Hamas'ın liderleri kimler?

Hamas hareketinin liderleri, İsrail ve ABD'nin takibinden kaçmak amacıyla Gazze ile bölgesel başkentler arasında yer değiştiriyorlar

Hamas hareketinin siyasi büro eski başkanı İsmail Heniye zafer işareti yapıyor / Fotoğraf: AFP

2006 yılından bu yana Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas hareketi, 7 Ekim tarihinde İsrail'e karşı başlattığı ani saldırı sonucunda binden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan askeri ve siyasi bir dönüm noktasıyla karşı karşıya kaldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "ezme" sözü verdiği bu hareket, Tel Aviv tarafından iyi tanınan, önde gelen liderlerle biliniyor.


İsmail Heniyye

Halid Meşal'in yerine 2017 yılında Hamas hareketinin siyasi büro başkanlığına seçilen 60 yaşındaki İsmail Heniyye'nin takma adı olan Ebu'l-Abd, 2006 yılında hareketinin parlamento seçimlerinde beklenmedik bir zafer kazanmasının ardından Filistin Otoritesi Hükümeti'nin başkanı olmasıyla dünya çapında tanınmıştı.

Ancak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğindeki El Fetih hareketiyle varılan anlaşma uzun sürmedi ve ertesi yıl Hamas, Gazze Şeridi'nin kontrolünü zorla ele geçirdi.

Hareketi destekleyen Katar ile Türkiye arasında kendi isteğiyle sürgünde yaşayan Heniyye, uzun süredir ABD, AB ve İsrail'in "terörist" olarak sınıflandırdığı silahlı direnişin hareket içindeki siyasi mücadeleyle özdeşleştirilmesi çağrısında bulunuyordu. 

Sakin ve ölçülü konuşmasıyla tanınan Heniyye, çeşitli Filistinli grupların liderleriyle iyi ilişkiler sürdürüyor.

1989'da başta olmak üzere İsrail tarafından birkaç kez tutuklanan Heniyye, Hamas liderlerinin birkaçıyla birlikte 1992 yılında Güney Lübnan'a sürüldü.

Hamas'ın saldırısının başlamasının ardından medya kaynakları, İsmail Heniyye'nin, Hamas liderlerinden bazılarıyla birlikte Doha'daki ofisinde mutlu bir şekilde göründüğü video görüntülerini yayımladı.

Görüntülerde Heniyye bir Arap kanalında, hareketin askeri kanadı olan İzzeddin El Kassam Tugayları'na mensup savaşçıların İsrail askeri teçhizatına el koyduğunu gösteren bir haberi takip ederken görülüyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhammed ed-Dayf

El Kassam komutanı sıfatıyla Muhammed ed-Dayf, 7 Ekim Cumartesi sabahı hareketin yayımladığı bir kayıtta Hamas saldırısının başladığını duyurdu.

Dayf'a ait olduğu sanılan ses kaydında, "saldırının ilk 20 dakikasında düşman mevzi ve tahkimatlarının 5.000 füze ve top mermisi ile hedef alındığı" belirtildi.

Hamas'ın Direniş Genelkurmay Başkanı olan Dayf, birkaç yıldır İsrail'in hedefindeydi, altı suikast girişiminden sağ kurtuldu.

Bunların sonuncusu 2014'te İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde kendisini hedef aldığı hava saldırısıydı. Bu saldırıda karısını ve bir çocuğunu kaybetti.

1965 yılında güneydeki Han Yunus Filistin mülteci kampında doğan bu adam, 30 yıldır İsrail'e yönelik askerlerin kaçırılmasından füze saldırılarına ve silahlı operasyonlara kadar en şiddetli saldırılara katılıyor.

2002 yılında, selefi Salah Şehade'nin İsrail baskını sırasında öldürülmesinin ardından Hamas hareketinin silahlı kanadının komutanlığına atanan Dayf, 1980'lerde başlayan uzun süreli ve gizli bir mücadele geçmişine sahip.

2000 yılında Filistin topraklarında İsrail işgaline karşı ikinci intifadanın başlamasıyla birlikte Dayf Filistin hapishanesinden serbest bırakıldı. Bu durum İsraillileri rahatsız etti ve onun hedef listesine alınmasına neden oldu.
 

Muhammed ed-Dayf'ın sosyal medyada dolaşımda olan yıllar öncesine ait bir fotoğrafı .jpg
Muhammed ed-Dayf'ın sosyal medyada dolaşımda olan yıllar öncesine ait bir fotoğrafı

 

Muhammed ed-Dayf, İzzeddin El Kassam Tugayları'nın lideri olarak atanmasının ardından bir İsrail suikast girişimi sonucunda ciddi yaralar alarak kurtuldu.

Felç geçirdiği yönünde raporlar olsa da bu resmi olarak doğrulanmadı.

O günden bu yana, Dayf, İsrail takibinden kaçınmak için aynı yerde bir geceden fazla kalmamaya dikkat etti ve düşmanları tarafından "Dokuz Canlı Kedi" olarak adlandırıldı.

Filistinliler arasında bir efsanevi figür haline geldi ve Filistin'de İsrail'e karşı mücadelesiyle saygı kazandı.

Muhammed ed-Dayf, 2015 yılında ABD'nin "Uluslararası Teröristler" listesine dahil edildi.


Yahya Sinvar

61 yaşında olan Yahya Sinvar, 2017 yılında Gazze'deki Hamas'ın siyasi bürosunun başkanı olarak seçildi ve önceki lideri İsmail Heniyye'nin yerine geçti.

Hamas'ın askeri kanadından siyasi arenaya geçen Sinvar, radikal yaklaşımı benimseyenler arasında yer alıyor.
 

Yahya Sinvar, Hamas hareketinin şu anki siyasi bürosunun başkanı.jpg
Yahya Sinvar, Hamas hareketinin şu anki siyasi bürosunun başkanı

 

Sinvar, Hamas'ın İsrailli asker Gilad Şalit'i yakalamasının ardından 2011'de yapılan esir takası kapsamında serbest bırakılmadan önce 23 yılını İsrail'de parmaklıklar ardında geçirdi.

Yahya Sinvar, eski bir El Kassam Tugayları komutanı ve İsrail tarafından aranan bir isim. Ayrıca ABD'nin Uluslararası Teröristler listesinde yer alıyor.

Son derece gizli bir şekilde operasyonlarını yürütüyor. Hamas'ın son saldırısından bu yana kamuoyunun önüne çıkmadı.

12 Ekim Perşembe günü bir İsrail ordusu sözcüsü onu, İsrail'de bin 200'den fazla kişinin ölümüne yol açan saldırıya yanıt kapsamında hedef alınan hareketin liderlerinden biri olarak gösterdi.

 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU