İranlı yönetmen ülkesinden kaçtı: Cannes'daki prömiyere katılması bekleniyor

Hapis, kırbaç, malvarlığına el koyma ve para cezaları alan Resulof'un Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçtiği tahmin ediliyor

Resulof son filminde ülke gerçeklerini anlattığı için oyuncuları ve set ekibinin tehdit edildiğini savunuyor (AP)

Geçen hafta hakkında yasal hüküm verildiği açıklanan İranlı yönetmen Muhammed Resulof, gizlice ülkesinden kaçtı. 

52 yaşındaki Resulof'un son filmi Kutsal İncir Tohumu (The Seed of the Sacred Fig) prömiyerini bu hafta Cannes Film Festivali'nde yapacak.

Filmin dağıtımcı şirketleri Films Boutique ve Parallel45'in CEO'su Jean-Christophe Simon, pazartesi yaptığı açıklamada Resulof'un Avrupa'ya kaçtığını doğruladı:

Muhammed'in tehlikeli bir yolculuğun ardından sağ salim Avrupa'ya varmasından dolayı çok mutluyuz ve rahatladık. Cannes'daki prömiyere katılabilmesini umuyoruz.

Pazartesi Variety'de açıklaması yayımlanan Resulof ise şu ifadeleri kullandı:

Uzun ve karmaşık bir yolculuğun ardından birkaç gün önce Avrupa'ya ulaştım. Karar verecek çok zamanım yoktu. İran'ı terk etmek ve hapis arasında seçim yapmalıydım. Çok üzülerek sürgünü seçtim. İslam Cumhuriyeti Eylül 2017'de pasaportuma el koyduğu için İran'ı gizlice terk etmek zorundaydım.

Ülkedeki baskı ortamını sert bir dille eleştiren Resulof, idam cezalarıyla aktivistlerin hedef alındığını söyledi. 33 yaşındaki İranlı rapçi Tumac Salihi'nin Mahsa Emini'nin ölümü sonrasında başlayan protestolara katılıp idama mahkum edildiğini hatırlattı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2022'de 22 yaşındaki Emini'nin başörtüsünü düzgün bir şekilde takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınıp öldürüldüğü iddiası üzerine İran sokakları karışmıştı. 

İran'da filmleri yasaklanan Resulof, yurtdışında pek çok ödül almış bir sanatçı. Kutsal İncir Tohumu'nın Cannes'daki resmi yarışma bölümünde yer alacağının açıklanması üzerine İranlı yetkililer filmin çekilmesi için hem yönetmeni hem de festivali baskı altına almıştı. 

Geçen hafta yönetmenin avukatı Babak Paknia, İran İslam Devrimi Mahkemesi'nin Resulof'a 8 yıl hapis, kırbaç, malvarlığına el koyma ve para cezaları verdiğini açıklamıştı. Bu cezaların gerekçesi, "ülke güvenliğine karşı suç işleme niyetiyle komplo kurmak."

Daha önce defalarca hapis yatan yönetmen hakkındaki en ağır hüküm, geçen hafta açıklanan oldu.

Resulof'un İran'dan nasıl kaçtığı belli değil. Birleşik Krallık'ın Guardian gazetesi, yönetmenin İran dağlarından Türkiye'ye geçmiş olabileceği tahmininde bulundu.

Resulof, 2022'de Şeytan Yoktur (There Is No Evil) filmiyle Berlin Film Festivali'nin en büyük ödülü olan Altın Ayı'yı kazanmıştı. Türkiye'de de ses getiren yapım, İran'daki idam cezasını eleştiriyor. 

 

Independent Türkçe, Guardian, Variety

DAHA FAZLA HABER OKU