Mısır: ABD gerilimi değil çözüm çabalarını arttırmalı

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri: Washington askeri operasyonları artırmak yerine krizleri kontrol altına almalı

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri / Fotoğraf: DPA

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri yaptığı açıklamada, Washington'un her zaman krizleri kontrol altına almaya ve gerilimi azaltmaya çalışması, sivil kayıplara neden olan askeri eylemleri güçlendirmemesi gerektiğini söyledi.

Şukri, televizyonda yayınlanan basın toplantısında, Mısır'ın ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'den bölgedeki gezisi sırasında Gazze'deki her türlü ‘istismarı’ durdurma ve gerilimi azaltmaya odaklanmasını beklediğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı'nın ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şukri, “Ziyaretin amacının mutlaka gerilimi azaltmak olması gerektiğine inanıyoruz ve bunu büyük ülkeler Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) sorumlulukları çerçevesinde her zaman arıyorlar” dedi. Şukri, şöyle devam etti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD, krizleri kontrol altına almaya, gerilimi azaltmaya ve istikrarı yeniden sağlamaya çalışmalı ve uluslararası insancıl hukuk ve insan haklarını koruma ilkeleriyle bağdaşmayacak şekilde sivil ölümlerine yol açan askeri eylemleri güçlendirmemelidir.

Blinken, İsrail ile Filistinli gruplar arasında devam eden çatışmanın ortasında destek ve dayanışmayı ifade etmek için İsrail'e geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz Salı günü Blinken'in üst düzey yetkililerle görüşmek üzere bu hafta İsrail ve Ürdün'ü ziyaret edeceğini bildirmişti.

Şukri, dünkü basın toplantısında Gazze Şeridi'ndeki sivilleri hedef almanın ‘kabul edilemez’ olduğunu ve Gazze Şeridi'ndeki nüfus yoğunluğunun niteliğini hesaba katmak gerektiğini vurgulayarak, her türlü askeri müdahalenin sınırları olduğunu belirtti.

“Sivilleri hedef almanın ve onları öldürmeye, kuşatmaya, aç bırakmaya ve yerinden etmeye maruz bırakmanın hiçbir haklı gerekçesi yoktur” diyen Şukri, Filistinlilerin insan haklarıyla ‘ikiyüzlülük olmadan’ baş edilmesi gerektiğini vurguladı. Şukri, iki devletli çözümü fiile geçilmeden desteklemenin uluslararası toplum tarafından beyan edilen politikaları değersiz kıldığını ifade ederek, uluslararası toplumun “bunun başarısızlığıyla yüzleşmesi ve Filistin topraklarındaki durumun uygunsuz olduğunu takdir etmesi” gerektiğini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın DPA’dan aktardığına göre Şukri, Litvanyalı mevkidaşı ile düzenlediği basın toplantısında, sivilleri hedef almanın ve onları öldürmeye, kuşatmaya, açlığa veya yerinden etmeye maruz bırakmanın haklı gösterilemeyeceğini vurguladı. “Bu kadar büyük bir yıkıma neden olmayacak her türlü askeri eylemin bir sınırı olması gerektiğini” ifade eden Şukri, Filistinlilerin insan haklarının diğer insanların haklarından daha az olmadığını vurguladı.

Şukri, “Uluslararası toplum, başarısızlığıyla yüzleşmeli ve Gazze Şeridi’ndeki durumun, uluslararası ortaklarımızın temel direği olduğu söylenen insan hakları ilkeleriyle uygunsuz ve tutarsız olduğunu kabul etmelidir” dedi.

Mısır, 2021 yılında 11 gün süren çatışmaların ardından (Gazze'deki son büyük çatışma) İsrail ile Filistinliler arasında ateşkes sağlanmasına aracılık etmişti. Bu hareket, ABD Başkanı Joe Biden'ın Mısır'a açıkça teşekkür etmesine yol açtı. Ancak Mısır Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Saad ez-Zent, Mısır-ABD ilişkilerinde her geçen gün genişleyen gerçek bir kriz olduğunu söyledi.

Ez-Zent, Londra merkezli Arap Dünyası Haber Ajansı'na (AWP) yaptığı açıklamada “Mısır Dışişleri Bakanı'nın bugünkü açıklamaları ve Washington'un mevcut krizde oynadığı role yönelik eleştirileri, iki ülke arasında Gazze Şeridi'ndeki savaşın nasıl ele alınacağı konusunda bir anlaşmazlığın varlığını ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Ez-Zent, Mısır'ın, en büyük uçak gemisini bölgeye gönderen ABD'den krizle mücadelede büyük bir abartı gördüğünü söyledi. Ez-Zent “ABD, İsrail ve Batılı ülkeler, İsrail'in bir kara işgali gerçekleştirmesi ve ardından Gazze sakinlerini Sina'ya göç etmek zorunda bırakması yoluyla, Filistin meselesini Mısır pahasına tasfiye etmek için yaşananları istismar etme arzusundalar” dedi.

Ez-Zent, Mısır'ın bu senaryoyu kabul etmeyeceğini, hatta ABD ve İsrail'in uygulamakta ısrar etmesi halinde bunun doğrudan çatışmaya bile dönüşebileceğini ifade etti. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan arasında gerçekleştirilen son telefon görüşmesinin “Mısır'ın bu krizle Hamas ile İsrail arasında yaşanan diğer savaşlardan farklı bir şekilde başa çıktığını ve Filistin meselesi için ne planlandığına dair bilgiye sahip olduğunu açıkça ortaya koyduğuna” dikkat çekti.

Mısır'ın 1970'lerin sonlarından bu yana İran'la diplomatik ilişkisi bulunmuyor. Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nden yazar ve siyasi analist Prof. Dr. Emile Amin (İmil Emin), ABD'nin tutumunun Başkan Joe Biden yönetiminin seçim hesaplarına yönelik olduğuna inanıyor. Bu da ABD’nin verdiği aşırı tepkiyi ve uçak gemisini göndermesini açıklıyor.

Hamas ile İsrail arasındaki savaşın, aralarında ABD vatandaşlarının da bulunduğu ölü, tutuklu ve rehine sayıları açısından öncekilerden farklı olduğunu ifade eden Emin, “ABD, daha önce yaşananlar nedeniyle bu sefer sakinleşmek yerine gerilimi tırmandırma eğiliminde” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU