Tunus’ta Nahda Hareketi'nin cumhurbaşkanı adayı Abdulfettah Moro oldu

Tunus'ta eylül ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday isimleri belirlenmeye başladı. Nahda Hareketi, hareketin Başkan Yardımcısı Abdulfettah Moro'yu aday göstereceklerini açıkladı

Fotoğraf: AA

Tunus’ta kasım ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimi, Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi'nin geçen hafta hayatını kaybetmesi üzerine, anayasa gereği 15 Eylül’e çekildi. Cumhurbaşkanlığı adaylarının belirlenmesi için tanınan sürenin bitmesine iki gün kala aday isimleri netleşmeye başladı.

Nahda Hareketi, cumhurbaşkanlığı için, Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı Abdulfettah Moro'yu aday göstereceğini açıkladı.

Nahda Hareketi basın ofisinden bir yetkili, El-Hammamat kentinde yapılan Nahda Hareketi Şure Konseyi’nde, Abdulfettah Moro'nun adaylığının oy birliği ile kabul edildiğini açıkladı

Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı Moro'nun isminin, hareketin lideri Raşid el-Gannuşi tarafından önerildiği kaydedildi.

Seçim yarışına katılacak adaylar

Tunus parlamentosundaki ikinci parti Yaşasın Tunus Hareketi, cumhurbaşkanlığı için Başbakan Yusuf Şahid'i aday göstereceklerini açıklamıştı.

Ülkenin üçüncü büyük parti Nida Tunus ise cumhurbaşkanı adayı mevcut Savunma Bakanı Abdulkerim ez-Zubeydi olmuştu.

Tunus'ta eski Başbakan Hammadi el-Cibali cumhurbaşkanlığı seçimine bağımsız aday olarak katılıacağını duyurmuştu.

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıklamıştı.

Medya patronu Nebil Karvi’nin adı da cumhurbaşkanlığı için öne çıkan isimler arasında yer alıyor.

10 milletvekilinin imzası gerekiyor

Tunus yasalarına göre, bir kişinin cumhurbaşkanlığına aday gösterilebilmesi için "en az 10 milletvekili, yerel meclislerinden 40 başkan veya 10 bin seçmenin imzası" gerekiyor.

Sonuçlar 17 Ağustos’ta açıklanacak

Tunus Yüksek Seçim Komisyonu (YSK) Başkanı Nebil Bifun, cumhurbaşkanlığı yarışı için seçim kampanyalarının 2 ile 13 Eylül arasında yapılacağını, 14 Eylül’de seçim yasaklarının başlayacağını söyledi. 15 Eylül'de seçimin yapılacağını belirten Bifun, ilk sonuçların ise 17 Eylül'de açıklanacağını aktardı. Bifun ilk turda cumhurbaşkanı seçilememesi durumunda, ikinci turun 3 Kasım'da yapılacağını belirtti.

Tunus halkı 6 Ekim'de de parlamento seçimleri için sandık başına gidecek

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU