4 başlıkta Putin'in zaferi: "Beklentileri aştı"

Kremlin amaçlarına ulaşabildi mi?

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Rusya Büyükelçiliği önünde dün toplanan kalabalık, Putin karşıtı eylem düzenlemişti (AA)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in seçimlerdeki galibiyetiyle 6 yıl daha ülkeyi yönetme hakkı kazanmasının yankıları sürüyor. 

ABD'nin tanınmış gazetelerinden New York Times (NYT), Putin'in zaferine dair ön plana çıkan 4 unsuru değerlendirdi. 

1) Putin beklentileri aştı

Haberde, 71 yaşındaki siyasetçinin her girdiği seçimde daha da iyi sonuçlar elde ettiğine dikkat çekildi. 2012'deki seçimlerde oyların yüzde 63,6'sını alan Putin, 2018'de bu oranı yüzde 76,7'ye yükseltmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Merkez Seçim Komisyonu'nun son açıkladığı rakamlara göre, 15-17 Mart'ta düzenlenen seçimlerde Putin'in oy oranı 87,3 civarında. 

Katılım oranının yüzde 74'ün üzerinde olduğu seçimlerde Putin'in rakibi Komünist Parti'den  Nikolay Haritonov 4,7, Yeni İnsanlar Partisi'nden Vladislav Davankov yüzde 3,6, Liberal Demokrat Parti'den Leonid Slutski ise yüzde 2,5 oy aldı. Oyların yüzde 1,4'ü geçersiz sayıldı.

NYT, Putin'in emriyle 24 Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşından bu yana yapılan ilk seçimde, liderin 2036'ya kadar iktidarda kalarak "otoriter rejimini güçlendireceğini" yazdı. 

2) Kremlin hedeflediği ulusal birlik imajını yaratamadı

Haberde, Putin'in ülkede "daima siyasi istikrar ve kontrol imajını yansıtmak istediği fakat devlet başkanlığı seçimlerinin bunu pekiştirme hedefine ulaşamadığı" savunuldu. 

NYT, Ukrayna savaşını bitirme vaadiyle gündeme gelen Boris Nadezhdin'in seçimlere girmesinin, başvuru için topladığı imza ve belgelerle ilgili sorunlar gerekçe gösterilerek engellendiğini hatırlattı.

Ayrıca muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'nin 16 Şubat'ta hapishanede ölmesiyle patlak veren protestoların da Kremlin'in imajını zedelediği yazıldı. Putin, olayla ilgili ilk açıklamayı dün yapmış, yaşananları "üzücü bir olay" diye nitelemişti.

Analizde, Navalni'nin ölümüyle başlayan protestoların Kremlin karşıtı uzun soluklu bir harekete dönmesinin zor olduğu değerlendirmesi yapıldı. 
 


3) Putin seçim galibiyetiyle Ukrayna savaşını sürdürecek

Haberde, Putin'in seçimdeki zaferini "halkın kendisine verdiği yetki" olarak gösterek Ukrayna savaşını sürdüreceği belirtildi. 

Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'da, 2022'de ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde de sandık başına gidildiği hatırlatıldı. Bu bölgelerde Putin'in, Rusya'dakinden daha fazla oy topladığı bilgisi paylaşıldı. 

Putin, geçen ay düzenlediği büyük mitingde Rus ekonomisinin savaş harcamalarını kaldırabilecek yapıda olduğunu savunmuştu. Kamu harcamalarının yaklaşık yüzde 40'ı savaşın fonlanmasında kullanılırken, hükümet verilerine göre geçen yıl ekonomi yüzde 3,6 büyüdü.

4) Ruslar bundan sonra yaşanacaklardan tedirgin

NYT, seçim zaferinin ardından Putin'in yeniden askere alım kararı çıkarma ihtimalinin halkta tedirginlik yarattığını yazdı.

Putin, seçim kampanyasındaki konuşmalarında yeni bir askere alım yapılmayacağını savunmuştu.

Haberde, Rusya'nın Ukrayna'ya ait toprakların yüzde 18'ini ilhak ettiği, bu bölgeleri ele geçirmek için ağır kayıplar verdiği belirtildi.

Almanya'da sürgünde yaşayan siyaset bilimci Ekaterina Schulmann, yakın gelecekte müzakere ihtimali olmadığını savunarak "Barış, toplumsal durum ve ekonomiden ziyade savaş ve askeri meselelerle ilgili kararlar alınacak" yorumunu yaptı.


Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU