Taş Devri Avrupasında kadınların diri diri gömüldüğü ortaya çıktı

Bilim insanları, kurban edilerek öldürme yönteminin muhtemelen tarımla ilgili bir ayin olduğunu düşünüyor

Üç iskeleti gösteren 255 numaralı depo çukurunun üst kısmından çekilen fotoğrafta, bir birey merkezi konumda (Kadın 256 1) ve diğer ikisi (Kadın 2 ve Kadın 3) duvarın çıkıntısının altına yerleştirilmiş şekilde görülüyor (Science Advances)

Fransa'da ortaya çıkarılan cesetler üzerinde yapılan yeni bir araştırmada, kurbanların arkadan bükülmüş bacaklarını boyunlarına bağlayarak onları öldürmenin Avrupa'nın Geç Taş Devri'nde "kültürel bir fenomen" olabileceği öne sürüldü. 

Arkeologlar, Fransa'daki neolitik döneme ait mezarda MÖ 4000 ila 3500'te kurban edilmiş olması muhtemel iki kadın cesedini ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, Avrupa'nın Taş Devri'nde anormal şekilde konumlandırılmış cesetlerin bulunduğu benzer olağandışı defin uygulamaları için mevcut çalışmaları taradı.

Araştırmacılar, Fransa'daki Saint-Paul-Trois-Châteaux'ta bulunan Orta Neolitik döneme ait toplanma alanındaki mezarda bulunan üç kadınla ilgili daha fazla çalışmaya rastladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alandaki insan kalıntılarının pozisyonları, üç kadından ikisinin cinayet amaçlı bağla boğma ve pozisyonel asfiksi yoluyla öldürüldüğüne işaret ediyordu. 

Kadınlardan birinin pozisyonu, hâlâ hayattayken gömülmüş olabileceği izlenimi uyandırıyordu. 

Bulgular, bireylerin öncelikle "incaprettamento" adı verilen yöntemle yani arkadan bükülmüş bacaklarının boyunlarına bağlanmasıyla ve ardından muhtemelen hâlâ hayattayken gömülerek kasten öldürüldüklerine işaret ediyor

Kadınların ölümlerinin vahşi olduğu kesinlikle bariz olsa da arkeologlar bu olayın muhtemelen tarım uygulamalarıyla bağlantılı daha geniş kapsamlı bir Neolitik gelenekle ilgili olup olmadığını belirlemek için daha fazla kanıt aradı.

Daha sonra araştırmacılar, mevcut antropolojik ve arkeolojik literatürü değerlendirdi ve Doğu Avrupa'dan Katalonya'ya uzanan 14 bölgede benzer defin uygulamalarına dair raporlar buldu.

Genel olarak araştırmacılar, Fransa'da ortaya çıkarılan iki kadının başına gelenlerle benzerlik gösteren toplam 20 vaka buldu.

Bu kurban edilerek öldürme yönteminin en eski örneği MÖ 5400-4800'e tarihleniyor; bu da zorla pozisyonel asfiksi uygulamasının 2 bin yılı aşkın bir süre boyunca bir teknik olarak devam ettiğini gösteriyor.

Bilim insanları, "Bu kültürel fenomen, Orta Avrupa'da çeşitlenmiş ve Orta Neolitik dönemin sonlarında doruğa ulaşmadan önce neredeyse iki bin yıl boyunca farklı oranlarda kendini biçimlendirmiş olabilir" sonucuna vardı.

Araştırmacılar, bu öldürme yönteminin muhtemelen tarımın başlangıcından önce bir kurban geleneği olarak ortaya çıktığından ve daha sonra Neolitik dönemde çiftçilikle bağlantılı insan kurbanları için kullanıldığından şüpheleniyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU