22 federal kurum çalışanları, Biden’ın Gazze politikalarını protesto etmek için grev ilan etti

Meclis başkanı, işten çıkarılmalarını talep ediyor

Amerikan başkanı Joe Biden’ın, pazartesi günü Pensilvanya eyaletine yaptığı ziyaret sırasında / Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'deki ateşkesi sağlamak için seçmenlerinden gelen tepkinin yanı sıra  İsrail'i destekleyen politikaları nedeniyle kendi çalışanları ve federal hükümet personeli tarafından da baskı ve eleştirilerin hedefinde. Bu durum, Gazze'deki İsrail savaşına yönelik ABD kamuoyunun tepkisinin daha da büyümesine yol açabilir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde 22'den fazla federal kurumun çalışanları, dün Gazze'deki savaşa yönelik Başkan Joe Biden yönetiminin politikalarını protesto etmek için iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, grevin sonuçları konusunda uyarılarda bulunarak, bu hükümet grevine katılan herkesin işten çıkarılmasını talep etti.

Kendilerine "Federal Barış Birliği" adını veren bir grup, İsrail'in Gazze'ye karşı savaşının 100. günü anısına "Yas Günü" düzenleme çağrısında bulundu. Grup, Beyaz Saray, Savunma, İç Güvenlik Bakanlıkları, Göçmenlik Ajansı, Gıda ve İlaç Dairesi, Milli Parklar İdaresi, Federal Havacılık İdaresi ve Çevre Koruma Ajansı dahil olmak üzere en az 22 farklı federal kurumu temsil ettiklerini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın Al-Monitor’dan aktardığı habere göre bir grev sözcüsü, girişimin amacının, Gazze'deki savaş konusunda Biden yönetiminin politikalarını etkilemek ve ABD yönetiminin İsrail'e verdiği desteği eleştirmek olduğunu belirtti. Sözcü, 3 ay içinde 23 binden fazla kişinin ölümü ve 1.9 milyondan fazla Filistinlinin evlerinden edilmesi gibi insanlık dışı trajediler yaşamasına rağmen bu desteğin devam ettiğine dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grevi düzenleyenlerden biri, istifa etmek yerine ahlaki bir yükümlülük ve vatanseverlik görevi gereği amaçlarının Amerikan yönetimi içerisinde değişimi teşvik etmek olduğunu söyledi. Grevi düzenleyenler, Beyaz Saray'ı, Birleşmiş Milletler'deki ateşkes kararlarının engellenmesi ve Kongre'yi devre dışı bırakarak İsrail'e yapılan silah satışları gibi eleştirdikleri politika kararları nedeniyle sorumlu tuttular.

Öte yandan, Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson (Los Angeles'tan Cumhuriyetçi) "X" platformu üzerinden bir açıklama yayımladı. Johnson açıklamasında, Amerika'nın müttefiki İsrail'e destek karşıtı protesto amacıyla işlerini terk eden hükümet çalışanlarının sorumluluklarını ihmal ettiklerini ve vergi mükelleflerinin güvenini kötüye kullandıklarını ifade etti. "Bu kişilerin işten atılmaları gerektiğini" ifade eden Johnson,  "Denetim Komitesi Başkanı James Comer ile birlikte, işini bırakan herkes aleyhine gerekli disiplin işlemlerinin her federal kurum tarafından başlatılmasını sağlayacağız" dedi.

Grev düzenleyicileri ise, Johnson'ın işten çıkarma ve disiplin işlemleri tehditlerine karşı, Gazze'deki sivil can kayıpları için yas günü ilan ettiklerini ve bu süreçte insanlara yas tutma ve acılarını ifade etme imkânı sunduklarını dile getirdi. İfade özgürlüğü haklarını vurgulayan düzenleyiciler, bu protesto eyleminin hem kendi hem de ABD halkının büyük bir kesiminin değerlerini yansıttığını belirtti.

Önceki Girişimler

ABD Kongresi, daha önce İsrail'e yönelik ABD politikalarına karşı çıkan girişimlere tanık oldu. Bu kapsamda, 400 federal çalışanı, isimlerini açıklamadan Kongre'ye bir açık mektup gönderdi. Mektupta, Yahudi ve Müslüman çalışanlar olarak Gazze'ye karşı sürdürülen savaşa karşı birleştiklerini belirttiler. Mektupta, Kongrenin komite başkanlarına, İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesin derhal sağlanması çağrısında bulundular. Gazze'deki milyonlarca kadın, çocuk ve yaşlı sivilin hayatlarının Kongre üyelerinin sorumluluğunda olduğuna dikkat çektiler.

ABD yönetiminin politikasına ilişkin iç anlaşmazlıklar, 7 Ekim'de 1.200 kişiyi öldüren ve yaklaşık 240 kişiyi rehin alan Hamas'a karşı kullanılmak üzere ABD'nin, İsrail'e silah ve mühimmat göndermeye başlamasıyla gün yüzüne çıktı.

Bundan önce ABD yönetiminin politikalarına yönelik muhalefet, Dışişleri Bakanlığı'nın Vietnam Savaşı sırasında oluşturduğu "Muhalefet Kanalı" aracılığıyla çıkıyordu. Başkan Joe Biden'ın yeniden seçim kampanyasındaki çalışanlar da Gazze politikasının kendisine oy kaybettirebileceği uyarısında bulunan açık bir mektup yazdı. İki Amerikalı yetkili istifa etti: Bunlardan biri, Dışişleri Bakanlığı'nın silah sevkiyatını denetleyen ofiste çalışan biri, protesto amacıyla kamuoyuna açıklama yaptı. Bakanlığın Siyasi-Askeri İşler Bürosu'nda kongre ve halkla ilişkiler direktörü olarak görev yapan Josh Paul, istifa nedenleri arasında yönetimin "bir tarafa körü körüne destek vermesini" gösterdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU