ABD, Batı Şeria’yı ilhak kararına tepki gösterdi: “Barış planını bozar”

Trump, İsrail’in böyle bir adım atmasına müsaade etmeyeceğini söylemişti

İsrail askerleri, Batı Şeria'da Filistinlilere ait evleri "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle yıkıyor (AA)

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Batı Şeria'daki yasadışı yerleşimlerin ilhakını öngören tasarının İsrail Meclisi'ndeki ön oylamada kabul edilmesini eleştirdi.

Rubio, dünkü açıklamasında tasarının ön oylamada kabul edilmesinin ABD Başkanı Donald Trump'ın barış planını bozabileceğini söyledi:

Açıkçası Başkan Trump'ın şu anda bunu desteklemeyeceğimizi net şekilde belirttiğini düşünüyorum. Bu, barış anlaşmasını potansiyel olarak tehdit ediyor.

Tasarı için dün yapılan ön oylamaya katılan parlamenterlerden 24'ü "hayır" oyu kullanırken, 25 kişiyse "evet" oyu verdi. Tasarının yasalaşması için Meclis'te üç oylamadan daha geçmesi gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Evimiz İsrail Partisi Lideri Avigdor Liberman'ın sunduğu yasadışı Maale Adumim yerleşiminin ilhakına yönelik tasarı da ön oylamaya sunuldu. Bu tasarı da 32'ye karşı 9 oyla kabul edildi.

Radikal sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, sembolik tasarının ön oylamadan geçmesini tebrik ederek Batı Şeria'nın tamamının ilhak edilmesi gerektiğini savundu. Irkçı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de benzer bir çağrı yaptı.

Öte yandan tasarının oylanması, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Trump'ın damadı Jared Kushner ve Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un İsrail ziyareti sırasında yapıldı.

Rubio da bugün İsrail'e gidecek. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rubio'nun Trump'ın 10 Ekim'de devreye giren 20 maddelik planının uygulanmasını desteklemek için bu ziyareti yapacağı bildirildi.

Diğer yandan Trump, geçen ay yaptığı açıklamada İsrail'in Batı Şeria'yı ilhakına kesinlikle müsaade etmeyeceğini söylemişti.

Reuters'ın aktardığına göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun liderliğindeki Likud partisi tasarıya destek vermedi. Netanyahu, bazı Batılı devletlerin geçen ay Filistin Devleti'ni tanımasının ardından misilleme olarak ilhak kararları çıkarmayı planlamıştı. Ancak Trump'ın açıklamasından sonra bu yönde bir adım atılmamıştı.

Netanyahu'nun radikal sağcı koalisyonu 2022'de iktidara geldiğinden beri Batı Şeria'daki yasadışı yerleşim yerlerinin inşaatları hızlandırıldı. İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da kurulan yerleşimlerde yaklaşık 700 bin İsrailli yaşıyor. Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun çoğu bu yerleşim yerlerinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini defalarca açıklamıştı.;
 


İsrail'den UNRWA adımı

Bunlara ek olarak Uluslararası Adalet Divanı (UAD), dün açıkladığı tavsiye niteliğindeki kararında İsrail'in, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) Gazze'de insani yardım sağlamasına izin vermekle yükümlü olduğunu bildirdi.

Ancak İsrail'in kamu yayıncısı KAN'ın aktardığına göre Netanyahu yönetimi, UAD'nin görüşüne rağmen UNRWA'nın Gazze'deki yardım faaliyetlerinde yer almasına izin vermeyecek. Bu kararın ABD yönetimine iletildiği de belirtildi.

İsrail, bölgedeki en büyük yardım kuruluşu olan UNRWA'nın mart ayından bu yana Gazze'ye yardım ulaştırmasına izin vermiyor. Tel Aviv yönetimi, UNRWA'nın Hamas'la ortak çalıştığını iddia etmiş, kurumsa bunu yalanlamıştı.


Independent Türkçe, Times of Israel, Reuters, AA

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU