ABD’ye girişi yasaklanan Filistinli Harvard öğrencisi, yetkililerin karar değiştirmesinin ardından derslerine katılıyor

İsmail Ajjawi burs kazanmadan önce BM’nin mülteci kurumunun okulunda okuyordu

İsmail Ajjawi sonunda derslerine girebilecek (UNRWA/Youtube)

Göç yetkililerinin saatlerce sorguladığı iddia edilen ve ABD’ye girişi reddedilen Filistinli öğrenci, yetkililerin kararını değiştirmesinin ardından Harvard Üniversitesi’ndeki derslerine başlıyor.

Lübnan’da yaşayan 17 yaşındaki İsmail Ajjawi, BM’nin mülteci kurumunun yönettiği okulda okuduktan sonra ve prestijli üniversitede öğrenim görmek için kazandığı bursun ardından Massachusetts’teki lisans derslerine girecekti.

Geçen ay Ajjawi, Boston’ın Logan Uluslararası Havaalanı’nda gözaltına alınmış ve iddiaya göre saatlerce sorgulandıktan sonra ABD’ye girişi reddedilmişti.

Ajjawi’nin bursunu kazanmasına yardım eden kurum, Beyrut’taki ABD yetkililerinin Ajjawi’nin durumunu araştırdıktan sonra vizesini yeniden verdiğini söyledi. Öğrencinin bir arkadaşı da Harvard kampüsünde çektiği bir fotoğrafı paylaştı. 

 

 

Ajjawi’nin ailesi yaptığı açıklamada, Gazze’den, Batı Şeria’dan ve Kudüs’ten mali açıdan sıkıntı yaşayan Filistinli gençlere kaynak sağlayan akademik kuruluşa atıfta bulunarak, “Son 10 gün zorlukla ve kaygıyla doluydu, fakat binlerce destek mesajına ve özellikle AMIDEAST’in çalışmasına minnettarız” dedi.

Aile, “Şimdi herkesin bizim mahremiyetimize ve İsmail’in mahremiyetine saygı gösterebileceğini umuyoruz. Artık sadece üniversiteye yerleşmeye ve önemli sınıf çalışmasına odaklanabilir” diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ajjawi’nin avukatı Albert Mokhiber, müvekkilinin dosyasını "istisnai ve özgün bir mutlu sonla biten üzücü bir hikaye” diye niteledi.

Mokhiber, “Lübnan’daki kamplarda UNRWA okullarına giden Filistinli mülteci, yaşadığı tüm zorluklara rağmen Harvard’da tam burslu eğitim görmeye hak kazandı ama engelle karşılaştı. Fakat sonunda, üniversite rüyasını gerçekleştirmek için ABD’ye giriş iznini aldı” dedi.

 

 

Boston Logan Uluslararası Havaalanı’nda 13 Ağustos’ta 8 saat bekletilmesinin ardından 17 yaşındaki Ajjawi’nin girişi reddedilmişti. Harvard Crimson isimli öğrenci gazetesine konuşan Ajjawi kabul edilmemesinin nedeninin arkadaşlarının siyasi içerikli medya paylaşımları olduğunu söyledi.

Yaptığı açıklamada, “Onlara durumu anlatabilmek için telefonumu geri istediğim her an görevli reddetti ve (yerime) oturmamı, hareket etmememi söyledi. 5 saat sona erdiğinde beni bir odaya çağırdı ve bana bağırmaya başladı. Arkadaş listemdeki kişilerin ABD’ye muhalif siyasi paylaşımlarda bulunduğunu söyledi” ifadelerini kullandı.

Washington, DC’de bulunan ve 1951’de kurulan AMIDEAST’in başkanı ve CEO’su Theodore Kattouf, “Sonuç olarak İsmail’in Harvard rüyasının gerçekleşmesinden memnunuz. İsmail çalışkan, zeki ve parlak bir genç adam ve Filistinli genç mültecilerin burs kazanmak için karşılaşmaya devam ettiği zorluklarla azmi sayesinde baş etti” dedi.

ABD Gümrük ve Sınır Koruması (CBP) sözcüsü de yaptığı açıklamada, “CBP soruşturması sırasında elde edilen bilgiye göre İsmail Ajawi'nin ABD’ye girişinin kabul edilemez olduğuna hükmedilmişti. Ancak 2 Eylül Pazartesi günü kabul edilmeme gerekçelerinin üstesinden geldiğini ve F1 vizesiyle ABD’ye öğrenci olarak kabul edildiğini doğrulayabilirim” diye konuştu.

Reuters’tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU