İbrahim Kaypakkaya'yla ilgili anılarını yazan kardeşine "terör örgütü propagandası" davası

68 kuşağının önde gelen isimlerinden İbrahim Kaypakkaya, Diyarbakır’da gördüğü işkence sonucu 18 Mayıs 1973’te ölmüştü

Fotoğraf: Twitter

68 kuşağının sembol isimlerinden İbrahim Kaypakkaya’nın kardeşi Ali Ekber Kaypakkaya’ya, ağabeyini anlattığı yazı nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapma' suçlamasıyla dava açıldı.

Gazete Duvar’da yazdığı "44 yılın ardından İbrahim" başlıklı yazı nedeniyle açılan davanın ilk duruşması 18 Eylül'de görülecek. 

"Aynı soyada sahip olmak, mezarını ziyaret etmek, anı paylaşmak suç"

Ağabeyinin ölümünün yıl dönümünde yazdığı yazıda anılarını anlatan Ali Ekber Kaypakkaya, “Kardeşimin mezarını ziyaret etmek suç, aynı soyada sahip olmak suç, onunla ilgili bir anı paylaşmak suç!” diyerek duruma tepki gösterdi. 

Mezarlık ziyareti yapan 131 kişinin ifadesi alınmıştı

Ali Ekber Kaypakkaya’ya 2012 yılında da Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’nca “terör örgütü propagandası yapmak ve suçu ve suçluyu övmek” gerekçeleriyle soruşturma başlatılmıştı. Ağabeyinin Çorum’un Sungurlu ilçesine bağlı Karakaya köyündeki mezarı başında yapılan anma sonrasında 131 kişinin de ifadesi alınmıştı. 

Kaypakkaya, abisinin mezarını ziyaret edebilmek için, orada bulunan polis karakolundan ziyaret edenlerin kimliklerini karakola bırakılarak izin almak zorunda kaldıklarını belirterek, “Bizler ailesi olarak her zaman ağabeyimin mezarını ziyaret edip, onu anacağız” ifadelerini kullanmıştı.

68 kuşağının önde gelen isimlerinden İbrahim Kaypakkaya, Diyarbakır’da gördüğü işkence sonucu 18 Mayıs 1973’te ölmüştü.


Gazete Duvar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU