap istediğini biliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Jans, Federal Konsey'in güvenlik düzenlemelerinde değişiklik yapmak için müdahale etme olasılığı hakkında yorum yapmaktan ise kaçındı.


Elazığ'da 4,7 büyüklüğünde deprem

Elazığ'ın Baskil ilçesinde saat 20.27'de 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Elazığ'ın Baskil ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 9,85 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.


İstanbul'da etkisini sürdüren şiddetli lodos hayatı olumsuz etkiliyor

İstanbul'da etkisini sürdüren şiddetli lodos nedeniyle Şişli'de ağaç devrildi, Sultangazi'de binanın çatısından kopan parça kentsel dönüşüm kapsamında boşaltılan bir apartmanın önündeki sac bariyerlerin üzerine düştü.  Şişli Yay Meydanı Caddesi'nde İSKİ binasının bahçesinde bulunan ağaç aşırı rüzgar nedeniyle bir aracın üzerine devrildi. Ağacın devrilmesi nedeniyle yolda bulunan bazı araçlar da hafif hasar aldı. Şişli Bozkurt Mahallesi Baysungur Sokak'ta bir binanın çatısından kopan parçalar etrafa savruldu. Çimen Sokak'ta ise bir inşaattan uçan demir parçanın üzerine düştüğü araçta hasar oluştu. 

Sultangazi'de şiddetli lodos nedeniyle yerinden çıkan klima ünitesi bina boşluğuna düştü. Çanakkale Şehitleri Caddesi'ndeki binanın çatısından kopan parça, kentsel dönüşüm kapsamında boşaltılan bir binanın önündeki sac bariyerlerin üzerine düştü. Cebeci Mahallesi'nde inşaatın çevresine yerleştirilen sac bariyerler devrilerek yola savruldu. Zabıta ekipleri bölgede önlem alırken, bazı mahalle ve sokaklarda da binalardan tuğla parçaları koparak sokağa döküldü. Avcılar Denizköşkler açıklarında şiddetli lodos nedeniyle sürüklenen bir geminin kıyıya 30 metre kala manevra yaparak kurtulduğu anlar, cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Kentte etkili olan şiddetli lodos ve fırtına, deniz ulaşımında da aksamalara neden oldu.


Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde şiddetli rüzgar nedeniyle 2. alarm seviyesine geçildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde şiddetli rüzgar nedeniyle "2. alarm seviyesi" uygulandığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, saatte ortalama 80 kilometreyi geçen rüzgar sebebiyle köprüde 2. alarm seviyesine geçildiği bildirildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde ortalama saatte 80 kilometre üzeri ve zaman zaman anlık saatte 90 kilometreyi geçen şiddetli rüzgar nedeniyle 2. alarm seviyesi uygulanmaktadır. Bu nedenle sürücülere Değişken Mesaj İşaretleri (VMS) aracılığıyla hızlarını saatte 60 kilometreye düşürmeleri yönünde uyarı yapılmaktadır. Gece saatlerinde rüzgarın şiddetini arttırması beklenirken, gerekli tedbirler alınmıştır. Köprüyü kullanan sürücülerden dikkatli olmalarını ve uyarıları dikkatlice takip etmelerini rica eder, güvenli seyahatler dileriz.


İstanbul Valiliği: Rüzgar ve fırtına dolayısıyla meydana gelebilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat

İstanbul Valiliği, kentte etkili olacak kuvvetli rüzgar ve fırtına nedeniyle soba ve doğal gaz kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

İstanbul Valiliği, 3 Ocak Cumartesi ve 4 Ocak Pazar günü gece saatlerine kadar etkili olması beklenen kuvvetli rüzgar ve fırtına nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmesi riskine karşı uyarıda bulundu. Valilikten yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

İstanbul'da rüzgar ve fırtına dolayısıyla meydana gelebilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat. İlimizde 03.01.2026 Cumartesi ve 04.01.2026 Pazar günü gece saatlerine kadar meydana gelecek kuvvetli rüzgar ve fırtına sebebiyle soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesine karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. Karbonmonoksitin fark edilmesi zordur. Zehirlenmelerin önüne geçebilmek için bacalarınızı ve yakıcı cihazlarınızı düzenli olarak temizletin ve bakımını yaptırın. Kapalı alanları sık sık havalandırın. Uyumadan önce soba ve benzeri ısıtıcıları mutlaka söndürün. Karbonmonoksit dedektörü kullanın. Baş dönmesi, mide bulantısı ve halsizlik gibi belirtilerde derhal temiz havaya çıkarak 112’yi arayın.


Kemal Kılıçdaroğlu: Tayfun Kahraman ve Gezi tutukluları derhal serbest bırakılmalıdır

CHP'nin 7'nci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Tayfun Kahraman, MS hastalığının pençesinde. Adli Tıp, sen neden işini yapmıyorsun? Kimin pençesindesin? Anayasa Mahkemesi kararları herkesi ve her kurumu bağlar. Tayfun Kahraman ve Gezi tutukluları derhal serbest bırakılmalıdır" dedi.

CHP'nin 7'nci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından "Tayfun Kahraman tutuklandığında, kızı Vera henüz iki yaşındaydı. Babasının tutuklanmasını, küçük bir kız çocuğunun normali hâline getirdiniz. Yazıklar olsun… Tayfun Kahraman, MS hastalığının pençesinde. Adli Tıp, sen neden işini yapmıyorsun? Kimin pençesindesin? Anayasa Mahkemesi kararları herkesi ve her kurumu bağlar. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını, siyasi baskılarla uygulamaya koydurmayan siyasi iktidar; adaleti yok ettiği gibi, vicdanları da yaralamıştır. Tayfun Kahraman ve Gezi tutukluları derhal serbest bırakılmalıdır" açıklamasında bulundu.


ABD saldırılarının ardından Venezuela’daki hava üssünde hasar oluştu

ABD’nin Venezuela’ya yönelik hava saldırılarının ardından başkent Caracas yakınlarındaki La Carlota Hava Üssü’nde altyapı hasarı ve yanmış araçlar görüntülendi.

Maduro, son görüşmesini Çin heyeti ile yaptı

ABD Başkanı Donald Trump'ın, yakalanarak ülke dışına çıkarıldığını ifade ettiği Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun son diplomatik görüşmesi Çin heyetiyle oldu. Yerel basındaki haberlere göre, Maduro, Venezuela'nın başkenti Caracas'a düzenlenen saldırılardan yaklaşık 12 saat önce Çin heyetiyle görüştü.

Başkentteki Miraflores Sarayı'nda Çin'in özel temsilcisi Çiu Şiaoçi başkanlığındaki Çin heyetiyle yapılan görüşmede iki ülke arasındaki işbirliği ele alındı. Görüşmeye, Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, Dışişleri Bakanı Yvan Gil ve Çin'in Caracas Büyükelçisi Lan Hu da katıldı. Toplantıda, Venezuela ve Çin arasında imzalanan 600'den fazla ikili anlaşma gözden geçirildi, enerji, ticaret ve altyapı gibi alanlarda iki ülke arasında devam eden yakın işbirliği değerlendirildi. Görüşme, ülkeye düzenlenen ABD saldırıları öncesi Maduro'nun son resmi diplomatik görüşmesi oldu.


İsrail'in, Gazze'ye saldırılarında can kaybı 71 bin 384’e yükseldi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in saldırılarında yaşanan can kayıpları ile enkazdan yeni çıkartılan cenazelere ilişkin son verileri paylaştı. İsrail saldırılarıyla, son 24 saatte birisi enkaz altından çıkarılan 3 Filistinlinin naaşı ile 18 yaralının hastanelere ulaştırıldığı bildirildi.

Ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana düzenlenen saldırılarda ise 418 kişinin öldüğü, 1171 kişinin yaralandığı, enkaz altından 684 kişinin cesedinin çıkarıldığı kaydedildi. Açıklamada, İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlere dair toplam istatistiklere, bilgileri tamamlanıp ölümleri Adli Komite tarafından onaylanan 110 Filistinlinin de eklendiği ifade edildi. İsrail'in Gazze Şeridi'ne Ekim 2023'te başladığı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 71 bin 384'e, yaralıların sayısının ise 171 bin 251'e yükseldiği belirtildi.


Adana’da göktaşı araç kamerasına yakalandı

Adana ve Malatya’da göktaşı olduğu değerlendirilen bir cismin düşüşü araç kameralarınca kaydedildi.

Adana'da kent genelinde birçok noktadan görülen parlak ışık kütlesi, gökyüzünde kısa süreliğine ilerledikten sonra aşağı doğru inerek kayboldu. Merkez Yüreğir ilçesinde bir otomobilin kamerasıyla kayıt altına alınan görüntünün, atmosfere düşen bir göktaşına ait olabileceği değerlendirildi.


Mardin'de sağlık personeli, 84 yaşındaki hastayı ambulansa kadar sırtında taşıdı

Kar yağışının etkili olduğu Mardin'in Midyat ilçesi Danışman Mahallesi'nde rahatsızlanan 84 yaşındaki Nuri İnan'ın yakınları, 112 Acil Sağlık ekiplerinden yardım istedi. Mahalle yolunun kardan kapanması nedeniyle bölgeye UMKE ekipleri sevk edildi. Aracın belirli bir noktadan sonra karda ilerleyememesi üzerine UMKE'de görevli hemşire Hüseyin Cihan Özdoğru, hastayı yaklaşık 500 metre uzaklıktaki ambulansa sırtında taşıdı.

Midyat Devlet Hastanesine kaldırılan İnan'ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. İnan'ın yakınları, sağlık ekiplerine teşekkür etti.


Ardahan sıfırın altında 39,7 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili oldu

Ardahan'ın Göle ilçesi, gece sıfırın altında 39,7 dereceyle Türkiye'nin en soğuk yeri olarak kayıtlara geçti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan verilere göre, günün en düşük sıcaklığının ölçüldüğü Göle'yi sıfırın altında 33,8 dereceyle Sivas'ın Altınyayla ilçesi, 33,2 dereceyle de yine Göle'nin Yavuzlar köyü takip etti.


Çinli BYD, elektrikli araç satışlarında Tesla'yı geride bırakarak dünya lideri oldu

Çinli otomobil üreticisi BYD, 2025'te ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla'yı geride bırakarak "dünyanın en çok elektrikli araç satan şirketi" haline geldi. Şirketin yayımladığı 2025 raporuna göre, BYD'nin bu dönemde "yeni enerji aracı (NEV)" olarak adlandırılan, şarj edilebilen, pilli, hibrit ve yakıt hücreli elektrikli araçlarının satışı yüzde 7,7 artışla 4,6 milyona ulaştı.

NEV satışları içinde şarj edilebilen pilli elektrikli araçların (EV) satışları, yıllık yüzde 28,7 artışla 2,25 milyona çıkarken sektörde dünya lideri olan en yakın rakibi Tesla, 2025 satışlarının yıllık yüzde 8,6 azalışla 1,63 milyona gerilediğini duyurdu. Böylece merkezi Çin'in Şıncın şehrinde bulunan BYD, "dünyanın en çok elektrikli araç satan üreticisi" unvanına sahip oldu.

Çinli milyarder Vang Çuanfu'nun kurucusu olduğu şirket, aslında "dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi" konumundaydı ancak şarj edilebilen hibrit araçlar da ürettiğinden tamamıyla elektrikli araç satışında yalnızca bu tür araçlar imal eden Tesla'nın gerisinde bulunuyordu.


Küçükçekmece’de silahlı saldırı: 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul Küçükçekmece’de motosikletli iki kişinin sokakta üç kişiye ateş açması sonucu iki kişi yaşamını yitirdi.

Olay, saat 19.45 sıralarında Mehmet Akif Mahallesi Aşık Veysel Caddesi ile Türkmen Sokak kesişiminde meydana geldi. Kimlikleri henüz belirlenemeyen motosikletli iki kişi, Hasan Ali, Levent Öner ve Muhammet Gözsu’ya ateş açtı. Saldırının ardından şüpheliler kaçarken, üç kişi yere yığıldı.

İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis cadde ve sokakta güvenlik önlemleri alırken, sağlık ekipleri yaralılara olay yerinde müdahale etti. Yaralılar hastaneye kaldırıldı; ağır yaralanan Hasan Ali ve Muhammet Gözsu hastanede hayatını kaybetti.

Polis, saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı.


Özgür Özel'den Çankırı mitingine davet: 2026'nın ilk cumartesi gününde Çankırı'dayız

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Çankırı'da düzenleyecekleri mitinge yurttaşları davet etti.

CHP, yarın saat 15.00'te Çankırı Belediye Meydanından miting düzenleyecek. Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Geçen yıl Türkiye’nin dört bir yanında tam 77 kez eylemdeydik. Yorulmadık, geri adım atmadık! Şimdi, 2026'nın ilk cumartesi gününde, Çankırı’dayız! Korkuyu değil umudu büyütmek için! Kutuplaşma değil kucaklaşmak için! Yoksulluğa alışmamak için!" ifadesini kullandı.


UNIFIL: Lübnan'ın güneyinde barış gücü askerlerine iki kez ateş açıldı

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), Lübnan’ın güneyindeki Kefer Şuba beldesinde devriye görevindeki askerlerinin yaklaşık 50 metre yakınına bugün iki kez ateş açıldığını bildirdi. Açıklamada, saldırıların muhtemelen İsrail ordusuna ait mevzilerden gerçekleştirildiği kaydedildi.

UNIFIL, her iki olayda da askerlerin zarar görmediğini belirterek, İsrail’in barış gücü askerlerine yönelik saldırılarını durdurması çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararına göre, bu tür saldırılar ciddi ihlal olarak nitelendiriliyor.

Öte yandan UNIFIL, bölgede olağan prosedürler çerçevesinde faaliyetlerini İsrail ordusuna önceden bildirdiğini ve son dönemde bu tür olayların arttığını vurguladı. 1701 sayılı karar, İsrail’in Mavi Hat’ın gerisine çekilmesini ve bölgenin silahsızlandırılmasını öngörüyor; yalnızca Lübnan ordusu ve UNIFIL’in silah ve araç bulundurmasına izin veriliyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU