İsrail Büyükelçiliği önünde kendini yakan Amerikan askeri "anarşist" çıktı

"Ailesi tartışmalı bir dini topluluğa üyeydi"

Eylemciler, kendisini yakarak öldüren Bushnell'i anmak için Washington'daki İsrail Büyükelçiliği önüne mum bıraktı (Reuters)

ABD'nin başkenti Washington'daki İsrail Büyükelçiliği önünde kendi yakan askerin, "anarşist eğilimleri" olduğu aktarıldı.  

ABD Hava Kuvvetleri'ne mensup Aaron Bushnell, pazar günü düzenlediği eylemde "Soykırımın parçası olmayacağım" diyerek kendini yakmıştı. 

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP), 25 yaşındaki askerin  Massachusetts eyaletindeki Kod Burnu'nda doğduğunu, ailesinin İsa Topluluğu (Community of Jesus) adlı bir dini grubun üyesi olduğunu yazdı. 

Haberde, bu dini gruba mensup olduğu öne sürülen kişilerin, Kanada'nın Ontario eyaletinde yönettiği bir okulun mahkemelik olduğu da aktarıldı. Geçen yıl görülen davada, söz konusu yöneticilerin öğrencilere karşı baskı uyguladığı ve aşağılayıcı bir tavır takındığı savunulmuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkeme, 1973-1997'de okulda eğitim gören davacı öğrencilere toplamda 10,8 milyon Kanada doları (yaklaşık 250,2 milyon TL) tazminat ödenmesi kararı vermişti. Gazete, okulun artık faaliyet göstermediğini aktardı. 

Bushnell'in arkadaşlarından Lupe Barboza, kendisiyle 2022'de bir sosyalist grubun etkinliğinde tanıştığını söyledi. 

Barboza, Bushnell'le birlikte evsizlere yemek ve yiyecek dağıttıklarını belirterek, "Evsizlerin durumu onu çok öfkelendiriyordu. Yetkililerin bununla ilgili eylem düzenleyenleri dinlemediğini de biliyordu" dedi.

Ayrıca kimliğini açıklamayan bir kişi, Bushnell'in eylemini gerçekleştirmeden önce kendisine attığı son mesajları paylaştı. WP'nin incelediği mesajda "Umarım beni anlarsın, seni seviyorum" yazdığı aktarıldı. 

WP, Bushnell'in saldırıyı düzenlemeden yaklaşık iki hafta önce bu arkadaşıyla görüştüğünü, ikilinin telefonda "ortak anarşist kimlikleri ve etki yaratabilmek için gerekli risk ve fedakarlıklar üzerine konuştuğunu" yazdı.

Arkadaşı, askerin kendini öldürmeyi planladığına dair hiçbir şey söylemediğini savundu.
 

aaron.jpg
Arkadaşları, Aaron'un birkaç kez ordudan çıkmayı düşündüğünü de söyledi (@OwenJones84/Twitter)


Diğer yandan ABD'nin önde gelen tabloid gazetelerinden New York Post ise Bushnell'in Ohio eyaletindeki Burning River Anarchist Collective (Burning River Anarşist Kolektifi) ve Mutual Aid Street Solidarity (Karşılıklı Yardımlaşma Sokak Dayanışması) adlı iki anarşist grubun sayfalarını Facebook'tan takip ettiğini yazdı. 

Anarşist kolektifin üyeleri, NYP'ye gönderdiği e-postada Bushnell'i tanımadıklarını savundu. 

Ayrıca askerin Filistin yanlısı öğrenci grubu Students for Justice in Palestine'nin Ohio'daki Kent Eyalet Üniversitesi'nde faaliyet gösteren kolunun sosyal medya paylaşımlarını beğendiği aktarıldı.


Independent Türkçe, New York Post, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU