Kızıldeniz'deki gemi saldırıları Birleşik Krallık'ta enflasyonu yükseltebilir

Whitehall'un hesaplamalarına göre, Yemen merkezli Husilerin saldırılarının devam etmesi halinde ortaya çıkacak ticari aksaklıklar enflasyonu yükseltebilir

Husi saldırılarını engelleyen Birleşik Krallık savaş gemisi HMS Diamond (Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı)

Whitehall'un (Birleşik Krallık'ta başbakanlık ve bakanlıkların olduğu cadde -çn.) hesaplamalarına göre, Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki gemileri hedef almaya devam etmesinin yol açtığı ticari aksaklıklar nedeniyle Birleşik Krallık (BK) ekonomisinde enflasyon yüzde 0,2 ila 0,5 artabilir.

BK Maliye Bakanı Jeremy Hunt, dünyanın en işlek deniz taşımacılığı yollarından birindeki askeri harekatın artan fiyatlar nedeniyle iç ekonomi üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceğine yakın zamanda değindi. Hunt şöyle dedi: 

Bir etkisi olabilir ve bunu çok ama çok dikkatli bir şekilde izleyeceğiz.

Britanya, yaşananlardan Ortadoğu'daki devletler kadar olumsuz etkilenmeyebilir. Özellikle Mısır, Süveyş Kanalı geçişinden elde edilen gelirin azalması ve kargonun yüzde 30'unun Afrika'nın güney ucuna yönlendirilmesi nedeniyle büyük bir kayıp yaşıyor.

Fakat nakliye sektörünün yüzde 0,5'e varan enflasyon artışı tahmini, BK'nin de ticari yansımalardan kaçmasının pek mümkün olmadığını gösteriyor.

Husilerin füze ve drone kullanarak başlattığı saldırılardan bu yana geçen haftalarda, Asya'dan Avrupa'nın kuzeyine mal taşıma maliyetleri iki kattan fazla arttı. Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (International Maritime Organisation/IMO) göre Husiler ticari gemilere en az 27 saldırı düzenledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'in Gazze'ye saldırısının ardından denizde başlayan çatışmanın ekonomik maliyetine ilişkin ayrıntılar, Britanya'nın Husi saldırısına karşı güçlü bir askeri harekat düzenleyebileceğine dair uyarıda bulunduğu sırada ortaya çıktı.

Husilerin 20'den fazla seyir füzesi, roket ve drone'la başlattığı ve "şimdiye kadarki en uzun süreli ve karmaşık saldırı" diye nitelendirilen eylemlerinin ardından, Britanyalı ve ABD'li komutanlar acil durum planlarını değerlendiriyor.

Britanya Savunma Bakanı Grant Shapps "Husilerin başlattığı saldırılar kabul edilemez ve ağır sonuçları olacak" demişti. Shapps, Londra'da düzenlediği basın toplantısında BK, ABD ve müttefiklerinin silahlı çatışmaların "devam edemeyeceğiyle" ilgili "hemfikir" olduğunu söylemişti. Yemen'e yönelik saldırıların değerlendirilip değerlendirilmediği sorusunaysa "Takipte kalın" yanıtını vermişti.

Geçen ay ABD, Husi saldırılarına karşı koymayı amaçlayan ve 20'den fazla ülkenin yer aldığı uluslararası bir deniz güvenliği gücü olan Refah Muhafızı Operasyonu'nun kurulduğunu duyurmuştu.

Fakat Londra'daki Lloyd's List Intelligence'ta analist olan Michelle Wiese Bockmann şöyle diyor:

Konteyner hatlarının [Kızıldeniz'den] geçiş yapmaması ABD öncülüğündeki koalisyonun, bu trafik şeritlerini daha güvenli hale getirebileceğine çok az güvendiğini gösteriyor. Ticaret yaklaşık üçte bir oranında azaldı ve bunun çoğu Asya'dan Avrupa'ya giden değeri yüksek malları taşıyan konteyner gemileri. Araç taşıyan çok az gemi geçiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU