Oyuncu Felicity Huffman üniversiteye girişte sahtecilik skandalı nedeniyle 14 gün hapis cezasına çarptırıldı

Huffman, üniversiteye girişte sahtecilik skandalı nedeniyle cezalandırılacak çok sayıda anne babadan ilki

Oyuncu Felicity Huffman, çocuklarının ıüniversiteye kabul skandalındaki suçunu kabul etti (Reuters) 

Umutsuz Ev Kadınları (Desperate Housewives) adlı diziyle tanınan dünyaca ünlü oyuncu Felicity Huffman, ABD’nin en büyük üniversiteye girişte sahtecilik davasında 14 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Skandalda, zengin aileler üniversiteye giriş sistemini aldatmak için geniş çapta bir komplo kurmakla suçlanıyor.

Huffman, hapis cezasına ek olarak, 250 saatlik kamu hizmetine mahkum edildi ve 30 bin dolar (yaklaşık 170 bin 500 TL) para cezasına çarptırıldı. Ünlü oyuncu ayrıca bir yıl boyunca denetimli serbestliğe tabi olacak. Avukatları, Huffman'ın 14 günlük hapis cezasını Kaliforniya'da bulunan düşük riskli mahkumların tutulduğu federal bir cezaevinde geçirmesi gerektiğini savundu.

Federal yargıç Indira Talwani “Bu cezanın haklı olduğunu düşünüyorum” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karar duruşması sırasında Huffman gözyaşları içinde pişmanlığını dile getirdi ve sahtecilik için rüşvet vermesinin sebebini endişeli bir anne olmasına bağladı. Ancak yargıç bu açıklamasının yeterli olmadığını ve birçok anne babanın stresle boğuştuğunu belirtti.

Huffman “Yaptığımdan etkilenen öğrencilerden, velilerden, kolej ve üniversitelerden çok özür diliyorum. Kızlarım Sophia ve Georgia'dan özür diliyorum, eşimden özür diliyorum" diye ekledi. Oyuncuya mahkemede meslektaşı olan eşi William H. Macy eşlik etti. Huffman sözlerini “Onlara ihanet ettim” diye sürdürdü.

Ünlü oyuncu yaptığı sahtekarlığı kızına anlatmanın işin en zor kısmı olduğunu da sözlerine ekledi:

Sadece Sophia çok özür dilerim Sophia diyebilirim. Korkmuştum, aptaldım ve çok hatalıydım. Yaptığımdan çok utanıyorum. Davranışlarımın sorumluluğunu tamamen üstleniyorum. Bana ne ceza verirseniz verin, hak ettim.

Bu açıklamalardan önce savcılar, mahkumiyet süresini tartışmış ve adaleti sağlamak için bu tedbirin gerekli olduğunu, Huffman’ın toplumdaki yüksek konumundan dolayı kolay bir ceza ile yırtmayacağını savunmuştu.

Huffman için bir ay hapis cezası isteyen bir federal savcı “Cezaevi harika bir eşitlikçidir. Hapis cezası bu davada gereklidir" dedi. “Bunu bir kez yaptı ama tekrar yapmayı da planladı ve bu, toplumumuzu yöneten yasalara karşı içsel bir saygısızlığı işaret ediyor" ifadelerini kullandı. 

56 yaşındaki Huffman, martta Massachusetts'teki ABD avukatlık bürosunun sahtekarlık skandalına karışmakla suçladığı 50 kişi arasındaydı.

Huffman ve bir diğer oyuncu Lori Loughlin'in yanı sıra, antrenörler, üniversite kabul danışmanları, diğer ebeveynler, Loughlin'in eşi ve moda tasarımcısı J. Mossimo Giannulli de SAT sınavından alınan notları degiştirmek ve öğrencilerin yapmadığı sporlar ve atletik becerileri konusunda yalan söylemekle suçlananlar arasında.

Cezasının açıklanmasından önce Boston Mahkemesi'nde pişmanlığını dile getiren Huffman bir anne olarak adanmışlık duygusuyla hareket ettiğini ve annelik görevlerinde başarısız olma ihtimalinden korktuğunu söyledi. Talwani'ye yazdığı bin 400 kelimelik mektupta Huffman “Anneliği şaşırtıcı buluyorum. Çocuklarımın doğduğu günden bu yana, onların annesi olmak beni endişelendirdi. Doğru bir annelik yapmayı çok istedim ve yanlış yapmaktan ölümüne korktum" dedi.

Savcılar, iki çocuk annesi Huffman'ı, sahtekarlık planını yöneten ve artık mahkum olan William "Rick" Singer'a kızının SAT puanını sahtecilikle yükseltmesi için 15 bin dolar (yaklaşık 85 bin 500 TL) rüşvet vermekle suçladı.

Savcılar, bu süre zarfında Huffman’ın internette ebeveynlik tavsiyeleri verdiğini de belirtti.

Huffman’ın bir ay hapis cezasına çarptırılması talebinde bulunan savcılar, kızınınsa bu suça karışmadığını söyledi.

Geçen mayısta hüküm giyen Huffman posta sahteciliği ve rüşvet suçlamalarını kabul etti. Avukatları, 250 saatlik kamu hizmetinin yanı sıra bir yıllık denetimli serbestlik ve 20 bin dolar (yaklaşık 114 bin TL) para cezasının yeterli bir cezalandırma olduğunu söyledi.

Huffman, mahkum edilecek onlarca zengin anne babanın ilki. Sonuçlar, diğer ebeveynlerin sert ya da yumuşak cezalar alabileceğine dair işaretler içerebileceği için yakından izlendi. Ayrıca, beyaz ve zengin sanıklara, beyaz ve zengin olmayan sanıklardan farklı bir şekilde muamele edilip edilmeyeceği sorusu gündeme geldi.

En üst sınırdan ceza alsaydı Huffman 20 yıl hapisle karşı karşıya kalacaktı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU