“Ukrayna telefonu” krizi: Temsilciler Meclisi’nin üç komitesi Pompeo’yu ifade vermeye çağırdı

Trump’ın Ukrayna liderinden Biden ve oğlu hakkında soruşturma açmasını istediği iddiasıyla başlayan siyasi kriz büyürken, ABD'nin Ukrayna Özel Temsilcisi Volker da istifa etti

Komiteler, konuyla ilgili Mike Pompeo'ya gönderikleri mektuplara yanıt almadıklarını bildirdi (AP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’le yaptığı telefon görüşmesinde, 2020 seçimlerinde muhtemel rakibi olması beklenen Joe Biden’la oğlu Hunter Biden hakkında soruşturma açılmasını istediği iddiasının yol açtığı siyasi kriz derinleşiyor.

Temsilciler Meclisi’nde üçü de Demokratların yönetimindeki Dış İlişkiler, İstihbarat ve Denetim komiteleri cuma günü, Ukrayna hükümetiyle kurulan ilişkiye dair belgeleri teslim etmeye zorlamak için Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yu ayrı ayrı ifadeye çağırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komitelerin, konuyla ilgili belgelerin kendilerine ulaştırılması için bu ay içinde Dışişleri Bakanlığı'ndan iki kez talepte bulunduğu ancak hiçbir yanıt alamayınca bir sonraki aşamaya geçtiği belirtildi. 

New York Post’un haberine göre üç komite ayrıca Dışişleri Bakanlığı bünyesinde görevli 5 yetkilinin de önümüzdeki iki hafta boyunca yazılı ifade vermesini kararlaştırdı.

Söz konusu yetkililer arasında Trump’ın bir süre önce görevden aldığı eski Ukrayna Büyükelçisi Marie Yovanoviç’in yanı sıra Trump’ın Ukrayna Özel Temsilcisi Kurt Volker ve ABD’nin Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Gordon Sondland da bulunuyor.

Skandalda adı geçen Ukrayna Özel Temsilcisi görevi bıraktı

Bu gelişmelerin yaşandığı sırada ifade vermeye çağrılanlar arasında adı geçen ABD’nin Ukrayna Özel Temsilcisi Kurt Volker’den istifa haberi geldi.

Amerikan medyasına yansıyan haberlerde, 2017’den bu yana Ukrayna Özel Temsilciliği görevini yürüten Volker'ın istifa ettiği belirtildi.

Trump'a yönelik azil soruşturmasına neden olan Ukrayna krizinde adı geçen Volker'ın, Dışişleri Bakanı Pompeo'ya istifasını sunduğu kaydedildi. ABD Dışişleri Bakanlığıysa konuyla ilgili henüz açıklama yapmadı.

Yetkililerin ifade vermeye çağrılması, Başkan Trump’ın nüfuzunu kullanarak Ukrayna’yı Joe Biden ve Hunter Biden’ı soruşturması için ikna etmeye çalıştığını iddia eden bir muhbirin ifşaatları sonrası

Trump’ın azledilmesine yönelik sürecin bir parçasını oluşturuyor.

 

 

Günlerdir ülke gündeminin ilk sırasını meşgul eden tartışmalar, Wall Street Journal gazetesinin Trump'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’le temmuz ayında yaptığı telefon görüşmelerinde, Kiev yönetiminden 2020 ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat başkan aday adayı Joe Biden'ın oğlunu soruşturmalarını istediği iddiasıyla başlamıştı.

ABD basını, Trump'ın Ukrayna liderine ancak Biden ve ailesini soruşturması durumunda yardım edeceğini söylediğini yazmış, Demokratlar bu iddianın ortaya çıkması üzerine azil soruşturmasını başlatmıştı. Trump ise söz konusu telefon görüşmesinden önce Ukrayna'ya 400 milyon dolarlık (yaklaşık 2,2 milyar TL) yardımların askıya alındığını söylemişti.

Beyaz Saray da görüşmenin dökümünü yayımlamış ve yardımlarla görüşme arasında bir ilişki olmadığını savunmuştu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU