TBMM Başkanı Kurtulmuş, 'Terörsüz Türkiye' Komisyonu toplantısı için siyasi partileri toplantıya çağırdı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Terörsüz Türkiye” süreci için kurulacak komisyonun çalışma esaslarını görüşmek üzere siyasi partilerin grup başkanvekillerini 18 Temmuz’da toplantıya davet etti

Fotoğraf: AA

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Terörsüz Türkiye” süreci kapsamında kurulması planlanan komisyona ilişkin siyasi partilerin grup başkanvekillerini 18 Temmuz Cuma günü toplantıya davet etti. Komisyonun nasıl oluşturulacağı ve çalışma usul ile esaslarının görüşüleceği bu kritik toplantıya İYİ Parti katılmayacağını duyurdu. Komisyonun, Meclis tatile girmeden önce kurulması hedefleniyor.

Komisyona İYİ Parti katılmıyor, diğer partiler hazır

Kurtulmuş, 24 Haziran’daki grup başkanvekilleri yemeğinde partilerden komisyonla ilgili önerilerini yazılı olarak iletmelerini istemişti. Buna göre, cuma günü yapılacak toplantıya AK Parti, CHP, DEM Parti, MHP ve Yeni Yol’un koordinatör olarak belirlediği grup başkanvekilleri katılacak. İYİ Parti ise komisyonda yer almama kararı aldı. Ancak partinin bazı milletvekilleri süreçle ilgili endişelerini dile getirip katılmaktan yana görüş belirtse de, ağırlıklı karar katılmamak yönünde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kulislerde komisyonda toplam 35 üye olması, partilerin temsil oranlarına göre dağılımı ve grubu bulunmayan partilerden de temsilci alınması yönünde görüşler konuşuluyor. Grubu olan partilerin toplam 28 üye, grubu olmayanların ise toplam 7 temsilci ile komisyonda yer alması planlanıyor. İYİ Parti kontenjanının ise diğer partilere dağıtılacağı belirtiliyor.

CHP’den demokratik ve şeffaf çalışma çağrısı

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, cuma günü komisyonun oluşturulması ve çalışma usullerinin netleşeceğini, herkesin ortaklaşacağı bir çalışma ortamı yaratılacağını söyledi.

Emir, “Komisyonda grubu bulunan partilerin eşit temsil edilmesi, gündemin kendi içinden seçilen divanla belirlenmesi, konuşmaların tutanak altına alınması ve kararların nitelikli çoğunlukla alınması temel prensiplerimiz. Ayrıca herkesin söz alabileceği bir ortam çok kıymetli. Komisyonun Türkiye’de demokratikleşme ve hukuk devletinin yeniden inşası için iyi niyet ve karşılıklı demokratik anlayışla yürütülmesi gerekir” dedi.

Meclis’in tatil takvimi ve komisyonun kuruluşu

Komisyonun, Meclis’in tatile girmeden önce kurulması planlanıyor. TBMM Genel Kurulu’nda zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören kanun teklifi görüşmeleri devam ediyor. Ayrıca ekonomiyle ilgili Türk Parasının Kıymetinin Korunması Hakkında Kanun’da değişiklik içeren kanun teklifinin yasalaşmasının ardından TBMM’nin tatile girmesi bekleniyor.

Bu kapsamda, Meclis’in en geç 24 Temmuz Perşembe gününe kadar çalışmalarını sürdürüp ardından tatile girmesi planlanıyor. Komisyonun kuruluşunun bu tarihten önce gerçekleşmesi hedefleniyor.

Independent Türkçe, ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU