Hamas, İsrail’e yönelik saldırısında Kuzey Kore yapımı silahlar kullandı mı?

Şarku’l Avsat’ın AP’den aktardığı habere göre, bu kanıtlar arasında İsrail tarafından ele geçirilen bir Hamas videosu ve silahları yer alıyor.

Fotoğraf: AP

Kuzey Kore’nin Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas grubuna silah sattığını inkar etmesine rağmen, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıda Kuzey Kore silahlarını kullandığına dair kanıtlar bulundu.

Şarku’l Avsat’ın AP’den aktardığı habere göre, bu kanıtlar arasında İsrail tarafından ele geçirilen bir Hamas videosu ve silahları yer alıyor.

Söz konusu video, Kuzey Kore silahları konusunda uzman olan iki kişi tarafından analiz edildi.

Savaş alanında ele geçirilen silahlar ve Güney Kore askeri istihbaratına ilişkin analizin yanı sıra, bu video, Hamas’ın, genellikle zırhlı araçlara karşı kullanılan, omuzdan ateşlenen bir silah olan F-7 roket güdümlü el bombasını kullandığını gösterdi.

Bu kanıtlar, yaptırımlardan etkilenen Kuzey Kore’nin silah programlarını finanse etmek için kullandığı yasadışı silah sevkiyatının karanlık dünyasına ışık tutuyor.

Danışmanlık Armament Research Services’in Direktörü olan silah uzmanı NR Jenzen-Jones, F-7’nin Suriye, Irak, Lübnan ve Gazze Şeridi’nde belgelendiğini söyledi.

Jenzen-Jones AP’ye şunları söyledi;

Kuzey Kore uzun süredir Filistinli militan grupları destekliyor ve Kuzey Kore’nin silahları daha önce yasaklanan malzemeler arasında belgelenmişti.

Small Arms Survey’den kıdemli araştırmacı Matt Schroeder ise konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

Hamas, Kuzey Kore F-7 füzelerinin özelliği olan, savaş başlığının etrafında belirgin bir kırmızı şerit bulunan, roket güdümlü el bombaları taşıyan militanları gösteren eğitim fotoğraflarını yayınladı. Kuzey Kore silahlarının Hamas ile birlikte görülmesi sürpriz değil.

Güney Kore Genelkurmay Başkanı, Salı günü yaptığı açıklamada, F-7’yi Hamas’ın saldırıda kullandığına inandığı Kuzey Kore silahlarından biri olarak tanımladı.

Kuzey Kore, resmi haber ajansı KCNA aracılığıyla, Hamas’ın silahlarını kullandığı yönündeki iddiaları, ABD tarafından hazırlanan ‘temelsiz ve asılsız bir söylenti’ olarak nitelendirerek reddetti.

Pyongyang ayrıca, bunun Washington’un çatışmadaki suçunu kendi üzerinden üçüncü bir ülkeye yükleme girişimi olduğunu ifade etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU