Irak Cumhurbaşkanı'nın Ankara ziyareti PKK için neyi değiştirdi?

Irak Kürdistan Bölgesi’nin (IKB) Süleymaniye kentinde PKK’ya yakın kurumlara baskılar arttı

Fotoğraf: AA

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in Ankara ziyareti sonrası Süleymaniye kentinde Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı güvenlik güçlerinin PKK’ya yakın kişi ve kurumlara baskılarının arttığı bildirildi. Son birkaç günde sinema salonu, kitabevi ve Givara Kültür ve Sanat Akademisi'nin de içinde olduğu kurumların kapatılması dikkati çekti. 

“Filmin gösterilmemesi şartıyla sinema salonu açıldı”

KYB’ye bağlı Süleymaniye güvenlik güçleri, Salim Sineması’nda Fransa’da öldürülen üç PKK’lı yöneticiden biri olan Sakine Cansız’ın hayatını konu alan “10 yılda 3 gün” adlı kısa filmin gösterimini yasaklayıp salonu kapattı. Ancak filmin gösterilmemesi şartıyla salon tekrar açıldı.

KDP'ye yakın Basnews'teki habere göre, Süleymaniye’de sinema salonunun kapatılması kararı sonrası KYB’ye gösterilen tepkinin arttığını savunan PKK'ya yakın Tevgera Azad Hareketi'nin Eş Başkanı Tara Husen, Sakine Cansız’ın yaşamı ile ilgili filmin gösterilmemesi şartıyla sinema salonunun açılmasına izin verildiğini söyledi.

Stant açan 3 kişi gözaltına alındı

Ardından Süleymaniye Üniversitesi’nde Yurtsever Gençlik Hareketi üyeleri olduğu bilinen, Abdullah Öcalan ve Sakine Cansız’a ait kitapların satıldığı stant açan 3 kişi güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı ve tüm kitaplara el konuldu.

Son olarak dün “Şehit Givara Kültür ve Sanat Akademisi”ne baskın düzenleyen güvenlik güçleri, 9 akademi çalışanını gözaltına alarak akademiyi mühürledi. Akademi, 4 yıldır Süleymaniye’nin Germiyan, Kelar ve Rızgar’i beldesinde faaliyet yürütüyordu.

Independent Türkçe’nin bölge kaynaklarından edindiği bilgilere göre KYB, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nın açılması, Ankara temsilcisinin tekrar dönmesi ve Türkiye ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için PKK’ya bağlı kurumlara baskıyı artırıyor.

“Güvenlik güçleri tedbirleri artırdı”

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in  Ankara ziyaretinde PKK’ya karşı mücadele sözü verdiği iddia edilirken, güvenlik güçlerinin Süleymaniye ve ilçelerinde muhtemel protesto eylemlerinin düzenlenmesi ihtimaline karşın bölgede tedbirleri artırdığı aktarıldı. 

Geçtiğimiz Aralık ayında da Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) kontrolünde bulunan Süleymaniye ve ilçelerinde Tevgera Azad Hareketi’nin ofisleri güvenlik güçleri tarafından kapatılmıştı.

DAHA FAZLA HABER OKU