Ukrayna 6 cephede Rus saldırılarını püskürttüğünü açıkladı

Kötüleşen hava koşullarına rağmen Rusya, bazen zırhlı araçlar da kullanarak kara saldırılarında bilfiil ilerlemeye çalışıyor

Kiev'in dış mahallelerinde Ukraynalı mürettebat Rusya'nın fırlattığı drone'ları hedef almak için kullanılan bir Alman Gepard uçaksavar tankını sürüyor (AFP)

Ukrayna ordusuna göre Rus ve Ukrayna güçleri arasındaki füze saldırıları ve kara çatışmaları perşembe günü hızla artarken, Rus birlikleri saldırılar başlattı ancak 6 kadar cephede ilerleme kaydedemedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Robotyne'de kaybettiği mevzileri geri almak için yüzden fazla saldırı başlatmasından bir gün sonra, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'nın perşembe günü yaptığı güncellemeye göre, son 24 saat içinde savaşın cephe hattında toplam 73 çatışma meydana geldi.

Bunlar arasında 43 hava saldırısı ve 34 çoklu fırlatma roket sistemi saldırısı yer aldı. Rus güçleri ayrıca Ukraynalı personel, silah ve askeri teçhizatı hedef almak için 7 İran yapımı Şahid drone'u kullandı.

Güncellemeye göre Rus birlikleri Bahmut, Avdiyivka, Lyman, Kupiansk, Marinka, Zaporijya ve bin km uzunluğundaki cephe hattındaki diğer sıcak noktalara düzinelerce başarısız saldırı gerçekleştirdi.

Askeri sözcü Oleksandr Shtupun, Ukrayna güçlerinin son haftalarda önemli bir savaş alanı haline gelen Avdiyivka'daki kok fabrikasına yönelik Rus saldırılarını geri püskürttüğünü söyledi.

Kasaba içine ve çevresine yönelik Rus topçu ve hava saldırılarını, "Fabrika bizim kontrolümüz altında. Düşman orada önemli kayıplar veriyor" diyerek doğruladı. 

Ruslar bazen zırhlı araçlar kullanarak bilfiil kara saldırıları düzenliyor.

Volodimir Zelenski, Kiev'in savaşın cephe hattındaki, özellikle de Rus faaliyetlerinin hızla arttığı Ukrayna'nın doğusundaki tahkimatının güçlendirilmesi çağrısında bulunuyor.

Zelenski her gece paylaştığı video mesajların sonuncusunda "Güçlendirmeye ihtiyaç duyulan tüm önemli sektörlerde yapıların inşasına hız ve ivme kazandırılmalı" dedi.

Bu elbette Avdiyivka, Marinka ve Donetsk bölgesindeki diğer sektörlere büyük önem verilmesi demek. Harkov bölgesindeyse bu Kupiansk sektörü ve Kupiansk-Lyman hattı anlamına geliyor.

Bu çağrı, Ukrayna Devlet Başkanı'nın Rus güçlerin son dönemde ilerleme kaydetmeye ve bir yıl önce Ukrayna birlikleri tarafından kurtarılan bölgeleri yeniden ele geçirmeye çalıştığı birkaç bölgeden biri olan kuzeydoğudaki mevzileri ziyaret etmesinin ardından geldi.

Zelenski, komutanlarla yaptığı toplantılardan birinde özellikle savunma tahkimatlarının inşası konusunun ele alındığını söylemişti.

Rusya, Ukrayna'da istila ettiği ve elinde tutmak istediği bölgelerde ejderha dişleri, trençler, tanksavar hendekleri ve mayın tarlaları gibi geniş bir tahkimat ağına sahip.

Bu savunmalar haziranda başlayan Ukrayna karşı taarruzunu durdurmada kilit bir faktör oldu. Ukrayna birlikleri o tarihten bu yana doğu ve güneyde sadece kademeli kazanımlar elde etti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU