Erdoğan güvenli bölge için konuştu: Kendi göbeğimizi kesmekten başka çare görünmüyor

Harp Okulları Diploma ve Sancak Devir Teslim Töreni'ne katılan Erdoğan, ‘2-3 hafta içinde Fırat'ın doğusunda kendi askerimizle bölgeyi oluşturmaya başlamazsak gerisini varsın onlar düşünsün’ dedi. Erdoğan F-35 konusunda da sert mesajlar verdi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları Diploma ve Sancak Devir Teslim Töreni'ne katıldı. Eğitimlerini başarıyla tamamlayarak mezun olan 325 askeri öğrenciyi tebrik eden Erdoğan, konuşmasında gündemdeki konuları değerlendirdi.

NATO ile ilişkilere yönelik değerlendirmeler yapan Erdoğan şunları söyledi:

Son dönemde NATO, Türkiye'nin güvenliği başta olmak üzere pek çok konuda kelimenin tam anlamıyla çuvallamış olsa da hala bizim ve müttefiklerimiz için en önemli savunma işbirliği zemini olmayı sürdürüyor. Yine müttefiklik ilişkisine sahip olduğumuz kimi devletler, ülkemize karşı asla bu kavramın lafzına ve ruhuna yakışmayacak tutumlar içinde bulunsa da müttefiklerimizle dayanışmayı hala değerli görüyoruz. Ne NATO üyeliğinden ne de müttefiklerimizden vazgeçmek gibi bir niyetimiz yoktur. Tam tersine bu yapılar içinde daha güçlü bir yer edinmek istiyoruz.

‘Sorun DEAŞ değil, birtakım güçlerin çıkar paylaşımı savaşıdır’

"Tamamen kendi gücümüz ve mücadelemizle hem DEAŞ'ı hem de bölücü terör örgütünü bozguna uğrattık” diyen Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

Bizim bozguna uğrattığımız bölücü terör örgütünün, müttefikimiz olan bir ülkenin eteklerinin altına sığınarak faaliyetlerini sürdürmesi ise bugün ayrı bir sorun olarak karşımızda duruyor. Artık hiç kimse karanlık eller tarafından bir proje olarak sahaya sürüldüğü açıkça görülmüş olan DEAŞ bahanesiyle kimseyi kandırmaya kalkmasın. Bölgedeki sorun DEAŞ değil, birtakım güçlerin çıkar paylaşımı savaşıdır. Ne Türkiye'nin ne de bölgemizdeki kardeşlerimizin bu çirkin oyunun malzemesi haline dönüştürülmesine izin veremeyiz. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarımızla bu yönde ilk adımları attık. İdlib'te rejimin tüm taşkınlıklarına rağmen Rusya ile işbirliği içinde yeni katliamların ve göç dalgalarının önüne geçmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Münbiç'te bize verilen sözlerin tutulmaması sebebiyle ortaya çıkan demografik yapıya ve güvenliğe ilişkin kaygılar giderek artıyor. Rakka, Deyrizor, Haseke gibi yerlerde de benzer huzursuzluklar hat safhaya çıkmış durumdadır.

‘Başka bir seçeneğe rıza gösteremeyiz’

Suriye'de kurulması planlanan güvenli bölge de Erdoğan’ın gündemindeydi. Üç hafta sonra toplanacak Birleşmiş Milletler zirvesini son fırsat diye niteleyen Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

Türkiye'ye Fırat'ın doğusunda bir güvenli bölge oluşturma tercihimizi tüm liderle paylaştık. Her ne kadar herkes bu teklifi olumlu karşılamış olsa da kimse bir adım atmadı. Bizim söylediğimiz güvenli bölge ile Amerika'nın istediği güvenli bölge konusunda makas çok açık. Bizim askerlerimizin güvenli bölgeyi kontrol etmesi dışında başka bir seçeneğe rıza gösteremeyiz. Kurulacak güvenli bölge ile ilgili çok fazla sabrımız yoktur. Kendi göbeğimizi kendimiz keseriz. Birkaç hafta içinde istediğimiz gelişmeler yaşanmazsa kendi yolumuzu çizeceğiz.

Türk milleti özgürlüğünü geleceği söz konusu olursa şehadeti en büyük mertebe olarak kabul eder. Türkiye kendisine 3 adım gelene 5 adım yaklaşmaktan imtina etmez. Tekrar ediyorum, 2-3 hafta içinde Fırat'ın doğusunda kendi askerimizle bölgeyi oluşturmaya başlamazsak gerisini varsın onlar düşünsün.

3 hafta sonra ABD'de bulunacağımız temaslar son fırsattır. Tatmin edici adımlar atılmazsa orada kendi işimize bakmaktan, kendi göbeğimizi kendimiz kesmekten başka çare gözükmüyor.  Bir kaç hafta içinde askerlerimiz bölgeyi kontrol etmezse, kendi harekat planını devreye sokacağız. 

‘Hiç kimsenin Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya hakkı yok’

Amerika’nın askıya aldığı F-35 projesi hakkında da konuşan Erdoğan, ‘Bizi şamar oğlanı ülkelerle karıştırmayın’ diye uyardı:

Şimdi gündemde F-35 projesi var. Bir milyar 350 milyon dolar ödeme yaptık. Pilotlarımızın eğitimi sona erdiriliyor. Biz ne yapacağız? Biz Türk milletinin birer aziz evladıyız. Gereği neyse onu yapacağız. Geçenlerde bir fuara katıldık Rusya’da. Rahatsız oldular. Gideceğiz tabi. Nerede ne var, arayacağız, bakacağız. Bu uçak da olur helikopter de olur. Arayarak görüşmelerimizi yaparak inşallah yarınların Türkiye'sini çok daha güçlü kılacağız. Hiç kimsenin Türkiye'yi köşeye sıkıştırma hakkına sahip olmadığını ifade etmek istiyorum. Türkiye'yi 3. Dünyanın şamar oğlanı ülkeleriyle karıştıranlar yanıldıklarını anlamadılarsa onlara bunu göstermek boynumuzun borcudur.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU