Rusya: Su-35 savaş uçaklarıyla ilgili Türkiye'yle görüşüyoruz, somut bir anlaşmayı konuşmak için çok erken

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ziyaretinde Putin'e Rus savaş uçaklarını sormuştu

Fotoğraf: Reuters

Rusya, Türkiye'ye muhtemel  SU-35 savaş uçağı tedariği için görüşmeler yürüttüğünü açıkladı. 

Ria Novosti'ye konuşan üst düzey bir yetkili, "Somut bir anlaşmayı konuşmak için henüz çok erken" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye, Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin teslimatının başlamasının ardından aralarında ABD'nin de bulunduğu 9 NATO ülkesiyle birlikte yürüttüğü F-35 savaş uçağıyla ilgili yaptırıma uğramıştı. ABD'de F-35 eğitimi alan Türk pilotlar, Türkiye'ye geri gönderilmişti.

"Müşteri değil ortağız"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için gittiği ABD'de, FOX News'e F-35'lerle ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

F-35'de biz müşteri değiliz, ortağız, oradaki 9 ülkeden biriyiz. Şu ana kadar 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yaptık. Kaldı ki F-35'lerin bazı parçalarını Türkiye'de üretiyoruz. Bunun yanında her şu anda Türkiye'ye verilmesinden vazgeçilen uçak için bu sistemin kaybı 7 milyon dolardır. Biz pilotlarımızı gönderdik burada eğitim aldılar ve 4 veya 5'inin de teslimi noktasına gelinmişti, son anda bunun verilemeyeceğini söylediler. Ben bunu stratejik ortaklığa yakıştıramıyorum ve bunu doğru bulmuyorum. Nasıl stratejik ortağız ki 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yapmışız... Sayın Başkan'ın '1 milyar 400 milyon dolar ödemesi olan stratejik ortağımıza yapılan yanlıştır' diye açıklaması var.

Rusya'da Putin'e sormuştu

Erdoğan, Eylül ayının başında Moskova'ya gitmişti. Erdoğan, ziyaretinde, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte gezdiği fuarda, Rus devlet başkanına kameraların karşısında Rus uçaklarını sormuştu.

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU