Mossad Başkanı Cohen’in gözü Netanyahu’nun başkanlık koltuğunda

Likud içinden binlerce kişiden destek aldığını söyleyen Cohen’in İsrail istihbaratındaki görevi 2020’de sona eriyor

Netanyahu, 2015'te Cohen'in Mossad şefi olmasının ardından birlikte yer aldıkları bu kareyi Twitter hesabından paylaşmıştı (Twitter)

İsrail’de 17 Eylül’de tekrarlayan genel seçimler sonrası hiçbir parti 120 sandalyeli Knesset’te hükümeti kuracak çoğunluğu elde edemezken, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun lideri olduğu Likud Parti’sini koalisyon hesaplarının dışında başka bir tartışma daha bekliyor.

El Kuds el-Arap gazetesinin cuma günü yer verdiği habere göre, İsrail istihbarat servisi Mossad’ın Başkanı Yossi Cohen’in Netanyahu’nun Likud’daki koltuğunu devralmaya hazırlandığı belirtiliyor.

Netanyahu, daha önce Likud içinde yerini bırakabileceği adaylar arasında Cohen'in olabileceğini ima eden açıklamalarda bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İbranice yayın yapan İsrailli Yedioth Ahronoth gazetesinin El Kuds el-Arabi’den aktardığı haberde, Cohen’in yıllar önce Netanyahu’nun dile getirdiği niyette ne kadar ciddi olduğunu sınadığı kaydedildi.

Netanyahu için geri sayımın başlamasının ardından Cohen, Likud başkanlığını kabul etmeyi isteyip istemediğini öğrenmek için kendisini arayanlar olduğunu belirtti.

Habere göre Cohen, “Evet, doğal olarak siyaset, diplomasi ve strateji meselelerinde liderlik ilgimi çekiyor. Bu durum beni (Likud’u yönetmek gibi) bazı konular üzerinde düşünmeye itebilir” dedi.

Mossad başkanlığı görevi 2020’de dolacak olan Cohen, koltuğunu bıraktıktan sonra bahsettiği seçeneği göz önünde bulundurabileceğini söyledi. Cohen ayrıca, Netanyahu’nun halefi olma ihtimalini paylaştıktan sonra binlerce olumlu geri dönüş aldığını ifade etti.

 

 

İsrail istihbarat servisi Mossad'ın 12. başkanı olarak 2015'te göreve getirilen Cohen, Başbakan Netanyahu'nun yakın çalışma arkadaşı olmasının yanı sıra diplomasi, istihbarat ve operasyon alanlarında deneyimiyle de tanınıyordu.

Ülkede salı günü gerçekleşen seçimlerde Netanyahu’nun başında olduğu Likud Partisi İsrail parlamentosu Knesset’te 31 sandalye kazanırken, en yakın rakibi olan eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz’ın liderliğini yaptığı Mavi-Beyaz İttifakı’ysa 33 sandalye kazanmıştı.

Bünyesinde 4 Arap partiye yer veren Ortak Arap Listesi de 13 sandalye kazanarak parlamentoda en çok oy alan üçüncü grubu oluşturmuştu.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU