Myanmar ordusu, Arakanlılara karşı suç işleyen bazı askerlerin cezalandırılacağını açıkladı

Myanmar ordusu, 2017 yılında Arakanlı isyancılarının Bangladeş sınırındaki güvenlik görevlerine yaptığı birkaç saldırıya cevap olarak Arakan’a yönelik saldırıları başlatmıştı

Myanmar’dan Bangladeş’e kaçan Arakanlı mülteciler / Fotoğraf: AFP

Myanmar ordusu, 730 bin Arakanlı Müslümanın ülkeden kaçmak zorunda kaldığı ve Birleşmiş Milletler'in (BM) "soykırım amaçlı" olarak tanımladığı 2017 yılında düzenlenen operasyonla ilgili ortaya çıkan yeni soruşturmanın ardından bazı askerleri yargılayacağını açıkladı.

Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing, ülkenin kuzeyini ziyaret eden askeri mahkeme heyetinin incelemeleri sonrası, Arakanlıların katledildiği bir köyde askerlerin emirlere uymakta zayıflık gösterdiği sonucuna ulaştıklarını ifade etti.

Ordu Sözcüsü Tun Tun Nyi ise Reuters’a verdiği demeçte, soruşturma sonuçlarının devlet sırrı olması nedeniyle duyurulmayacağını vurgulayarak, “İşlem bittiğinde başka bir açıklama yapacaklar” dedi.

İki general ve iki albaydan oluşan askeri mahkeme, güvenlik güçlerine, BM, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yöneltilen toplu tecavüz, cinayet ve kundaklama suçlamalarının ardından Mart ayında kuruldu.

Myanmar ordusu, 2017 yılında Arakanlı isyancılarının Bangladeş sınırındaki güvenlik görevlerine yaptığı birkaç saldırıya cevap olarak Arakan’a yönelik saldırıları başlattı.

BM tarafından kurulan Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu, geçtiğimiz yıl konuyla ilgili yaptığı araştırmalar sonrası Myanmar ordusunun operasyonlarının "soykırım amacı" taşıdığını açıklayarak, Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ve 5 generalin, "uluslararası hukuk kapsamında en ağır suçlarla" yargılanmasını tavsiye etti.

Genelkurmay Başkanı Hlaing’in geçtiğimiz ay, güvenlik güçlerinin bazı üyelerinin suçlara karışmış olabileceğini söylemesine rağmen Myanmar yönetimi suçlamaları reddetti.

2017'de yapılan askeri soruşturmada ise güvenlik güçlerinin suçlu olmadığı belirtildi.

AP, 2018 yılında Gu Dar Pyin köyünde en az 5 toplu mezar bulunduğunu duyurdu. Myanmar hükümeti ise, "19 terörist vuruldu ve uygun şekilde gömüldü" şeklinde açıklama yaptı.

Myanmar, Arakanlılara karşı işlenen suçlardan sorumlu tutulması yönünde yapılan uluslararası çağrılarla karşı karşıya.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Myanmar'ın işlediği suçlara ön inceleme başlattı.

Myanmar tarafından kurulan ve Filipinli diplomat Rosero Manalo ve Japonya’nın eski BM Büyükelçisi Kenzo Oshima’yı içeren soruşturma komisyonunun, soruşturma sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU