Yeşim Çetir'in ölümüne neden olan sahtekar cerrahın Netflix belgeseli dehşete düşürdü

"Nedenini sormayın. Sadece izleyin"

Sahtekar cerrah, nişanlandığı gazeteciye belgeselini de çektirmiş (Netflix)

Netflix izleyicileri, yayın platformunun yeni belgesel dizisinin anlattığı "akıllara durgunluk veren" hikaye karşısında şaşkına döndü.

Korkunç Cerrah: Bıçak Altında Aşk (Bad Surgeon: Love Under the Knife), rejeneratif tıbbın öncüsü olarak görülen ünlü cerrah Dr. Paolo Macchiarini'nin bilim suistimallerini merkeze alıyor.

8 hastasından 7'si hayatını kaybetti

Netflix, süreleri 48 ve 58 dakika arasında değişen üç bölümlük belgeselin konusunu kısaca şöyle özetliyor:

Dr. Paolo Macchiarini yaptığı kök hücre destekli nefes borusu nakilleriyle tüm dünyada adını duyurdu. Ama bir sorun vardı: Hastaları ölüp duruyordu.

Macchiarini'nin yaptığı soluk borusu nakillerinin 8 alıcısından 7'sinin ölmesi, deneysel ameliyatları etik dışı bir şekilde gerçekleştirdiği iddialarına yol açmıştı.

Bunlar arasında plastikten bir nefes borusu yapmak ve ardından bunu hastanın kendi kök hücreleriyle kapladığını iddia etmek de vardı.

Clinton ve Obama'yı ameliyat ettiğini ileri sürdü

Tüm bunlar olurken Macchiarini, gazeteci ve televizyon yapımcısı Benita Alexander'la tanıştı ve nişanlandı.

Ben Steele'in yönettiği belgeselde, Alexander'ın nişanlısının ünlü arkadaş ve müşterileri olduğu yönündeki iddialarıyla kandırıldığına dair itirafları da yer alıyor.

Macchiarini, Clinton ve Obama'nın ameliyatlarını gerçekleştirdiğini iddia etmenin yanı sıra Elton John, John Legend ve Vladimir Putin'i Alexander'la düğünlerine getireceğini de söylemişti.

Türk kurban

Doktorun kandırarak ameliyat ettiği kurbanları arasında Türkiye seyahatinde tanıştığı Yeşim Çetir de vardı. Solunum yolları hasar görmüş olan Çetir, Stockholm'de Karolinska Üniversite Hastanesi'nde gelmiş ve operasyon geçirmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belgeselde Macchiarini'nin, operasyondan sonra "Yeşim Çetir'i kaderine terk ettiği" ifadeleri yer alıyor. 

Macchiarini, verileri yanlış beyan ettiği ve tekniğinin etkinliğini abarttığı için akademik sahtekârlıktan suçlu bulundu.

Belgeselde "insanlara laboratuar faresi muamelesi yapan tam bir dolandırıcı" olarak tanımlanan Macchiarini, İtalya'da 16 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Gözden düşen cerrah daha sonra İsveç'te görülen duruşmada, bir hasta üzerinde deneysel prosedür uyguladığı için suçlu bulundu ve iki yıl ertelenmiş hapis cezası aldı.

Belgeseli seyreden bir izleyici, dizinin benzersiz hikayesi hakkında yorum yaparak "şaşkınlık içinde" kaldığını söyledi.

"Aklım başımdan gitti"

Bir diğeriyse belgeselden çok etkilendiğini belirlerek şunları ekledi: 

Netflix'te Korkunç Cerrah'ı izliyorum ve aklım tamamen başımdan gitti.

Beşgesi izleyen bir diğer sosyal medya kullanıcısı Korkunç Cerrah'la ilgili şunları söyledi: 

Olağanüstü ve sarsıcı belgesel Netflix'te. Dehşet verici, üzücü ve dudak uçuklatıcı. İzleyin. Nedenini sormayın. Sadece izleyin.

Bir canavarla nişanlı olduğunu anladığını itiraf eden gazeteci Benita Alexander, New York Post'a şunları söylemişti: 

Utanç verici ama Paolo tarafından kandırıldım. Birçoğu ölümle sonuçlanan hastaları gibi ben de yanlış bir vaatle baştan çıkarıldım.


Independent Türkçe, Daily Mail, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU