Rekabet Kurulu'nun META hakkındaki soruşturması sonlandırıldı: Şirkete verilen ceza 1,2 milyar TL'ye ulaştı

Açıklamaya göre, META tarafından sunulan uyum tedbirlerine göre kullanıcılar, Facebook ve Instagram uygulamalarındaki hesaplarını "Hesaplar Merkezi" üzerinden birleştirmediği sürece META tarafından kullanıcıların kişisel verileri birleştirilemeyecek

Fotoğraf: Reuters

Rekabet Kurulu, META hakkındaki Facebook,Instagram ve WhatsApp için yürüttüğü soruşturmalar ve uyum süreci kapsamında toplam 898 milyon lirayı bulan idari para cezası kesti, Threads soruşturması kapsamında kesilen 336 milyon liralık idari ceza ile birlikte toplam ceza 1.2 milyar lira oldu.

Konu ile karar Rekabet Kurumu tarafından yayınlandı.

Rekabet Kurulu tarafından META hakkında yürütülen soruşturma kapsamında, META'nın Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetlerinden topladığı verileri birleştirerek sosyal ağ hizmetleri ile çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı ve pazara giriş engeli yarattığı tespit edilerek META'ya 346 milyon TL idari para cezası verilmişti.

Facebook,Instagram ve WhatsApp soruşturması tamamlanırken, Threads soruşturmasının devam ettiğine işaret eden konu ilgili bir yetkili süreci şu şekilde özetledi:

İhlali sonlandıracak ve pazardaki etkin rekabeti tesis edecek bu 'Onay Ekranı' Kurula sunulana kadar günlük idari para cezası işlemekteydi. Kurul tarafından META'ya ihlali sonlandırmak ve pazardaki etkin rekabetin tesis edilmesini temin etmek için gerekli tedbirleri alması yönünde birtakım yükümlülükler getirilmişti. Bu süre sonunda toplam 115 gün için yaklaşık 552 milyon TL idari para cezası uygulandı. Bu soruşturma kapsamında verilen toplam 898 milyon TL para cezası uygulandı. Öte yandan Threads soruşturması kapsamında da META'ya tedbir kararı gereği süreli para cezası (yaklaşık 336 milyon TL idari para cezası) verilmişti. Böylece META hakkında yürütülen iki soruşturmada verilen toplam para cezası 1.234 milyon TL'yi buldu.

Açıklamaya göre, META tarafından sunulan uyum tedbirlerine göre kullanıcılar, Facebook ve Instagram uygulamalarındaki hesaplarını "Hesaplar Merkezi" üzerinden birleştirmediği sürece META tarafından kullanıcıların kişisel verileri birleştirilemeyecek.

Daha önce hesaplarını birleştirmiş kullanıcılar ise Haziran ayı itibarıyla yeni bir "Onay Ekranı" ile karşılacak.

Böylece kullanıcılar daha önce birleştirdikleri hesabı/hesapları diledikleri gibi basit bir şekilde ayırabilecek.

Kullanıcılar kazandıkları bu seçim hakkının yanı sıra, bu ekranda hangi verilerinin ne şekilde birleştirileceği hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirilecek. Kullanıcılar daha sonra fikir değiştirmeleri durumunda ise tekrar istedikleri hesap veya hesaplara ilişkin verileri "Hesaplar Merkezi" üzerinden birleştirme imkanına sahip olacak.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU