Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu tek tek sordu: Bunların hangisi etki ajanlığı sayılacak?

DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, 9. Yargı Paketi’nde yer alan 'etki ajanlığı' düzenlemesine ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu düzenlemenin ifade özgürlüğüne zarar vereceğine dikkat çekti. Yenaroğlu 9. Yargı Paketi’ne alındığı belirtilen etki ajanlığına ilişkin kanun teklifi meclisten geçtiği koşullarda hangi konuların kapsama gireceğini sordu. İşte Yeneroğlu'nun sorduğu sorular:

Adalet arayışı için AİHM’e gitmek, Türkiye’nin itibarı ile oynamak mı kabul edilecek? Ülke kötü yönetiliyor dendiğinde etki ajanlığı mı yapılmış olacak? İsrail ile ticareti eleştirmek, iktidarı eleştirmek mi yoksa Türkiye’yi kötülemek mi olacak? Falanca toplum kesimine ayrımcılık yapıldığını söylemek örtülü casusluk mu sayılacak? İnsan hakları raporları yayınlayanlar etki ajanı olarak mı damgalanıp cezalandırılacaklar?

Yeneroğlu ayrıca "Türkiye için yeni bir otoriterleşme evresi olan bu öneriye kimse sessiz kalmamalı. Nerde hazırlandığı belli olmayan kanun taslağı meclise sunulmadan geri çekilmeli!" diye konuştu.


İran heyetinden, Fener Rum Patriğine ziyaret: Heyete Sistani'nin damadı Cevad Şehristani liderlik etti

İran'ın önemli dini liderlerinden Ayetullah Sistani'nin damadı ve genel temsilcisi Cevad Şehristani, Türkiye ziyareti kapsamında  Fener Rum Patriği Bartholomeos’u ziyaret etti. Şehristani’ye yakın shafagna sitesi, ziyaretin amacını “Türkiye'de dinler ve mezhepler arası ilişkileri güçlendirmek ve Şiilerle buluşmak” olarak duyurdu. Görüşmeye Şii ve Ortodoks heyetlerin yanı sıra, Profesör Hüseyin Hatemi ve eşi Kezban Hatemi de katıldı. Şehristani, ziyareti sırasında Patrik Bartholomeos ile Ortodoksluk ve İslam arasında devam eden diyaloga ilişkin konularda görüş alışverişinde bulundu. Ayrıca iki dini lider küresel barışın güçlendirilmesinde dinler arası diyaloğun önemine de değindi. Patrik Bartholomeos, çeşitli Arap ülkelerinde çok sayıda uluslararası konferansa katıldığını ve burada karşılıklı çıkarları ilgilendiren konularda konuşmak üzere davet edildiğini vurguladı. Görüşmelerin ardından Şehristani ve heyeti, kiliseyi gezdi.


CHP Genel Başkanı Özel, Türkan Saylan'ı anma programına katıldı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 15. Türkan Saylan Anma Töreni ve 14. Bilim ve Sanat Ödülleri programına katıldı. Beşiktaş Levent'teki bir kültür merkezinde düzenlenen program, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel'in açılış konuşmasının ardından "Türkan: Bir Bilim Kadınının Öyküsü" belgesel gösterimiyle devam etti. 14. Bilim ve Sanat Ödülleri'nin takdim edildiği törende, bilim ödülüne Dr. Buse Cevatemre Yıldırım layık görüldü. Sanat ödülünü kazanan Zeynep Kaçar ise ödülünü CHP Genel Başkanı Özel'den aldı. Aysun ve Ali Kocatepe ile Çağdaş Yaşam Gençlik Orkestrası'nın da sahne aldığı programa, CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyeleri ve davetliler katıldı.


Fatih Karagümrük ve Pendikspor, İstanbulspor'un ardından Trendyol Süper Lig'de küme düşen diğer iki takım oldu oldu

Süper Lig'in 37. haftasında oynanan maçların ardından Pendikspor ve Fatih Karagümrük, Süper Lig'e veda etti. Bu sezon son 4 sıradaki takımın küme düşeceği Süper Lig'de, bitime bir hafta kala, bugün 7 karşılaşma oynandı. MKE Ankaragücü ile 0-0 berabere kalan Pendikspor ile Gaziantep Futbol Kulübü'ne 3-1 mağlup olan Fatih Karagümrük, 37 puanda kaldı.  Bu sonuçlarla 18. ve 19. sıradaki 2 ekibin Trendyol 1. Lig'e düşmesi kesinleşti.


Afganistan'da seller nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 400'e yaklaştı

Afganistan'ın Türkmenistan sınırındaki Faryab vilayetinde meydana gelen seller nedeniyle en az 18 kişi yaşamını yitirirken, ülkenin kuzey vilayetlerinde son haftalarda etkili olan aşırı yağışların neden olduğu seller nedeniyle ölenlerin sayısı 400'e yaklaştı. TOLO News'a konuşan Faryab Valiliği Sözcüsü İsmetullah Muradi, vilayetteki seller nedeniyle en az 18 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Muradi, ayrıca iki bin dönümden fazla tarım arazisinin kullanılamaz olduğunu, 1000'den fazla evin hasar aldığını ve 300'den fazla hayvanın öldüğünü söyledi. Öte yandan, gün içerisinde Gor vilayetinde de aşırı yağışların neden olduğu seller nedeniyle en az 50 kişinin yaşamını yitirdiği ve onlarca insanın kayıp olduğu açıklanmıştı.


İstanbul'da uyuşturucu operasyonunda polise ateş açıldı: Bir saldırgan öldü, bir kişi yaralandı

İstanbul Valiliği, Arnavutköy'de uyuşturucu satıcılarına yönelik denetim sırasında güvenlik güçlerine ateş açıldığını, karşılık verilmesi üzerine bir kişinin öldüğünü, bir kişinin yaralandığını açıkladı. Saat 16.00 sıralarında Arnavutköy ilçesi Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde meydana olaya ilişkin yapılan açıklama şöyle:

Bölgede uyuşturucu satıcılarına yönelik uygulama yapan emniyet ekiplerimiz, bir araca denetim amacıyla yaklaşmış ancak araçta bulunan E.K. ve H.Ç. isimli şahıslar tarafından ekiplerimize ateş açılmıştır. Emniyet ekiplerinin ateşe karşılık vermesi sonucu söz konusu şahıslar vurulmuştur. Hastaneye sevk edilen şahıslardan E.K. hastanede hayatını kaybetmiştir. H.Ç.’nin ise tedavisi devam etmektedir. Şahısların üzerlerinde yapılan aramada satışa hazır halde uyuşturucu madde ve ruhsatsız tabanca ele geçirilmiştir. Şahıslarla ilgili yapılan sorgulamada ise; E.K.'nın kasten yaralama, hırsızlık vb. suçlardan toplam 13, H.Ç.'nin ise toplam 6 suç kaydının olduğu tespit edilmiştir. Konu ile ilgili yürütülen tahkikat işlemleri devam etmektedir.


Ankara Emniyet Müdür Yardımcılığına Yavuz Doğan atandı

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturmasında gözaltına alınan  Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik’in yerine Yavuz Doğan atandı. T24'ün haberine göre Doğan, mevcut Emniyet Müdürü Engin Dinç’in göreve başlamasından sonra Esenboğa Havalimanı’nda sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Doğan’ın, yeni süreç kapsamında “tam yetkili” göreve getirildiği belirtildi.


Rusya'dan UniCredit'ten sonra Deutsche Bank ve Commerzbank'ın varlığına da ihtiyati tedbir kararı

 Rusya'da bir mahkeme, Deutsche Bank ve Commerzbank'a ait 332,7 milyon avro değerindeki varlığa ihtiyati tedbir koydu. St. Petersburg ve Leningrad Bölgesi Tahkim Mahkemesi, Gazprom'a ait RusHimAlyans şirketinin Batılı iki banka aleyhine açtığı davayı gördü. Deutsche Bank'a ait 239 milyon avro, Commerzbank'a ait 93,7 milyon avro değerindeki varlığa ihtiyati tedbir koyulan mahkeme kararına göre, söz konusu varlıklar, bankaların hesaplarında bulunan menkul kıymetler, gayrimenkuller ve fonlardan oluşuyor. Rusya'da dün de UniCredit'e ait 463 milyon avro değerindeki varlığa ihtiyati tedbir koyulmuştu. Üç batılı banka, Almanya'nın Linde firmasıyla birlikte Rusya'da kurulacak doğal gaz işleme tesisi inşaatına ilişkin yaptırımlar nedeniyle feshedilen sözleşmenin garantörleri arasındaydı.


Memleket Partisi: Genel merkezimiz kapanmadı, taşındı

Memleket Partisi, genel merkez binasının kapatıldığı iddialarının doğru olmadığını, parti genel merkezinin Çankaya'dan Etimesgut ilçesine taşındığını bildirdi. Partinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Memleket Partisi genel merkezimiz, Yukarı Öveçler Mahallesi 1290. Sokak No:4 Çankaya/Ankara adresinden, Fatih Sultan Mahallesi, 2700. Cadde, Arp Kule İş Merkezi No:3/3 Etimesgut/Ankara adresine taşınmıştır. Genel Merkezimizin kapanması söz konusu değildir. Memleket Partisi Seçim otobüsümüz ise yeni otobüs giydirmesi için sökülmüş olup yeni tasarımımız giydirilip faaliyete geçecektir.

 


Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili, "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasını veto etti

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, 14 Mayıs'ta parlamentoda kabul edilen "yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasayı veto etti. Cumhurbaşkanı Zurabişvili, basın toplantısında, ülkesinde bir aydan uzun bir süredir protesto edilen "yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasayı veto ettiğini açıkladı. Zurabişvili konuşmasında, İktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin nisanda sunduğu ve 14 Mayıs'ta parlamentoda kabul edilen "yabancı etkinin şeffaflığı" hakkında yasayı bir "Rus Yasası" olarak nitelendirdi. Yasanın, Gürcistan'ın Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyonu ve anayasa karşıtı olduğunu savunan Zurabişvili, şu değerlendirmede bulundu: 

Bugün, anayasamıza ve Avrupa standartlarına aykırı olan ve dolayısıyla Avrupa yolumuzu engelleyen "Rus yasasını" veto ettim. Bu veto tamamen yasaldır ve bugün parlamentoya sunulacak. Bu yasa, hiçbir değişikliğe, hiçbir iyileştirmeye tabi değildir ve bu nedenle çok basit bir vetodur. Bu yasa yürürlükten kaldırılmalıdır.

Öte yandan iktidar partisi, parlamentoda, Cumhurbaşkanı Zurabişvili'nin yasaya yönelik kullandığı veto kararını aşacak çoğunluğa sahip bulunuyor.


Yeniden Refah lideri Erbakan'dan "2028'de iktidar olacağız" iddiası

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, "Yapılacak hizmetlerin etkisiyle ve teşkilatlarımızın gayretleri ile partimizi 2028 seçimlerinde iktidara taşıyacağız." dedi. Erbakan, Mardin'de bir otelde düzenlenen "Sivil Toplum Kuruluşları, İş İnsanları ve Basınla Buluşma" programında yaptığı konuşmada, 31 Mart'taki yerel seçimlerde önemli bir sonuç elde ettiklerini söyledi. Çalışmalarını çok daha hızlı ve yoğun bir şekilde sürdüreceklerini kaydeden Erbakan, şöyle konuştu:

Kazandığımız belediyelerimizde milletimizin bu güveni ve teveccühüne layık olmak üzere milli görüş belediyeciliğini, ahlaklı belediyeciliği uygulayacağız. Bu yapılacak hizmetlerin etkisiyle ve teşkilatlarımızın gayretleri ile partimizi 2028 seçimlerinde iktidara taşıyacağız. Gayretimiz, çabamız bu yönde, hedefimiz budur. Peki neden 2028'de iktidar hedefini ortaya koyuyoruz. Çünkü sadece milletimizin bize vermiş olduğu bu belediyelerle, yerel yönetimlerle çözülmeyecek Türkiye'nin problemleri var. Bunların çözülebilmesi için merkezi iktidar yetkisi gerekiyor. İnşallah bunların da çözülebilmesi için 2028'de Yeniden Refah Partimizi iktidar yapmak istiyoruz.


Sivas Katliamı'nı anlatan "Çok Kötü Bir Şey Oldu" belgeselinin ilk gösterimi yapıldı

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) öncülüğünde ve Alevi kurumlarının desteği ile oluşturulan “Çok Kötü Bir Şey Oldu”-Madımak Katliamı ve Ötesi Üzerine Bir Film’in ilk gösterimi Ankara’da Yenimahalle Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezinde yapıldı. Galada konuşan Kıvanç; "Şu andan itibaren bu belgeyi kimsenin yok edemeyeceği şekilde ortaya koyduk. Bu çalışma Madımak’ta hayatını kaybedenlerin yakınları başta olmak üzere kurtulanlar, mücadelesini yürütmüş olanların desteği ile yapılmış oldu. Elimizden geleni yaptık. Hiçbir şey bilmeyen bir insan olayı her şeyi ile karşısında bulsun istedim. Gelecekte bir kaynak olmasını istedik" dedi.

Ümit Kıvanç'ın yönetmenliğini yaptığı belgesel; İstanbul, İzmir, Mersin, Adana ve Antalya başta olmak üzere birçok şehirde gösterilecek. 2 Temmuz tarihinden itibaren Almanya başta olmak üzere yurtdışında birçok ülkede özel gösterimleri planlanan belgesel, Madımak Katliamı Hafıza Merkezi’nin Ankara, İstanbul, Balıkesir, Tokat, Sivas, Yalova, Varsseveld (Hollanda) ve Köln’de (Almanya) 127 kişiyle gerçekleştirdiği sözlü tarih görüşmeleri ve arşiv görüntülerini içeriyor.


Alex De Souza, yeniden Süper Lig'de

Antalyaspor Kulübü Başkan Vekili ve Basın Sözcüsü Alkan Evren, teknik direktörlük için Brezilyalı Alex De Souza ile 2 yıllık sözleşme imzaladıklarını bildirdi. Kulüpte gelecek yıl için birçok teknik direktörün gündeme geldiğini ifade eden Evren, "Bir dönem Fenerbahçe'de de forma giyen Alex De Souza ile görüşmelerimiz olumlu sonuçlandı. Alex ile 2 yıllık sözleşme imzaladık. Yardımcılıklarını Mehmet Aurelio ve 2 Brezilyalı teknik adam yapacak. Kaleci antrenörlüğünü ise Mehmet Arslan üstlenecek. Kendisiyle ligin bitiminin ardından Antalya'da imza töreni düzenleyeceğiz." diye konuştu.


Amasya'da kurbanlık hayvana eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Amasya'nın Suluova ilçesinde kesim öncesi büyükbaş hayvana eziyet eden 5 kişinin tutuklandığını bildirdi. Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ilçedeki bir et entegre tesisinde, kesim öncesi büyükbaş hayvana eziyet edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Tunç, açıklamasında şunları kaydetti:

Olayın hemen ardından Suluova Cumhuriyet Başsavcılığınca 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14. maddesi gereğince soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 5 şüpheli tutuklanmıştır.


Ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutuklulara 19 Mayıs'ta açık görüş izni tanınacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklulara 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle açık görüş imkanı tanınacağını bildirdi. Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

Adalet Bakanlığı olarak, Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik'in 'Bayramlarda ve özel günlerde açık görüş' başlıklı 15'inci maddesi gereğince ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların, ziyaret hakkı bulunan yakınlarıyla yapacakları görüşmelerini, '19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı' nedeniyle açık görüş olarak yapmalarına imkan sağlayacağız.

 


İsrail Gazze'de Kemal Advan Hastanesi çevresini vurdu, çok sayıda ölü ve yaralı var

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Beyt Lahiya'da Kemal Advan Hastanesi çevresindeki evlere hava saldırısı düzenledi. Çoğu kadın ve çocuk olmak üzere çok sayıda kişi öldü, pek çok kişi de yaralandı.

Sağlık ekiplerinin enkaz altından ölü ve yaralıları çıkarmaya çalıştığı aktarıldı. Ayrıca hava saldırısında Kemal Advan Hastanesi'nin duvarlarının bir kısmı da yıkıldı.

AA-20240518-34602784-34602781-ISRAIL_GAZZEDE_KEMAL_ADVAN_HASTANESI_CEVRESINI_VURDU_COK_SAYIDA_OLU_VE_YARALI_VAR.jpg
Fotoğraf: AA

Ali Koç, 23 Mayıs Perşembe günü adaylığıyla ilgili basın toplantısı düzenleyecek

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, 23 Mayıs Perşembe günü basın toplantısı düzenleyecek. Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, toplantıda başkan adaylık süreciyle ilgili açıklamaların gerçekleştirileceği belirtildi.

Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde düzenlenecek toplantının saat 16.00'da başlayacağı kaydedildi.


İsrail'in 225 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 35 bin 386'ya çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 225 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 9 katliam gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 83 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 105 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 35 bin 386'ya, yaralı sayısının 79 bin 366'ya yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında bir şüpheli daha  gözaltına alındı

Ayhan Bora Kaplan  suç örgütüyle ilgili devam eden soruşturma kapsamında 1 kişi daha gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheli sayısı 8'e yükseldi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: 

Devam eden soruşturma kapsamında; firari sanık SS ile şüpheli Ş.D. arasındaki iletişime aracılık eden sivil şahıs N.Ö.K. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatıyla gözaltına alınmıştır. Halen gözaltında 8 şüpheli bulunmaktadır. Şüphelilerin dijitallerinin inceleme işlemleri devam etmektedir. Soruşturmada gelişme oldukça kamuoyuyla  paylaşılacağı hususu saygıyla duyurulur.


Beypazarı'nda 5 tarihi konak yandı

Tarihi evlerin bulunduğu Ankara'nın Beypazarı ilçesi Beytepe Mahallesi Beştepe Sokağı'nda sabaha karşı bir konakta henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen alevler bitişikteki konaklara sıçradı. Evlerde kiracı olarak oturanların çevredekilerin yardımıyla tahliye edildiği bölgeye ihbar üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi.

Nallıhan ve Beypazarı ilçelerinde görevli itfaiye ekipleri, yangını söndürerek soğutma çalışması yaptı. Beypazarı Kaymakamı Vedat Yılmaz ve Belediye Başkanı Özer Kasap, olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı. İlçenin büyük bölümünden dumanı görülen, bitişik nizam 5 konağın kullanılamaz hale geldiği yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

AA-20240518-34600372-34600368-BEYPAZARINDA_TARIHI_EVLERIN_BULUNDUGU_MAHALLEDEKI_5_KONAK_YANDI.jpg
Fotoğraf: AA

19 Mayıs'ta trenler ücretsiz hizmet verecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 19 Mayıs'ta Bakanlığa bağlı Marmaray, Başkentray, İZBAN, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı ile Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy Metro Hattı'nın ücretsiz hizmet vereceğini belirtti.

Türkiye'nin en önemli ulaşım modlarından birisinin demir yolları olduğunun altını çizen Uraloğlu, ülkenin geleceği olan gençlerin çok önemli bir bölümünün trenle seyahat etmeyi tercih ettiklerine dikkati çekti. Uraloğlu, yüksek hızlı trenle yolculuk yapanların yüzde 19,8'ini gençlerin oluşturduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

TCDD Taşımacılık AŞ tarafından işletilen yüksek hızlı tren, ana hat ve bölgesel trenlerimizde gençlerimize yüzde 15 oranında indirim ve çeşitli oranlarda indirimli abonman seçenekleri sunuyoruz. Gençlerimiz, yüksek hızlı trenlerimizin yanı sıra turistik trenlerimize de büyük ilgi gösteriyor. Ülkemizin geleceğini emanet edeceğimiz gençlerimizin demir yolu sevgisiyle büyümesi çok önemli.


Sibergöz-39 operasyonlarında 74 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 20 ilde, "yasadışı bahis", "nitelikli dolandırıcılık", "nitelikli hırsızlık" ve "çevrimiçi çocuk müstehcenliği" suçlarına karşı "Sibergöz-39" operasyonlarının düzenlendiğini belirtti.

Jandarma Genel Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; İl Jandarma Komutanlıklarınca gerçekleştirilen operasyonlarda 74 şüphelinin yakalandığı bilgisini paylaşan Yerlikaya, ruhsatsız tabancalara ve çok sayıda dijital materyale de el konulduğunu bildirdi.


Memleket Partisi’nde tasarruf tedbirleri: Genel merkez kapatıldı

Memleket Partisi’nin genel merkez binası boşaltılarak kapatıldı.  Partinin otobüsünden de parti logoları söküldü. Memleket Partisi’nin bu kararı tasarruf amacıyla aldığı ve Etimesgut semtinde küçük bir ofise taşınacağı iddia edildi.

Sözcü'nün haberine göre, Memleket Partisi Genel Başkanı  tasarruf için alınan tedbiri şu sözlerle açıkladı:

Hazine’den yardım alamıyoruz ve üyelerin bağışları ile ayakta durmaya çalışıyoruz. Masraflarımızı mümkün olduğunca kısma kararı aldık. İletişim olanağının arttığı dijital çağda siyaset yapmanın araçlarının da değişmesi bir zorunluluk.

Parti binalarını küçültüp dijital platformlardaki varlığımızı arttıracağız.  Gönlü bizimle olan gençlerin, kadınların partiye daha fazla katılımını sağlayıp siyaset sahnesindeki varlığımızı da güçlendireceğiz. Atatürk’ün yolunda; akıl, ahlak ve adalet demeye devam edeceğiz. Türkiye’nin çoban ateşini söndürmeyecek, yaşama sevincini ve geleceğe olan ümidimizi hep canlı tutacağız


İsrail ordusu: Üç İsrailli rehinenin cansız bedeninin bulundu

İsrail ordusu, 7 Ekim saldırısında Hamas tarafından kaçırılan üç İsrailli rehinenin cansız bedeninin bulunduğunu duyurdu. Ordu, dün gece yaptığı açıklamada, askerlerin bulduğu cesetlerin 22 yaşındaki Alman asıllı İsrailli Shani Louk, 28 yaşındaki Amit Buskila ve 56 yaşındaki Itzhak Gelerenter olduğunu açıkladı.

Askeri sözcü Daniel Hagari, 7 Ekim'de Hamas'ın üç kişiyi Nova müzik festivalinden kaçmaya çalışırken öldürdüğünü söyledi. Ordu, cesetlerin dün gece saatlerinde Gazze'de bulunduğunu bildirdi ancak tam olarak nerede bulunduğuna ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, o gün kaçırılan 200'den fazla rehinenin tamamı iade edilene kadar savaşa devam edeceğini söylemişti.

Hamas 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıda yaklaşık bin 200 kişiyi öldürdü, 250 kişiyi rehin aldı. Rehinelerin yaklaşık yarısı, çoğu rehine takası yoluyla olmak üzere, serbest bırakıldı ancak İsrail hâlâ Gazze'de 100 rehinenin esir olduğunu ve 30 cesedin daha bulunduğunu söylüyor.


Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelik alınan atama ve görevden almalara ilişkin kararlar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu görevden alındı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında açık bulunan Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğüne Muharrem Kurt, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne Özge Aydiş Toy getirildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Samsun İl Müdürlüğüne Tekin Balcı, Amasya İl Müdürlüğüne Mersin İl Müdürü Veysel Topkaya, Bitlis İl Müdürlüğüne Vefa Akdoğan, Çorum İl Müdürlüğüne Sahit Aydın, Elazığ İl Müdürlüğüne Ömer Faruk Ergün, Hakkari İl Müdürlüğüne Abdulhalim Ünalan, Kahramanmaraş İl Müdürlüğüne Müslüm Ferdi Bozkurt, Kastamonu İl Müdürlüğüne Harun Köksalan, Malatya İl Müdürlüğüne Ali Sait Çeçen, Manisa İl Müdürlüğüne Mustafa Kılıç, Mersin İl Müdürlüğüne Naci Yılmaz, Muğla İl Müdürlüğüne Isparta İl Müdürü Yakup Kütük, Muş İl Müdürlüğüne Ahmet Kırtay, Ordu İl Müdürlüğüne Sivas İl Müdürü Harun Tan, Sivas İl Müdürlüğüne Özgür Kırmızıtaş, Samsun İl Müdürlüğüne Bayburt İl Müdürü Kemal Gümrükçü, Şırnak İl Müdürlüğüne Salih Kaya, Tokat İl Müdürlüğüne Kıymet Boztaş, Yozgat İl Müdürlüğüne Arif Topal ve Zonguldak İl Müdürlüğüne Mehmet Türkmen Köse atandı. Rize İl Müdürü İdris Altuntaş, görevden alındı.


Hırvatistan'da yeni hükümet kuruldu

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de 151 sandalyeli Ulusal Mecliste yapılan oylamada yeni hükümet, milletvekillerinden 61'inin "hayır" oyuna karşı 79 "evet" oyuyla güvenoyu alarak kuruldu. Oturuma katılan milletvekillerinden 1'i ise çekimser oy kullandı. Güvenoyu alan ve 4 yıl görev yapacak hükümetin Başbakanı Andrej Plenkovic, yemin ederek görevine başladı. Seçimden zaferle ayrılan merkez sağ parti Hırvat Demokrat Birliği'nin (HDZ) aşırı sağcı "Vatan Hareketi" ile oluşturduğu yeni koalisyon hükümetinde görev alacak bakanların isimleri ise şöyle:

Dışişleri Bakanı Gordan Grlic Radman, İçişleri Bakanı Davor Bozinovic, Maliye Bakanı Marko Primorac, Gaziler Bakanı Tomo Medved, Sağlık Bakanı Vili Beros, Ulaşım Bakanı Oleg Butkovic, Kültür ve Medya Bakanı Nina Obuljen Korzinek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Marin Piletic, Ekonomi Bakanı Ante Susnjar, İnşaat, Planlama ve Mülkiyet Bakanı Branko Bacic, Eğitim Bakanı Radovan Fuchs, Savunma Bakanı Ivan Anusic, Turizm ve Spor Bakanı Tonci Glavina, Avrupa Birliği Fonu Bölgesel Kalkınma Bakanı Sime Erlic, Adalet Bakanı Damir Habijan, Çevre Koruma ve Yeşil Geçiş Bakanı Marija Vuckovic, Tarım Bakanı Josip Dabro, Demografi ve Göç Bakanı Ivan Sipic.


Erbakan, Şanlıurfa temaslarını sürdürüyor: Hilvan'da yenilenecek seçimde partisi için oy istedi

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, "Belediye başkanlığı makamını ticaret makamı olarak değil, ibadet makamı olarak gören anlayışla makam ve rakam için siyaset yapan değil, Allah rızası için siyaset yapan kadrolarımızla inşallah yeni bir dönemi başlatıyoruz." dedi. Çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Şanlıurfa'da partisinin Viranşehir İlçe Başkanlığı açılışına katılan Erbakan, milletin yüzünü refahla güldüreceklerini dile getiren Erbakan, şöyle konuştu:

Şimdi inşallah sizlerin bu güvenine, bu teveccühüne layık olmak için Şanlıurfa Büyükşehir Belediyemizde, Karaköprü Belediyemizde ve Türkiye genelinde almış olduğumuz 63 belediyede yeniden milli görüş ruhunu, ahlaklı belediyeciliği, milli görüş belediyeciliğini hakim kılacağız ve milletimizin yüzünü yine milli görüşle yine refahla güldüreceğiz inşallah. Belediye başkanlığı makamını ticaret makamı olarak değil, ibadet makamı olarak gören anlayışla makam ve rakam için siyaset yapan değil, Allah rızası için siyaset yapan kadrolarımızla inşallah yeni bir dönemi başlatıyoruz.

Daha sonra Hilvan ilçesinde partisinin düzenlediği programda konuşan Erbakan, Yüksek Seçim Kurulu tarafından 31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin yenilenmesine karar verilen Hilvan'da 2 Haziran'da yapılacak seçimde partisinin adayı Hanif Düzme için destek istedi. Milli görüş mirasına layık olmak üzere canla başla çalışacaklarını aktaran Erbakan, "İbadet aşkıyla çalışacağız. Ahlaklı belediyeciliği hakim kılacağız. İnşallah adil düzeni öncelikle yerelde başlatacağız." diye konuştu.


ABD: Gazze'de mahsur kalan 17 ABD'li doktor bugün tahliye edildi

Beyaz Saray, Gazze'deki bir hastanede görevleri sona eren ancak bölgeden ayrılamayan 17 Amerikalı doktorun bugün bölgeden tahliye edildiğini, 3 Amerikalı doktorun ise halen hastanede bulunduğunu bildirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, günlük basın brifinginde Gazze'deki Avrupa Hastanesinde mahsur kalan ve Refah sınırı kapalı olduğu için bölgeden ayrılamayan doktorlarla ilgili bir açıklama yaptı. Kirby, söz konusu hastanede bulunan ve hastalara acil yardımla ilgili görevleri sona erdiği için bölgeden ayrılmak isteyen 17 ABD vatandaşı doktorun bugün itibarıyla bölgeden tahliye edildiğini söyledi. Toplam 20 Amerikalı doktorun olduğunu belirten Kirby, hastanede kalan diğer 3 doktorla ilgili şu aşamada bir değerlendirme yapmayacağını kaydetti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU