İran’la gerilim tırmanırken Trump ülkesinin nükleer gücüyle övündü: Dua edelim ki bunu kullanmak zorunda kalmayalım

ABD Başkanı, nükleer varlıklarının “zirvenin en üst noktasında” olduğunu savundu, Tahran’a yönelik yaptırımlarla ilgili konuşurken de “İran'a girmek dünyadaki en kolay iş. Hemen şu anda İran'a girmeyerek büyük bir itidal gösterdiğimi düşünüyorum” dedi

Donald Trump eşi Melania Trump'la birlikte Avustralya Başbakanı Scott Morrison'la eşi Jenny Morrison'ı Beyaz Saray'da ağırladı (AP) 

ABD ile İran arasında Körfez’deki gerilim nedeniyle yaşanan anlaşmazlık Suudi Arabistan’daki petrol tesislerine düzenlenen saldırı sonrası tırmanışa geçerken Donald Trump’tan ülkesinin “nükleer gücüne vurgu yapan” bir açıklama geldi.

Beyaz Saray’da Avustralya Başbakanı Scott Morrison’la yaptığı görüşme sonrası ortak basın toplantısı için gazetecilerin karşısına geçen ABD Başkanı Trump, ülkesiyle İran arasında yükselen tansiyonla ilgili sorulara yanıt verdi.

Trump, ABD’nin askeri kapasitesi hakkında konuşurken “Hiç kimse bizi askeri açıdan yenemez. Hiç kimse bunun yanına bile yaklaşamaz. Nükleerimiz eskiden bitap düşmüş bir haldeydi. Şimdiyse zirvenin en üst noktasında” dedi.

 

 

Ülkesinin nükleer gücünün yenilendiğini ve "şu an olağanüstü bir boyutta” olduğunu savunan Trump, “Hepimiz dua edelim ki bunu kullanmak zorunda kalmayalım” diye ekledi.

Bu arada İran'a yönelik yeni kararlara ve İran Merkez Bankası'nı içeren yaptırımlara da değinen Trump, “İran'a getirilen yaptırımlar, daha öncekilerin çok daha ötesinde” diye konuştu.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran'la ilgili yaptırımların işe yarayacağına inandığını belirten Trump, “İran'a girmek dünyanın en kolay işi. Hemen şu anda İran'a girmeyerek büyük bir itidal gösterdiğimi düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

ABD ile İran arasında uzun süredir devam eden gerilim, Suudi Arabistan'da Saudi Aramco’ya ait petrol tesislerine yapılan ve Washington yönetiminin İran'ı sorumlu tuttuğu saldırıyla bir kez daha artmıştı.

Öte yandan Trump’ın İran’la ilgili açıklamaları yaptığı gün yönetimi adına Washington’dan açıklama yapan Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, arkasında İran’ın olduğunu iddia ettikleri petrol tesislerine yönelik saldırı sonrası Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ilave birlik ve füze savunma sistemi ekipmanları gönderme kararı almıştı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU