Libya bin mülteciyi Mısır ve Nijerya'ya geri gönderdi

Geri gönderilen 964 mültecinin 664'ünün Mısırlı, 300'ünün ise Nijeryalı olduğu açıklandı

Libya makamları tarafından sınır dışı edilen Mısırlıların bir kısmı Fotoğraf: AFP

Libya İçişleri Bakanlığı Kaçak Göçle Mücadele Birimi, ülkeye yasa dışı yollarla giren yaklaşık bin göçmenin Mısır ve Nijerya'ya geri gönderildiğini duyurdu. Kaçak Göçle Mücadele Birim Başkanı Albay Muhammed Beridia, Fransız Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada göçmenlerin iki yoldan geri gönderildiklerini belirtti.

Birinci yol, Trablus’tan Nijerya'ya havayolu ile ikinci yol ise Libya ile Mısır arasındaki Musaid sınır kapısından kara yolu ile gerçekleşti.

Beridia, geri gönderilen mültecilerin toplam sayısının 964 olduğunu, bunların 664'ünün Mısırlı, 300'ünün ise Nijeryalı olduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İçinde kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce mülteci, beyaz ve siyah renkli üniformalar giymiş halde sıraya girip büyük salona götürüldüler. Burada mültecilere su ve bazı kişisel eşyalar bulunan küçük çantalar verildi. Ardından bir kısmı Mitiga Uluslararası Havalimanı’na bir kısmı da Musaid kara sınır kapısına otobüslerle taşındı.

Doğuda ve batıda birbirine rakip iki otorite arasında bölünmüş olan Libya, deniz yoluyla Avrupa'ya ulaşmak isteyen on binlerce göçmenin merkezi haline geldi. Pek çok göçmen hayatlarını tehlikeye atarak Libya topraklarından Avrupa'ya ulaşmaya çalışıyor. Ancak binlerce kişi yıllardır kaçak bir şekilde Libya'da yaşıyor ve özellikle başkentin çevresinde tarım, inşaat ve ticaret işlerinde çalışıyor.

Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre, geçtiğimiz Mayıs ve Haziran aylarında Birleşmiş Milletler tarafından elde edilen veriler, Libya'da 700 binden fazla göçmenin bulunduğunu gösteriyor.

2011 yılında Muammer Kaddafi rejiminin yıkılmasından bu yana büyük bir kaosa sürüklenen Libya'da iki hükümet güç mücadelesi veriyor: Biri başkent Trablus'ta bulunan ve Abdulhamid Dibeybe başkanlığında, 2021 başında siyasi bir diyalog sonucu oluşturulan Batı Libya hükümeti; diğeri ise Usame Hammad liderliğinde Halife Hafter tarafından desteklenen Doğu Libya hükümeti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU