İzlanda'da yeni bir yanardağ patlaması ihtimali "her geçen gün artıyor"

İzlanda Meteoroloji Ofisi, yeni bir patlama olasılığının "her geçen gün" arttığını açıkladı

Önceki patlama geçen pazartesi günü Grindavik'ten birkaç kilometre uzakta başlamıştı (AP)

İzlanda Meteoroloji Ofisi, Grindavik kasabası yakınlarında yeni çatlaklar görülürken bir başka patlama ihtimaline karşı yeni uyarılar yaptı.

Haftalar süren bekleyişin ardından İzlanda'nın güneybatısındaki Reykjanes Yarımadası'nda 18 Aralık'ta başlayan patlamada havaya, 100 metre yüksekliğe çıkan kül ve lav püskürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sundhnúkagígar krater sırasındaki asıl patlama sona erse de Meteoroloji Ofisi başka bir patlama ihtimalinin her geçen gün arttığını açıkladı.

Uzmanlar patlamanın ardından zeminin yükselmeye devam ettiğini ve halihazırda, geçen pazartesi günü yaşanan son patlamadan önceki yüksekliğine ulaştığını söyledi.

Meteoroloji Ofisi'nden uzmanlar "Svartsengi'nin altında magma birikimi devam ettikçe başka bir magma sokulumu ve patlama ihtimali her geçen gün artıyor" dedi.

Svartsengi GPS İstasyonu'na (SENG) göre bölge halihazırda 18 Aralık'taki patlamadan hemen önce ölçülene yakın bir yüksekliğe ulaştı. Son patlamadan önceki durumdan farklı olarak 18 Aralık'tan bu yana yükselme hızı sabit kaldı; o patlamadan önceki günlerde yükselme yavaşlamıştı.

Uzmanlar bir sonraki patlamanın muhtemelen yine Sundhnúkur kraterinde, Stóra-Skógfell ve Hagafell arasında meydana geleceğini de ekledi.

Son günlerde Grindavik yakınlarında yeni çatlaklar ortaya çıkarken bu uyarı yapıldı. Yerel medya birkaç hafta önce boşaltılan kasabanın yakınlarında yeni ve daha geniş yarıkların oluştuğunu bildiriyor.

Lavların başka bir yöne doğru akmaya başlamasıyla kasaba son patlamadan alacağı asıl hasardan kurtulsa da Meteoroloji Ofisi'nin son tehlike haritasına göre kasaba hâlâ risk altında.

İzlanda Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü Emeritus Profesörü Páll Einarsson, yeni bir patlamanın muhtemel olup olmadığı sorusu üzerine yerel medyaya şöyle demişti:

Neler olup bittiğini düşününce bu gayet ortada.

Patlama yaşanacağı kesin değil ama magma odasının magma topladığı gayet açık. Bu tartışma konusu değil.

Ünlü Blue Lagoon Kaplıcası geçen hafta patlamanın başlamasıyla, yeniden açıldıktan sadece bir gün sonra kapanmak zorunda kalmış ve yeni uyarıların ardından geçici kapanma süresini yeni yıla kadar uzatmıştı.

Reykjavik yakınlarındaki Keflavik Uluslararası Havalimanı ise hâlâ açık.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU