Efsanevi filmin çocuk yıldızı yaşamını yitirdi

15 yaşına girer girmez sinemayı bıraktığını açıklamıştı

Filmle ün kazanan Staiola'nın yüzü, İtalya'daki pullara basılmıştı (PD Italy film)

İtalyan sinemasının dünyaya sunduğu en meşhur eserlerden Bisiklet Hırsızları'nın (Ladri di Biciclette) yıldızlarından Enzo Staiola, 85 yaşında hayatını kaybetti.

1948 yapımı yeni gerçekçi filmde oynayan Staiola, 4 Haziran'da Roma'daki bir hastanede öldü.

İtalyan gazeteci Emanuele Carioti, Staiola'nın düştükten sonra yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Henüz 9 yaşındayken beyazperdede görünerek büyük bir ün kazanan Staiola, 15 yaşında sinemayı bıraktığını açıklamıştı. 

1961 ve 1978'de çekilen iki filmde oynasa da asıl geçim kaynakları matematik öğretmenliği ve tapu kadastro müdürlüğünde devlet memurluğu olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1949'da Yabancı Dilde En İyi Film Oscar'ını kazanan yapım, Luigi Bartolini'nin romanını temel alıyor. 

Vittorio De Sica'nın filmi, II. Dünya Savaşı sonrasında İtalyanların yoksullukla mücadelesini işleyerek dikkat çekmişti. 

Film, Antonio adlı aile babasının, işini yapmak için kullanmak zorunda olduğu bisikleti çaldırmasının ardından oğluyla çıktığı arayışı işliyor.

Ailesini geçindirmeye çalışan babayı canlandıran Lamberto Maggiorani, başrole seçildiği sırada bir fabrika işçisiydi. 

De Sica'nın sokakta gördüğü Staiola'nın masum yüzünden ve parlayan gözlerinden etkilenerek ona rol verdiği İtalya'da sıklıkla anlatılan bir hikaye. 

2023'te La Repubblica'ya röportaj veren Staiola, okuldan eve dönerken bir otomobilin kendisini takip ettiğini anladığını söylemişti. 

Staiola, iyi giyimiyle dikkatini çeken De Sica'nın "Adın ne?" diye sorduğunu ancak annesinin "Yabancılarla konuşma" öğüdünü dinleyerek ona yanıt vermediğini anlatmıştı. 

Sonrasında eve gelen De Sica, aileden de ret yanıtı almış. 

İki aylık iş karşılığında 300 bin liret teklif edilince Staiola'nın babası, oğluna gülümseyerek "Yarın işe gitmezsen seni öldürürüm" demiş. 

Staiola, "Kendinizi bir efsane olarak görüyor musunuz?" sorusunu aynı röportajda şöyle yanıtlamıştı:

Tabii ki hayır, öyle mi görünüyorum? Çok normal bir hayatın içinde müstesna bir dönemim oldu.


Independent Türkçe, Washington Post, Hollywood Reporter

DAHA FAZLA HABER OKU