Trump yönetimini suçlayan Huawei, çalışanlarının "tehdit edildiğini" söylüyor

Çinli teknoloji devi patent ihlalini reddetti ve ABD yönetimini FBI’a şirket çalışanlarını “tehdit etmesi, korkutması, zorlaması, kandırması ve kışkırtması” yönünde talimat vermekle suçladı

Huawei, ABD ve Çin arasında yükselen ticaret savaşının parçası olmuştu (Reuters)

Huawei, ABD patentlerini kendi akıllı telefon dizaynı için çaldığı suçlamalarını sert biçimde reddetti ve ABD yönetimini Huawei çalışanlarına karşı “ahlaksız” bir kampanya yürütmekle suçladı.

Çinli teknoloji devi ABD Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) Portekizli mucit Rui Pedro Oliveira’nın akıllı telefon kamerası patentlerinin çalındığına dair yürüttüğü soruşturmaya cevap verdi.

Şirket medyaya yaptığı açıklamada, iddiaları “kategorik olarak reddettiğini” belirtti ve Oliveira’yı “mevcut jeopolitik durumun avantajıyla” şirketin parasına zorla el koymaya teşebbüs etmekle suçladı.

Huawei, ABD ve Çin arasında yükselen ticaret savaşının parçası olmuştu ve bu yıl ABD’nin sözde şirketler listesine alınarak ABD şirketlerinin dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisiyle iş yapması engellenmişti.

Huawei, DOJ’un Oliveira adına yürüttüğü soruşturmada bu durumu sorumlu tuttu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapılan açıklamada, “Geçen birkaç ayda ABD yönetimi politik ve diplomatik etkisini diğer ülkelerin Huawei gereçlerini yasaklaması için lobi faaliyetinde kullanıyor. (...) Dahası -hukuki, idari güçler ve diğer ahlaksız yöntem yığınları da dahil olmak üzere- her aracı kullanıma hazır tutarak Huawei’in normal iş faaliyetlerini ve ortaklarını engelliyor” ifadeleri yer aldı.

Çinli şirketin, ABD’nin kullandığını iddia ettiği yöntemler arasında, mevcut ve eski Huawei çalışanlarını şirkete karşı konumlandırma amacıyla “tehdit etmesi, korkutması, zorlaması, kandırması ve kışkırtması" yer alıyor.

İddiaya göre ABD, Huawei çalışanlarının vizelerini reddeti, limanlarda sevkiyatları alıkoydu ve Huawei çalışanlarının şirkete karşı asılsız suçlamalara yönelik yasa yanlış beyan vermeleri için gizli casuslar kullandı.

Ayrıca ABD, şirketin dahili ağ bağlantılarına ve iç iletişim sistemlerine sızmak için Huawei’e karşı siber saldırılar düzenlemekle suçlandı.

Huawei’in açıklamasında son olarak, “ABD hükümetinin isnat ettiği suçlamaların hiçbiri yeterli kanıtla desteklenmemiş. (...) ABD hükümetinin Huawei’i itibarsızlaştırmak ve endüstrideki lider pozisyonunu sınırlamak için elbirliğiyle yapılan kötü niyetli çabaları kuvvetle eleştiriyoruz” ifadeleri kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU