J.K. Rowling trans bireyleri hatalı cinsiyetlendirmekten seve seve hapis yatacağını söyledi

Harry Potter'ın yazarı, İşçi Partisi hükümeti altında yeni bir nefret suçu yasası çıkarılacağı varsayımıyla ilgili spekülatif bir habere yanıt verdi

Rowling'in 2018'den bir fotoğrafı (AFP)

J.K. Rowling, bir transı hatalı cinsiyetlendirdiği için "seve seve" iki yıl hapis yatabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Harry Potter'ın 58 yaşındaki yazarı, trans haklarına yönelik açık sözlü ve tekrarlanan eleştirileriyle tanınıyor.

Bu yorumu, Mail on Sunday gazetesinde yer alan ve İşçi Partisi hükümetinde yapılacağı varsayılan yasa değişikliklerinin, toplumsal cinsiyetle ilgili "ağır suçların" iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasına yol açabileceğini öne süren bir habere cevaben yaptı. Haberde, hatalı cinsiyetlendirmenin (birine yanlış cinsiyetle hitap etmek ya da atıfta bulunmak) gelecekteki mevzuat kapsamında "ağır suç" olarak sınıflandırılabileceği iddia edildi.

Haberi X/Twitter'da paylaşan Rowling şu yorumu yaptı:

Eğer bunun alternatifi konuşmaya zorlanmak ve cinsiyetin gerçekliğini ve önemini inkar etmeye mecbur bırakılmaksa, seve seve iki yıl yatarım.

Rowling varsayımsal bir suçtan dolayı "seve seve" hapis yatabileceğini belirtirken, suçlamayla mahkemede mücadele edeceğini de belirtti:

Dava gelsin diyorum. Kırmızı halıda eğlendiğimden daha fazla eğleneceğim.

Yazar daha sonra bir takipçisiyle girdiği etkileşimde hapsedilme fikrine değindi ve hapishanede tercih edeceği iş kolları hakkında espri yaptı.

Tabii ki kütüphane diye umuyorum ama mutfakta da iyi iş çıkarabileceğimi düşünüyorum.

Çamaşırhane sorun olabilir. Eşyaları kazara küçültme/yanlışlıkla pembeye çevirme eğilimim var. Çoğunlukla önlük ve çarşaf yıkanacaksa bunun büyük bir sorun yaratmayacağını tahmin ediyorum.

Takip eden bir tweet'te, "Ütü yapmakta iyiyim. Sorun, çarşafların arasında rastgele bir kırmızı çorap olup olmadığının kontrol edilmemesi" diye espri yaptı.

Rowling'in paylaştığı haberde yer alan spekülasyonlara rağmen İşçi Partisi, lider Sör Keir Starmer yönetiminde trans hakları konusundaki tutumu nedeniyle LGBT+ topluluğunun eleştirilerine maruz kalıyor.

Muhalefet partisi translara kendini tanımlama hakkı verme planlarından temmuzda vazgeçmişti. Bu planla kişiler tıbbi teşhis olmadan kendilerini seçtikleri toplumsal cinsiyete göre yasal olarak tanımlayabilecekti.

Temmuzda Nicky Campbell'ın BBC Radio 5 Live programında konuşan Starmer, "Bir kadın yetişkin bir dişidir, o yüzden bunu açıklığa kavuşturalım" demişti.

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Angela Rayner daha sonra partinin trans bireyler için daha destekleyici süreçler yaratmaya kararlı olduğunu iddia etti.

Radio 4'ün Today programında konuşan Rayner, İşçi Partisi'nin trans haklarına ilişkin değişken tutumu hakkındaki soruyu şöyle yanıtladı:

Ben hâlâ kadın haklarıyla çakışmadıklarını savunuyorum. Toplumsal Cinsiyet Tanıma Yasası hakkında konuştuk, reform hakkında konuştuk, bir süreç hakkında konuştuk.

Elbette insanlar için destekleyici bir süreç olmalı ve işte o zaman trans haklarının birbiriyle uyumlu, merhametli ve insancıl olmasını nasıl sağlayacağımız konusuna giriyoruz.

Şu anda süreç böyle değil ve süreçle ilgili sorunlar olduğunu kabul ettik ve dolayısıyla insanların geçiş yapabileceğini kabul eden ve bunu o insanları destekleyecek şekilde yaptığımız destekleyici bir süreç olması gerekiyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU