Arap Birliği Zirvesi'ne mesaj: Ey zirve, hangi halle geri döndün?

Bahreyn'in başkenti Manama'da düzenlenen 33. Arap Birliği Zirvesi sona erdi / Fotoğraf: BNA (Bahrain News Agency)

Arap Birliği Zirvesi bugün Bahreyn'in başkenti Manama'da yeniden toplanıyor. Bu yıllık toplantı adeta Arap zihniyetine ve hatta Arap vicdanına ünlü şair el-Mütenebbi'nin şu çığlığını geri getiriyor:

Bayram, hangi halle döndün geri geldin ey bayram
O kadar zaman geçti diye mi geldin
yoksa yeni bir şey var da mı geldin


Zirve bu kez kasvetli bir uluslararası atmosfer ve rahatsız edici bölgesel durumların ortasında gerçekleşiyor.

Filistinlilerin kanının aktığı ve Arap binasının çöktüğü Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da yaşananlardan, şehirlerden ve köylerden, siyasetten ve çıkarlardan, insanlardan, ağaçlardan ve taşlardan daha büyük bir rahatsızlık olabilir mi?

Buna parçalanmış Sudan'da, çürümekte olan Somali'de, aciz durumdaki Lübnan'da, yıkıntılar arasında ağlayan Suriye'de, "durumu durdurmaya çalışan" Libya'da, genel olarak kargaşa içindeki Tunus ve Mağrip'te, komplolara maruz kalan Bereketli Hilal'de ve ülkelerinin istikrarını ve hatta bağımsızlığını etkileyebilecek tehditlerle karşı karşıya olan Arap Körfezi'nde yaşananları da eklerseniz, Manama'da toplanan liderlerin sorumluluğu iki katına çıkacaktır.

Arap varlığına yönelik ciddi bir meydan okumayla başa çıkmak zorunda kalacaklar... Olmak ya da olmamak. Bu konu daha önce hiç bu kadar açık ve net bir şekilde masaya yatırılmamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birincisi: Zirvenin kısa sürmemesini bekliyorum. Yani katılımcılar başkentlerine dönmek için birbirleriyle yarışmayacak. Katıldıklarında görevlerini yerine getirdiler, ancak eldeki sorunlarla ilgilenen pozisyonları formüle etmek için yeterli zaman ayıramadılar. Bu meydan okuma, daha önce benzeri hiç yaşanmamış olumsuz bir durum karşısında ortak Arap aklı tarafından formüle edilmiş pozisyonlar ve eylemler gerektiriyor. En azından bu haliyle, Arapların bütününe yönelik siyasi bir hakaret ve stratejik bir küçümseme olarak değerlendiriliyor.


İkincisi: Uluslararası sistem daha önce hiçbir zaman İsrail gibi küçük bir devletin uluslararası hukuk ve insan hakları değerlerine istisna olmasına izin vermedi. Ancak şimdi, başka hiçbir devlet için geçerli olmayan özel bir meşru savunma hakkı icat etti; işgal altındaki topraklarda yaşayan sivil halka karşı, uluslararası hukukun savaş zamanlarında korunması için sağladığı bir meşru savunma hakkı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin siyasi saçmalık ve hukuki boşluk bahanesiyle ateşkes kararı almayı reddederek bir soykırımın (genocide) devamına izin verdiğini daha önce hiç duymamıştık. Sudan gibi önemli bir Afrika-Arap ülkesini yönetmek için "paralı askerlerin" rekabet etmesini sağlayan uluslararası tutumları ve Libya'da olduğu gibi, süper güçler harekete geçene kadar istikrarı ve kalkınmayı ortadan kaldırmak için tek bir devlet içinde iki hükümet oluşumunu sürdüren diğer girişimlerini de daha önce hiç duymamıştık.

Bu durum Arap dünyasının pek çok köşesinde tekrarlanmakta ve eğer bu haliyle bırakılırsa Arap dünyasında büyük bir çöküşe yol açması kaçınılmaz. Arap Birliği Zirvesi tüm bunları ele almadan, gereken zaman ve dikkati vermeden, gereken uyanıklık ve sorumluluğu göstermeden ve Arap meselelerini Arap kralları, başkanları ve prenslerinden oluşan böylesine yüksek bir düzeyde yansıtmak için uygun gördüğü pozisyonları ve girişimleri yayınlamadan toplanabilir mi? Ben öyle düşünmüyorum.


Üçüncüsü: Mesele sadece uluslararası ve bölgesel düzeyde büyük güçlere ve diğerlerine hitap etmek değil. Aksine mesele, Arap kamuoyuna ve Arap dünyasındaki yükselen nesillere hitap ederek, insan ve Arap ülkelerinin vatandaşları olarak hissettikleri düşük seviyedeki aşağılanma karşısında umutsuzluğa kapılmaya başlayan ve mevcut liderlerinden kendilerini çağdaş tarihsel tökezlemeden kurtarmalarını ve kimliklerini korumalarını bekleyen bu insanları ikna etmektir.


Dördüncü: Evet, bazıları temel anlaşmazlıklar olarak nitelendirilebilecek anlaşmazlıklar vardır. Ancak bu durumla başa çıkmanın birden fazla yolu vardır ve bunların bağırıp çağırmak ya da kavga etmek olması gerekmez. Bunun yerine, zirvenin seviyesine yakışır bir sunum ve bu kararın alınmasının ya da bu politikanın benimsenmesinin nedenlerinin ve bu kararın ortak Arap siyasi çıkarlarıyla nasıl uzlaştırılabileceğinin dürüst bir şekilde açıklanması gerekir.
 


Beşincisi: Zirvenin iyi bir şekilde formüle edebileceği adımlara göre Libya'daki çalkantılı durumun sona erdirilmesi ihtiyacına ilişkin makul ve keskin Arap kararları alınmalı. Tunus da Libya'da istikrarın korunmasına yardımcı olmalı. Paralı askerlerin hiçbir koşulda Sudan'ın yönetimini üstlenmesi kabul edilmemeli.

Aynı zamanda dini değerlerle ülkeyi yöneteceğini iddia eden bir azınlığın da yönetime geri dönmesini reddetme konusunda paralel duruş sergilenmeli. Sudan'ın istikrarlı ve normal bir duruma dönmesine yardımcı olacak bir zirve komitesi oluşturulmalı. Bunlar her yetişkin vatandaşın yakın zamanda gerçekleşecek zirveden beklediği şeylerdir. Benzer bir talep Lübnan, Suriye, Somali ve belki de diğerleri için de gelebilir.


Altıncısı: Bölgesel durum, İran politikası ve Türkiye'nin yaklaşımları konusunda Arapların tutumunun ne olması gerektiği, Kızıldeniz'deki durum ve Arap Körfezi, Hint Okyanusu veya Akdeniz'deki zenginlikleriyle geniş Arap suları bir zirve görüşü gerektiriyor.


Yedincisi: Gazze'de olup bitenlere ilişkin güçlü ve net kararlar alınması Arap kamuoyunun bekleme listesinde acil bir mesele olarak durmaktadır. Arapların tutumunu -en azından tarih için- netleştiren aklı başında bir Arap zirvesi kararı her şeyi perspektife oturtabilir ve Arap dünyasında olumlu bir atmosfer yaratılmasına katkıda bulunabilir.

Tüm bunlar ve daha fazlası, Arapların bugün Manama'da olduğu gibi en üst düzeyde bir araya gelmelerini ve acele etmemelerini zorunlu kılıyor.

Manama'da bir gün ya da birkaç gün kalın, bir saat ya da birkaç saat değil.

Mesele büyüktür ve an belirleyicidir... Allah, kendine yardım edene yardım eder, başarıyı ve yardımı veren de O'dur. Lütfen bunu saygıyla kabul edin.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU