Tunus’un devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali hastaneye kaldırıldı

Tunus’u 24 yıl yönettikten sonra 2011’de aylarca süren gösterilerin ardından görevi bırakıp Suudi Arabistan’a sığınan eski Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali, sağlık sorunu nedeniyle hastaneye kaldırıldı

Tunus'un devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali / REUTERS / Jamal Saidi 

Tunus'un devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali açıklanmayan sağlık sorunları sebebiyle Suudi Arabistan'da hastaneye kaldırıldı.

Devrik liderin sağlık durumuyla ilgili gelişmeyi avukatı Munir Bin Saliha duyurdu.

Saliha Bin Ali'nin kızının kendis,ini aradığını, babasının 'çok hasta' olduğunu söylediğini aktardı.

Tunus'tan ayrılmasından beri, 83 yaşındaki bin Ali’nin sağlık durumuna dair hiçbir bilgi kamuoyuyla paylaşılmamıştı ancak yıllardır prostat kanseri tedavisi gördüğü biliniyordu.

Tunus’ta askeri mahkeme, devrik lideri, 2011'deki ayaklanmalar sırasında göstericilerin öldürülmesi suçundan ömür boyu hapse mahkum etmişti

Bin Ali ayrıca yolsuzluk da dahil çeşitli suçlardan onlarca yıl ceza almıştı.

Tunus’un demokrasi yolculuğu

Kamuoyunda ‘Arap Baharı’ olarak bilinen halk ayaklanmalarının fitilini, 9 yıl önce zabıtaların tezgahına el koyması sonucu kendisini yakan 26 yaşındaki Tunuslu seyyar satıcı Muhammed Buazizi yakmıştı.

Tunus’ta başlayan, daha sonra bazı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkesine yayılan ayaklanmalar çok sayıda ülkede yönetimin değişmesine yol açmıştı.

Ancak diğer ülkeler iç savaş ve karşı darbelere sahne olurken Tunus’ta demokrasiye geçiş nispeten başarılı olmuştu.

Ülkede pazar günü yeni devlet başkanlığı seçimleri yapılacak.

Demokrasiye geçiş dönemini yürüten ve yönetimi, seçimle gelen aktörlere devreden eski Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi temmuz ayında hayatını kaybetmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU