Ruhani: Trump’ın yaptırımları kaldırması durumunda nükleer anlaşmada değişiklik yapmaya açığım

Dünya liderleri BM Genel Kurulu’nda Hasan Ruhani’nin ABD Başkanı’yla görüşmesinde ısrarcı

Ruhani, ülkesine dair ABD’nin duruşunda herhangi bir değişikliğe dair “elle tutulur bir kanıt” görmediğini belirtti (Reuters)

Dünya liderlerinin ABD ve İran arasındaki görüşmeleri yeniden başlatma yönünde yaptığı baskıya rağmen Hasan Ruhani nükleer anlaşmada yapılacak değişikliklere dair yapılacak görüşmeye ancak ABD’nin yaptırımları kaldırdığı durumda istekli olduğunu söyledi.

İran Cumhurbaşkanı New York’ta gerçekleştirilen BM Genel Kurulu’nda bulunan gazetecilere yaptırımlar devam ettiği sürece Donald Trump’la görüşmeyi dahi düşünmediğini belirtti.

Ruhani, Suudi petrol tesislerine yakın zamanda insansız hava aracıyla (İHA) gerçekleştirilen saldırının ardından ABD başkanının İran’ı “kana susamışlıkla” suçladığı konuşmasından kısa süre önce açıklamada bulunmuştu.

Bununla birlikte Trump, “Birleşik Devletler hiçbir zaman kalıcı düşmanlara inanmadı” diyerek İslam cumhuriyetiyle diplomatik gelişme olasılığını da artırıyor gibi göründü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İHA saldırılarının ardında İran’ın değil Yemenli isyancıların olduğunu iddia eden Ruhani, ülkesine dair ABD’nin duruşunda herhangi bir değişikliğe dair “elle tutulur bir kanıt” görmediğini belirtti.

Ruhani, “Amerika’nın yarın ne yapacağını kimse bilemez” diye de ekledi. İran cumhurbaşkanı, Trump’ı 2015’te Barack Obama’yla müzakere edilen anlaşmadan “kendi imzasını” taşımadığı için çekilmekle suçladı.

Trump yönetimiyle yeni bir nükleer anlaşma konusunda müzakere yürütüp yürütmeyeceğine dair sorulan soruyaysa ABD’nin 2018’den bu yana uyguladığı yaptırımları kaldırdığı durumda “küçük değişikliklere, eklemelere ya da düzeltmelere” açık olduğunu belirtti.

New York’ta salı günü düzenlenen BM Genel Kurulu’nda Hasan Ruhani, Boris Johnson, Alman Şansölye Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la bir araya geldi.

Konuya dair gerçekleştirdiği basın toplantısında Macron da, Trump ve Ruhani’nin görüşmesi için şartların olgunlaştığını belirtti. Yemen’deki krizin sonlandırılması, İran’ın nükleer silahlara sahip olmaması, ekonomik yaptırımların kaldırılması ve bölgede güvenliğin sağlanması gerektiğini ifade eden Macron, BM Genel Kurulu dahilinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’yle de görüştü. 

Ajanslardan yararlanılmıştır

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU