Çin, uluslararası itidal çağrıları arasında manevralarla Tayvan'a karşı gerilimi tırmandırıyor

ABD, Çin’e itidal çağrısında bulundu

Tayvan açıklarında Çin askeri gemisini izleyen bir Tayvan askeri / Fotoğraf: AFP

Amerika Birleşik Devletleri dün Çin'i, Tayvan'a karşı adanın yakınlarında askeri manevralar düzenleyerek gerilimi artırmasının ardından itidalli davranmaya çağırdı.

Üst düzey bir ABD'li yetkili, ülkesinin Çin'i itidalli davranmaya çağırdığını ve Çin'in eylemlerini "pervasız" olarak nitelediğini söyledi. Washington, Çin'in Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-tei'yi göreve başlama konuşması nedeniyle cezalandırmayı amaçladığını söylediği manevraları "endişeyle not ettiğini" ve "yakından izlediğini" kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Çin'in Tayvan çevresindeki manevralarının ardından tüm taraflara "bölgede gerilimi tırmandırabilecek eylemlerden kaçınma" çağrısında bulundu.

Çin, Pekin'in Tayvan'ın yeni başkanına ve Taipei'deki "bağımsızlık yanlısı" güçlere "ağır ceza" olarak sunduğu manevraların bir parçası olarak Tayvan'ı askeri gemiler ve uçaklarla kuşattı.

Tayvan Savunma Bakanlığı tatbikatı "şiddetle" kınayarak adanın "özgürlüğünü, demokrasisini ve egemenliğini savunmak üzere deniz, hava ve kara kuvvetlerinin" konuşlandırıldığını duyurdu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU