Kıbrıslı Türkler, "Kumdan Otel"de kaybettikleri çocuklar için adalet istiyor

22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanan 5'i tutuklu 11 sanık için Kuzey Kıbrıslı mağdur aileleri ve müdahiller "bilinçli taksir" yerine "kasıt" suçlaması ile yargılama ve cezalandırma istiyorlar

Görsel: X - @sampiyon_melek

Kahramanmaraş merkezli depremlerde, 6 Şubat'ta Adıyaman'da yıkılan İsias Otel ile ilgili davanın duruşmalarına başlandı. 

Depremde, İsias Otel'de konaklarken hayatını kaybeden 72 kişiden 35'i, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) bir voleybol turnuvasına katılmak üzere kente gelmiş çoğunluğu öğrencilerden oluşan kafilenin üyeleriydi. 

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporlarında yer alan otelin yapımında dere kumu/taş kullanıldığı, otele sonradan kat çıkıldığı ve kolon kesildiğine yönelik teknik bilgiler, Kuzey Kıbrıslı ailelerin önceden var olan "ihmal" şüphelerini kesinleşmiş yargı haline dönüşümünü sağladı. 

Plaj çocukların kumun yaptıkları kaleler gibi kolay yıkılan Adıyaman İsias Otel için artık "Kumdan Otel" tabiri mağdurlar tarafından sıkça kullanılan bir kavram haline geldi. 

Osmanlı Devleti'nin Ada'dan ayrıldığı 1878'den itibaren zorlu sınamalar ve sistematik kitlesel katliamlar ile karşı karşıya kalan Kıbrıslı Türklerinin, 1974'ten sonra unutmak istedikleri yakınlarını, sevdiklerini ve tanıdıklarını toplu kaybetme trajedisini İsias'ta yaşamanın derin travması ile karşı karşıya kaldılar. 

KKTC'de ilan edilen yasın ardından da toplumdaki üzüntü geçmedi ve uzun bir süre daha geçmeyecek gibi görünüyor. 
 

1.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Gazimağusa kentinde bulunan İsias Otel kurbanı voleybol takımı oyuncuları "Şampiyon Melekler"in mezarları "Çocuklar gece korkmasınlar" diye aileleri tarafından aydınlatılıyor ve kabirler hiç boş kalmıyor. 

Depremin ardından KKTC'de çocuklar okullara gitmeye korktukları için önce eğitime ara verildi, daha sonra riskli görülen okullarda eğitim konteyner ve çadırlarda devam etti. 

KKTC Hükümeti bu durum karşısında Türkiye ile imzalanan 2023 Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması'na depreme dayanıklı yeni okulların inşa edilmesi ve eski okulların güçlendirilmesini içeren madde koydu.  

"Şampiyon Melekler" için halen ağlayan Kıbrıs'ta düğünlerin, partilerin eğlencelerin bile eski tadı yokken yargılanmanın başlaması ile birlikte adalet isteyen kayıp yakınları artık Adıyaman Adliyesi 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmalara odaklandı. 
 

2.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Davaya müdahil olan KKTC Hükümeti adına Başbakan Ünal Üstel ile birlikte, mağdur aileler, hukukçular, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcilerinden oluşan 100 kişinin fazla bir heyetle duruşmalar takip ediliyor. 

22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanan 5'i tutuklu 11 sanık için Kuzey Kıbrıslı mağdur aileleri ve müdahiller "bilinçli taksir" yerine "kasıt" suçlaması ile yargılama ve cezalandırma istiyorlar. 
 

Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı.jpg
Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Avukat Hasan Esendağlı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Halen Adıyaman'da bulunan Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Avukat Hasan Esendağlı Independent Türkçe'ye yaptığı değerlendirmede, "Bugün duruşma başladı ve tüm gün boyunca 11 sanığın mahkeme huzurunda ifadeleri alındı, sorgulamaları yapıldı. İlk mahkeme ifadeleri olması sebebiyle önemliydi. Mahkemenin 2. günü müştekiler ifade verecek. Mahkeme bu 3 günlük sürede tarafları dinler, sonra birkaç ay ileriye atılır. O süreçte deliller mahkemece tartışılmaya başlanır. Orada önemli olan mahkemenin bilirkişi raporunu talep etmesi ve onun mahkemeye sunulması olacaktır diye düşünüyorum. O da ancak 2 veya 3 celse sonra karşımıza çıkabilir. O bilirkişi raporları üzerinden sanıkların suça bağlanıp bağlanmayacakları eğer bağlanacaklarsa hangi suçtan mahkûm olacakları o aşamada ortaya çıkar" ifadelerini kullandı. 
 

Başbakan Ünal Üstel .jpg
KKTC Başbakanı Ünal Üstel / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

İlk duruşmanın sonunda basın açıklaması yapan KKTC Başbakanı Ünal Üstel, "Dava süresinde, devlet olarak, ailelerin yanında olmaya ve dava süreçlerini yakından takip etmeye devam edeceğiz" dedi.

Başbakan Üstel, sözlerine şöyle devam etti:

İsias Otel davasının ilk duruşmasına 100 kişilik geniş bir ekiple katılarak, Adıyaman'da çok açık bir mesaj verdik.


Üstel, dava sürecinde devlet olarak ailelerin yanında olmaya ve hukuki gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceklerini vurgulayarak, "Şampiyon Melekler" için adalet isteklerini yineledi. 


Aileler sorumlular için en ağır cezayı istiyor

İsias Otel'de çocuklarını ve yakınlarını kaybeden aileler depremden sonra konvansiyonel ve sosyal medya üzerinden verdikleri "Adalet istiyoruz" mesajını duruşma gününe taşıdılar. 

KKTC Hükümeti ailelere çocukları için anıt mezar sözü verirken, gerek Türkiye gerek se KKTC yetkilileri, sorumluların cezalandırılması konusunda Türk yargısına güvendiklerini defaten dile getirdiler. 
 

3.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe​​​​​​​

 

Depremde kaybedilen 35 kişinin büyük bölümünü oluşturan ve Şampiyon Melekler olarak anılan Gazimağusa Türk Maarif Koleji kız ve erkek voleybol takımlarının anılarını yaşatmak üzere KKTC'de bir de dernek kuruldu. 

6 Şubat Depremi'nde İsias'ta kalan ve enkazdan kendi imkanları ile sağ kurtulan ancak kızı Sahil Özberkman'ı kaybeden Esra Özberkman, Independent Türkçe'ye enkazda kaybettiği kızının kafilenin en küçük yaştaki üyesi olduğunu söyleyerek, "Deprem anı zaten çok kısaydı 10 saniye içinde yıkılan bir binadan bahsediyoruz. Deprem başladığında şiddetli bir sarsıntı vardı ve 10 saniye içinde bina çökmüş oldu" diye konuştu. 
 

ESRA ÖZBERKMEAN .jpg
Esra Özberkman / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Depremde kaybettiği kızı Sahil'i anlatırken göz yaşlarına boğulan Esra Özberkman, depremde yıkılan otelden kurtulan 4 kişiden biri olduğunu hatırlatarak, binanın arka tarafında olmalarından ve binanın ön tarafa doğru yıkılmasından dolayı kurtulduklarını söyledi. 

Özberkman, otelin hiçbir kurala uyulmadan inşa edilmiş olduğunu öne sürerek, bu durumun raportörler tarafından ortaya konulduğunu ifade etti. 

Adalete güvendiklerini daha doğrusu güvenmek istediklerini aktaran Esra Özberkman, "Çocuklarımız için adalet isteğimizi yargılama boyunca sürdüreceğiz" dedi. 
 

Haluk Levent.jpg
Haluk Levent / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kıbrıs Türklerine İsias davasında destek veren sanatçı Haluk Levent şunları söyledi:

Artık birşeylerin değişmesi,dönüşmesi gerekiyor.

Bu mücadelede anneleri,babaları yanlız bırakmamak lazım. 

Kıbrıs halkının yanında  olduğumuz gibi bu davada yanlarındayız.

Bu davanın el sonuna kadar takipçisi olacağız.

Bu çocuklarımız göklerden bizi izliyorlar.

Ve diyorlar ki bizim yanımız da durun ,davamız da durun onun içinde bizlerde Adıyaman'dayız.
 

Haluk Levent 2.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

KKTC'yi temsil edecekleri voleybol turnuvasına katılmak için gittikleri Adıyaman'da depremde hayatlarını kaybeden 12-14 yaşlarında 24 sporcu çocuk, 6 veli, 5 öğretmenin isimlerini yaşatmak ve sorumlulardan hesap sormak amacıyla Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya da adeletin herkes için gerekli olduğunu vurgulayarak, bu davanın bir "emsal dava" olması için uğraştıklarını söyledi. 

6 Şubat'tan beri her gün 6 Şubat'a uyandıklarını belirten Ruşen Yücesoylu Karakaya, deprem suçlularının "bilinçli taksir" yerine "kasıt" suçlaması ile yargılanmasını istediklerini dile getirdi. 
 

RUŞEN YÜCESOYLU KARAKAYA .jpg
Ruşen Yücesoylu Karakaya / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Sorumluların yargılanması anlamında tüm depremzedelerin ve kayıp yakınlarının umudu haline gelen Kıbrıslı Türkler, hukuk mücadelesinde bir an önce adaletin yerini bulması için çabalarına durmadan devam edeceklerini de her fırsatta tekrarlıyorlar.  

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU