Saykodelik maddeleri yasallaştırma planına Kaliforniya valisinden veto

Benzer iki tasarının 2024'te referanduma sunulması bekleniyor

Bazı saykodelik mantar türleri doğada yetişiyor (Reuters)

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde saykodelik uyuşturucuların yasallaştırılmasına ilişkin yasa tasarısı vali Gavin Newson'ın vetosuna takıldı.

2025'te yürürlüğe girmesi beklenen yasa, doğal saykodelik maddeleri kişisel kullanım için bulunduran kişilere ceza verilmemesini öngörüyordu.

Yasa tasarısı ayrıca eyalet yönetiminden saykodelik maddelerin terapi amaçlı kullanımıyla ilgili bir araştırma grubu kurulmasını ve konuyla ilgili tavsiye kararları alınmasını talep ediyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2016'da esrarın yasallaştırılması kampanyasına öncülük eden isimlerden biri olan Demokrat vali Gavin Newsom yaptığı açıklamada, halüsinojenik maddelerin yasallaştırılmasından önce daha çok çalışma yapılması gerektiğini belirtti.

Açıklamada, "Kaliforniya derhal tedavi düzenlemeleri, terapi rehberi, tedavi sırasında suistimalleri önlemek için kurallar gibi konularda düzenlemeler yaratmak için çalışmaya başlamalı. Maalesef bu yasa, saykodeliklerin bulundurulmasını, bu düzenlemelerden daha önce yasal kılıyor. Bunu imzalayamam" ifadelerini kullandı.

Kaliforniya'daki yasa tasarısı, Oregon ve Colorado'daki benzer düzenlemelerden sonra hazırlandı.

2022 sonunda yasayı hazırlayan eyalet senatörü Scott Wiener, saykodeliklerin yasallaştırılmasının "uyuşturucuyla savaşın" zararlarını azaltmak için önemli bir yol olduğunu ve akıl sağlığı tedavisinde yeni alanlar açabileceğini savundu.

Wiener açıklamasında, "Gaziler, travma sonrası stres bozukluğu çeken kişiler ve depresyondan kurtulmak isteyen rahatlama arayışları için cezalandırılmamalı. Bitki bazlı saykodelikler bağımlıklık yaratmazlar ve ulusumuzun akıl sağlığı krizine neden olan bazı zorlu hastalıkları tedavi etmede müthiş umut vadediyorlar" ifadelerini kullandı.

Wiener, yasa tasarısının güvenlik güçleri ve sağlık uzmanlarıyla görüşülerek hazırlandığını söyledi.


Alternatif travma tedavilerini teşvik eden gaziler grubu Kahraman Kalpler Projesi'nin kurucusu Jesse Gould ise, "Yasal cezaların gazileri saykodelik ilaçlara erişimini engellediği her gün onların hayatı riske giriyor. saykodelikler, terörle mücadeleden kalma görünmez yaralarımı iyileştirme konusunda bana geleneksel tedaviden daha fazla yardımcı oldu. O günden bu yana kendimi saykodeliklerin güvenli ve etkili kullanımı için gazileri eğitmeye adadım" diye konuştu.

Oregon eyaleti 2020'de ağır uyuşturucuların küçük miktarlarda bulundurulmasını yasallaştırmış ve saykodelik mantarları tedavi amaçlı kullanıma sunan ilk eyalet olmuştu. 

Düzenlemenin destekçileri, saykodeliklere yönelik girişimlerin akıl sağlığı tedavisinde devrim yaratmasını umuyor.

Newsom'ın veteosuna rağmen, Kaliforniyalı seçmenler gelecek yıl konuyu bir kez daha değerlendirme şansına sahip olabilir. Zira yasanın savunucuları, Kasım 2024'teki seçimlerde saykodelik uyuşturucuların kullanımıyla ilgili iki girişimi referanduma sunmak istiyor.

Yasa tasarılarından biri 21 yaş ve üstü kişilerin mantar kullanımını yasallaştırırken, diğeriyse eyalet yönetiminin saykodelik terapiler üzerinde araştırmalar yapacak bir kurum kurulması için 5 milyar dolar borç almasını seçmenlerin onayına sunacak.


Independent Türkçe, Guardian, Courthouse News

DAHA FAZLA HABER OKU