Boris Johnson'a, kamu fonundan para aktardığı eski modelle ilişkisini açıklaması için iki hafta verildi

Londra Meclisi, Jennifer Arcuri'yle yaşadığı kişisel, sosyal ve mesleki ilişkilerinin tüm detaylarını talep etti

Johnson ilişkilerinin tüm detaylarını vermek için Londra Meclisi gözetim komitesinin karşısına çıkmak zorunda kalabilir (AFP)

Boris Johnson'a, kamu fonundan 126 bin sterlin (yaklaşık 890 bin TL) aktarılan Amerikan teknoloji girişimcisi eski modelle olan ilişkilerini açıklaması için iki hafta verildi.

Londra Meclisi, başbakana, belediye başkanıyken Jennifer Arcuri'yle yaşadığı "kişisel, sosyal ve mesleki" ilişkilerinin tüm detaylarını talep ettiğini yazılı olarak bildirdi.

Ayrıca, Boris Johnson'ın belediyeyle çalışırken, Arcuri'yle olan yakın ilişkisini nasıl bildirdiğine dair bir açıklama da istedi.

Johnson kamu fonunu usulsüz kullandığını reddederek "her şeyin yapılması gerektiği gibi yapıldığında" ısrar etti.

Fakat şimdi, Arcuri'yle olan ilişkilerinin tüm detaylarını vermek için Londra Meclisi gözetim komitesinin karşısına çıkmak zorunda kalabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komite başkanı Len Duvall, Johnson'a pazartesi günü "kamu fonlarının Jennifer Arcuri'ye verilmesindeki potansiyel çıkar çatışmalarını bildirmediği" iddiaları hakkındaki endişelerini kayıt altına almak için bir yazı yolladı.

Duvall, "Usulüne uygun olarak, bu mektubun size ulaşmasından itibaren 14 gün içerisinde, Londra Belediye Başkanlığı yaptığınız sırada Jennifer Arcuri'yle olan kişisel, sosyal ve mesleki ilişkilerinizin tümünün zaman çizelgesini ve Büyük Londra İdaresi'yle olan anlaşmalarda ya da bağlı kurumlarla olan herhangi bir anlaşmada iddia edilen kişisel ilişkinin nasıl bildirildiğini ve ele alındığını sizden talep ediyorum" diye ekledi.

İşçi Partisi, Arcuri'ye kıtalar arası ticaret gezilerinde ayrıcalık verildiği iddiasından sonra bakanlıkların en yetkili devlet görevlisinin bir soruşturma başlatmasını talep etti.

 

 

The Sunday Times gazetesinin yaptığı bir araştırmaya göre Arcuri'nin şirketi, Johnson'ın 2013'te Londra Belediye Başkanı'yken sorumlu olduğu bir kurumdan 10 bin sterlinlik (yaklaşık 70 bin TL) sponsorluk aldı.

Eski modelin teknoloji şirketinin kriterlere uymamasına rağmen, zamanın belediye başkanının kıtalar arası ticaret heyetlerine üç defa katılmasına izin verildiği iddia edildi.

Johnson zamanında Londra İdaresi tüzüğüne göre "kamu görevlerini ilgilendiren kişisel çıkarları bildirme ve kamu yararını korumak adına çıkar çatışmalarını çözmek için adımlar atma" tedbirine uymak zorundaydı. Ayrıca arkadaşlarına haksız menfaatler vermesi de yasaktı.

Başbakan, Doğu Londra'nın Shoreditch semtindeki apartman dairesini düzenli olarak ziyaret ettiği haberi çıktıktan sonra Arcuri'yle herhangi bir cinsel ilişkisinin olup olmadığı hakkında yorum yapmayı reddetmişti.

Ancak BBC'ye yaptığı açıklamada hiçbir kabahat olmadığında ısrar ederek, "Tek diyebileceğim Londra Belediye Başkanı'yken yaptıklarımdan gurur duyuyorum, yaptıklarımızdan gurur duyuyorum, özellikle de şehrimizi ve ülkemizi dünyaya tanıtmamızdan" dedi. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Miraç Eren Dereli

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU