Google aramaları rekor seviyeye ulaşan Bitcoin’in fiyatı yükseliyor

Bir kripto para analisti, Google aramalarındaki ani büyük yükselişin “başlı başına tuhaf” olduğunu söyledi

Facebook'un geçen aylarda kripto para birimi Libra'yı tanıtmasının ardından kripto para birimleri piyasalarında artış görülmüştü (Reuters) 

Bitcoin kısaltması “btc”nin online aramalarda rekor yükseliş göstermesinin ardından, Bitcoin fiyatı geçen hafta boyunca bin dolardan (yaklaşık 5 bin 700 TL) fazla değer kazandı.

Bazı kripto para analistleri, tacirlerin fiyatları yükseltmek için Google aramalarını manipüle ettiğini iddia etse de bu ani artışa neyin sebep olduğu bilinmiyor.

Google’ın arama motorundaki arama hacmini izleyen Google Trendler, “btc” terimine 29 Ağustos’ta aniden ortaya çıkan ve o günden beri sistemli şekilde her sabah 6’da yükselmeye devam eden bir ilgi olduğunu gösteriyor.

Üstelik bu gizemli trend tek bir ülkeyle de sınırlı değil. ABD, Birleşik Krallık, Rusya, Avustralya ve Brezilya gibi ülkeler aramalardaki büyük artışlara tanık oluyor. İlginç olan “btc” aramalarındaki en büyük artışın Romanya’da yaşanması. 

Son yıllarda Bitcoin’e yönelik online ilgiyle Bitcoin fiyatı arasında güçlü bir bağ vardı. 

Kripto para birimi, 2017’de 20 bin dolar (yaklaşık 115 bin TL) seviyesine gelerek rekor kırarken aynı dönemde Google aramalarında da rekor kırıyordu.

Son online arama dalgasından beri Bitcoin fiyatı istikrarlı şekilde artsa da henüz iki yıl önceki seviyesine yaklaşabilmiş değil.

 

 

Şu anda kripto para 10 bin 800 dolar (yaklaşık 62 bin TL) seviyesinde işlem görüyor. 29 Ağustos’tan önceyse 9 bin 400 dolar (yaklaşık 54 bin TL) seviyesindeydi.

Geçen hafta boyunca yükselen Bitcoin fiyatının, dünya genelinde artan ekonomik ve jeopolitik belirsizlikten kaynaklandığına inanılıyor.  

Pazar analistleri yakın zamanda The Independent’a verdikleri demeçte, Brexit karmaşasının ve ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının yatırımcıların yüzünü görece güvenli bir varlık olan Bitcoin’e dönmesine sebep olduğunu söylemişti.

Bununla beraber bu analiz söz konusu arama trendinin fark edilmesinden önce yapılmıştı. Şimdi bazıları, bu Google aramalarının Bitcoin fiyatındaki kayda değer yükselişte önemli rolü olduğuna inanıyor. Bunun ardında kimlerin olduğu ve bunu nasıl yaptıklarıysa hala belirsiz.

Kripto para analisti Bendik Norheim Schei, “Bu radikal değişikliklerin arkasında birilerinin olduğunu varsaymak anlaşılabilir. Aynı şablonun tüm dünyada görülmesi, VPN servislerinin aramayı tüm dünyaya dağıtmak için kullanıldığının ve böylece küresel bir trend yaratıldığının göstergesi olabilir” dedi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilindiği üzere, değişkenlik gösteren Bitcoin fiyatının bu özelliğini tahmin etmek de açıklamak da çoğunlukla zor.

Online aramada Bitcoin’e yönelik ilgiyle Bitcoin fiyatları arasındaki ilişki şimdiye kadar sabit oldu.  

2017’deki bir araştırma, “btc usd” gibi Bitcoin’le ilgili terimlerin yüksek arama sayılarına ulaşmasının sıklıkla ekonomik balonlarının önüne geçtiğini ve düşük katılımın olduğu vakitlerin genelde alım yapmak için doğru zaman olduğunu ortaya çıkardı.

Dijital pazarlama şirketi SemRush tarafından toplanan veriler, arama hacmiyle Bitcoin fiyatı arasında yüzde 80’lik bir korelasyon olduğunu ortaya koydu. Ancak belirleyici unsurun ne olduğuna dair bir sonuca varılamadı.

Kripto para analisti Anton Lucian, Bitcoin arama seviyelerindeki son artışı “başlı başına tuhaf” diye tanımlayarak, “muhtemel suçlu” olarak manipülasyona işaret etti.

Bitcoin yatırımcısı ve yazar Glen Goodman, bu gibi manipülasyonların Bitcoin’in fiyatını artırmak için nasıl kullanılabileceğini şöyle açıkladı:

Google Trendler verilerine bakmaya programlı algoritmalar var ve bunlar ‘btc’ kelimesinin aranma sayısıyla Bitcoin fiyatındaki hareketler arasında korelasyonlar bulmaya çalışıyor. Şablonlar tespit ederlerse, bu veriyi değiş tokuş etmek karlı olabilir. Bu bilgisayar korsanı biraz Bitcoin alıp Google’a bir dolu ‘btc’ arama sorgusu gönderiyor olabilir. Algoritmalar arama sayılarının yükseldiğini görür ve bir dolu Bitcoin almaya başlar. Bu fiyatları yükseltir ve bilgisayar korsanı Bitcoin’lerini yüksek fiyattan satarak kar eder. Kolay kazanılmış para.

Google’ın aramaların manipüle edilmesini engellemek için önlemleri olsa da Google Bombalama (Google Bombing) gibi geçmiş eylemler sistemle oynamanın mümkün olduğunu gösterdi.

The Independent yorum almak için Google’a ulaştı ancak yanıt alamadı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU