Mısır neden Filistin sınırına duvar örüyor?

İnşa çalışmaları 5 Şubat'tan bu yana sürüyor

Mısır'la Gazze Şeridi arasında 12 kilometrelik bir sınır hattı yer alıyor (Maxar)

Mısır yönetimi, Gazze sınırındaki tampon bölgeye duvar örmek için çalışmalara başladı.

New York Times tarafından analiz edilen uydu görüntülerinde, tampon bölgedeki geniş bir alanda buldozerlerin çalıştığı ve büyük bir duvarın inşası için çalışmalar yürütüldüğü görüldü.

Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki bölgesi Refah, son günlerde İsrail'in saldırı tehditleriyle gündeme gelmişti. İsrail ordusunun geçen pazar bölgeye düzenlediği hava saldırılarında en az 67 kişi hayatını kaybetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazze'nin diğer bölgelerindeki bir milyondan fazla kişi ekimde başlayan İsrail saldırılarının ardından Refah'a göç etmek zorunda kalmıştı. Kahire yönetimi, Refah'a yönelik olası bir operasyonun yüzbinlerce Filistinliyi Mısır sınırına doğru hareketlendirmesinden endişe ediyor.

Uydu görüntülerinden elde edilen bilgilere göre Mısır yönetimi, sınır hattındaki inşa işlemlerine 5 Şubat'tan bu yana devam ediyor.

New York Times'a konuşan bir işçi ve bir mühendis, bölgede 5 metre yüksekliğinde bir duvar inşa ettiklerini ve duvarın sınır hattında 5 kilometrekarelik bir kapalı alan oluşturacağını söyledi.

Wall Street Journal'a konuşan Mısırlı yetkililer ve güvenlik uzmanlarıysa sınır hattındaki izole bölgenin yaklaşık 12 kilometrekare genişliğinde olacağını ifade etti.

Mısırlı yetkililer, bölgede en az 100 bin kişilik bir mülteci kampı oluşturulabileceğini ve bunun için çok sayıda çadırın da bölgeye sevk edildiğini söyledi.

Mısırlı güvenlik uzmanları, oluşturulan bölgenin olası bir mülteci akını durumunda "güvenli ağ" olarak kullanılabileceğini ya da Kahire'nin mali yardımlar karşılığında bu bölgeye Filistinli mültecileri alabileceğini belirtti.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından ailesiyle birlikte Refah'a sığınan 32 yaşındaki Fatma Mecdi Hamuda, "Refah'taki sivillerin kalplerinde hissettiği dehşet ve korkuyu hayal dahi edemezsiniz. Bazıları zaten Mısır sınırına kadar gitmiş durumda. Eğer bombardıman yoğunlaşırsa, doğrudan Sina çölüne kaçacaklar. Bu en kötü karar" diye konuştu.

Mısır yönetimi geçen hafta da sınır hattına çok sayıda tank ve zırhlı araç sevketmişti. 

Mısır'ın yanı sıra, Filistin yönetimi, ABD ve BM de olası bir Refah operasyonunun Gazzelilerin toplu göçüyle sonuçlanabileceği konusunda uyarmış ve bundan kaçınılmasını istemişti.


Independent Türkçe, New York Times, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU