Anayasa Mahkemesi, polisin darbettiği gazeteci için hak ihlali kararı verdi

AYM, Gezi Parkı eylemlerinin yıl dönümünde Taksim’de toplananlara polis müdahalesini izlerken darbedilen gazeteci Erdal İmrek için 'hak ihlali' kararı verdi

Fotoğraf: AA

Resmi Gazete'nin 10 Eylül 2019 tarihli sayısında yayımlanan karara göre, Anayasa Mahkemesi (AYM) “ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine” ve “insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine” hükmetti.

O dönem Evrensel gazetesinde editör olarak çalışan Erdal İmrek’e 27 bin 500 lira manevi tazminat ile yaklaşık 3 bin liralık yargı giderlerinin ödenmesine karar verildi.

 

resmi gazete.JPG
Görsel: Resmi Gazete

 

AYM ayrıca, insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağı ile ifade ve basın ifade hürriyetinin ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma ve yargılama yapılmak üzere kararın bir örneğinin İstanbul 2. İdare Mahkemesine ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine hükmetti.

Ne olmuştu?

Erdal İmrek, 31 Mayıs 2014 yılında, Gezi Parkı eylemlerinin birinci yıl dönümü nedeniyle Taksim’de basın açıklaması ve anma eylemi yapmak için toplananlara polis müdahalesini izliyordu.

Geçişi engellenen gazetecilerle polis arasında sözlü tartışma yaşandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Arbedede polisler İmrek’i kısa süreliğine alıkoydu, darbetti ve yüzüne yakın mesafeden göz yaşartıcı gaz sıktı.

İmrek, olay hakkında şikayette bulunmuş ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı polisler hakkında ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ yanıtını vermişti.  

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU